Játékok utazáshoz 5 éves lánynak?
Én mindig barchobat játszok a 6 éves lányommal hosszú autóúton. Van hogy bármire gondolhatunk, van hogy csak gyümölcsre, állatra, stb, mindig o mondja meg hogy legyen. Van hogy a napocskas kamionokat (Waberer's-es) számoljuk az úton, mert abból mindig van egy csomó. Vagy a kocsik rendszámait olvassa le, így tanulva a betűket számokat. Mindig ki kell találnom valamit, mert öt sem köti le sokáig egy valami.
Meg szokott gumikarkotot csinálni, bár az sokszor szanaszét hullik a kocsiban. Mesét nézni ő sem bir sokáig, meg olyankor hányingere is lesz.
spy-game
Nagyon jó! Én varrtam is többet, de jó, ha flakonból csinálod.
Feltöltöd lazán rizzsel (homokkal, sóval, akármivel), apró kincseket dobálsz bele, mint pl kinder figura, lego kocka, pénzérme, csavar, akármi, és lezárod (ragasztod) a kupakját.
Aztán indulhat a móka, csak a palack forgatásával, rázogatásával meg kell mindent találnia.
Csinálhatsz hozzá listát is kis képekkel, lelaminálod, és akkor táblafilccel jelölni dudja rajta, hogy mit talált már meg.
Ugyanígy laminálva csinálhatsz egy képes listát olyan dolgokról, amikkel az úton találkozhattok. Pl varjú, piros mozdony, zöld autó, sárga autó, teljesen kopasz fa, fenyőfa, fehér ház, fekete tetős ház, mentőautó, stb, stb... és amit lát a kocsiból, azt jelölje be rajta.
Kedves kérdező, egyébként te is amőbázhatsz vele, bár, tudom, körülményes egy kissé egymásnak adogani a papírt, előre-hátra, és zavarhatja férjedet a vezetésben...
Viszont a torpedó játékhoz nem kell papírt adogani egymásnak. ;)
További ötletem: tapintásos játékok. Ezek nagyban fejlesztő hatásúak is, és szórakoztatóak egyben.
Egy zsákba beleszórsz olyan tárgyakat, és (nehezen rothadó) növényi részeket, melyek nem sérthetik fel az ember / gyermek kezét, pl szerintem hagydki a piranhát, de az éles szélű matchboxot is (Tényleg, gyártanak manapság matchmboxokat még??).
A feladat egyszerű: pusztán tapintásból fel kell ismernie a gyerkőcnek, mint fogott meg. Persze olyanokkal pakold tele a zsákot ,amit ő már ismer máskülönben, és nyilván arra is ügyelj, hogy ami számára túl nehezen felismerhető, azt mellőzd.
Továbbá:
Ha jó a memóriád, fejből mesélhetsz neki.
5-ödik vagyok. Még az jutott eszembe, hogy memóriajátékot készíthettek olyan egységekből, melyek egy pecsételőhöz hasonlóan fogantyúsak, a fogantyú túloldalára pedig dominószerű fa lapocska volna rögzítve. Ilyenből gyártanátok 25 darabot, a fa lapok aljára meg tetsztés szerint lehetne papírlapot ragasztani, melyre előzetesemn akár a kislány is rajzolhat ábrákat, mégpedig minden ábra pontosan kétszer szerepeljen. Pl 12 különböző ábra kell legyen az 5x5-ös esetén (mindből kettő-kettő), és marad egy joker / kakukktojás.
A 25 körülbelüli javaslat, 5 éveseknek. Lehet kicsit kevesebb, vagy több is, lehet páros, ill páratlan darabszámú is. A memóriajáték lényege, hogy minden ábrából pontosan kettő van. Ha páratlan darabszámú lapocska van, akkor volna egy kakukktojás / joker. A játék kezdetén minden lapocska lefelé van fordítva. A játékos egyszerre kettő lapocskát fordíthat fel. Ha egyeznek az ábráik, akkor leveleheti a játékfelületről. Ha nem egyezik, akkor visssza kell tennie. Értelemszerű, hogy e játék memóriát fejleszt, mivel célszerű megjegyezni a már felfordított lapocskák mintáját és helyét. A cél: teljesen leszedni a játékfelületről minden lapcsokát.
Alternatív szabály lehet, h minél kevesebb fordítással célszerű felszabadítani a játékteret.
A technikai megoldáshoz javaslok pl egy cipősdoboz méreteihez igazítani a falapocskákat, és annak aljára helyezhetőek a játék eleján, előtte persze össszerázva-keverve a lapocskákat. Ha fékez az autó, a dobozban maradnak akkor is a lapcsokák.
Bár többbletmunka, de akár készíthettek fa keretet is, pl 5x5-öset.
(Azonban ha van legalább 25 db mágnesdarabod, akkor a fa táblába lehet szögelni kis vaslapokat, és máris mágnesezhetőek a kártyák.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!