Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 20 hós gyerekem még nem hajt...

20 hós gyerekem még nem hajt végre utasitásokat és nem válaszol (akkor fejbólintással) hogy érti amit mondunk neki, gond lehet vele?

Figyelt kérdés
Mindent megmutat,ami kell neki,pár szót tud,rámutat,ha valami tetszik neki.De ha kérdezem,hogy pl.kimegyünk az udvarra vagy bármi mást,nem reagál semmit.Nem tudom érti e-.és ha pl.mondom hogy vidd oda apának a nyuszit vagy ilyesmi nem csinálja meg.A barátnőm lánya minden kérdésre reagál pl.fejbólogatással ,egyidősek.
2015. nov. 7. 09:17
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, 20 hósan még nincs miért aggódni, ha a szervi problémát (pl hallásvizsgálat) kiszűrtétek.

Amit sokszor elmondtam itt a gyakorin, és ide különösen kívánkozik az, sajnos, félreértése sokaknak:

(Idézlek)

"Csak mert ugye minden gyerek másképp fejlődik valamelyik lassabban"

"nekem is azt mondta a védőnő hogy különbözö a gyerekek fejlődési üteme,ne aggódjak"

Ezek szerint félreértetted a védőnőt. Ugyanis ő NEM arra gondolt, h egyik gyerek lassabban, a másik gyorsabb ütemben fejlődik!

HANEM eltérő SORRENDBEN fejlődnek a képességeik, egymáshoz képest!

Ezt próbáljátok, kérlek megérteni, és adni egymásnak, kedves szülők, ezt az infót, mert újra és újra tapasztalom e félreértést, pedig sokat segíthet a picúrotok megértésében, ha ezt megjegyzitek.

:)

Tehát egészésgesen fejlődő kisgyermek esetén semmi féle lassúságra, hátrányra NEM utal önmagában az,

ha adott gyermek, a korosztályához képest később éri el adott képesség terén ugyanazt a szintet!

Mivel ha amúgy egészségesen fejlődik, akkor 100%, hogy bizonyos más képessége(i) meg nála jelent(ek) meg korábban, korábbi hónapjaiban (életévében)!

Amennyiben 30 / 36 hósan se teljesíti az utasításokat, kéréseket (amikor nem arról van szó, h más dolog köti le a figyelmét), akkor javaslok gyermekpszichológiai vizsgálatot, ahol játszanak vele (megfigyelés céljából), a diagnózis elnyeréséhez. Lehet pusztán enyhe figyelemzavartól elkezdve sok minden, amennyiben határidőre nem mutatja az adott képességszintet.

Nyugodt lehetsz, elég gyakori jelenség, hogy "határidő" előtt épp egy kevéssel, hirtelen, a kisgyermek elkezd elvárható szintű képességet felmutatni, adott téren. Magyarán lehet, h épp kb 30-31 hósan, hetek alatt átállva, vagy váratlan váltással egyszer csak fontossá válik számára teljesítenie a kéréseket.

Feltételezem a stílusodból, hogy NEM valamiféle szigorú, parancsoló módon kértitek kisgyermeketeket, tehát én ennek fügvényében írtam válaszom.

2015. nov. 7. 14:17
 12/30 anonim ***** válasza:

Még valami, h teljesen világossá tegyem a félreeértés eredetét:

a magyar nyelvben sajnos félreérthető eme két, egymáshoz hasonló szó:

ütem

ütemezés

A védőnő, vélhetőleg ütemezésre gondolt, ami időbeosztást, sorrendiséget jelent!

Az ütem viszont tempót, tehát az más!

2015. nov. 7. 14:22
 13/30 anonim ***** válasza:

Potnosítok!

Az ütem, tágabb értelemben, hétköznapi szóhasználatban

a tempóval szinoním.

(Zeneileg viszont eltérő fogalmak a tempó és az ütem.)

2015. nov. 7. 14:24
 14/30 anonim ***** válasza:

Pontosításom,

MÁSODIK RÉSZ:

Lemaradt az alábbi mondatom vége.

Pótlom:

Mivel ha amúgy egészségesen fejlődik, akkor 100%, hogy bizonyos

más képessége(i) meg nála jelent(ek) meg korábban, korábbi hónapjaiban (életévében),

EGYES MÁS kisgyermekek UGYANAZON MÁSIK FAJTA képességszintjéhez képest!

(Az utolsó tagmondat nélkül félreérthető.)

2015. nov. 7. 14:30
 15/30 A kérdező kommentje:
Kedves utolso koszonom mindent ertek.tehat olyan 2,5 eves koraban mar teljesitenie kene az utasitasokat.addig meg felesleges aggodni.ha jol ertem?
2015. nov. 7. 21:20
 16/30 anonim ***** válasza:

Szívesen, de nem pontosan értettél.

"Magyarán lehet, h épp kb 30-31 hósan, hetek alatt átállva, vagy váratlan váltással egyszer csak fontossá válik számára teljesítenie a kéréseket."

Tehát kb a 3. szülinapig elegendő. Addig nincs miért aggódni.

De azt újra elmondom, hogy ha bármi gyanúsat észelsz testileg a gyermeken, akkor kivizsgálás! Persze olyannal is, ami esélyesen más tényezővel függ össze. De ha a kérdésbe kiírt probléámával függ össze, akkor is doki, aztán onnantól egy picit újra lehet gondolni a kérdésed.

Persze ha bármi feltűnő pszichés változást tapasztalsz rajta, akkor is szakember, de nem én vagyok az illetékes, hogy tudjam, mikor melyik szakemberhez...

Őszintén szólva nehezen bízok védőnőkben és orvosoknban. Logikus módon... De adott esetben jobb híján megér egy próbát. Attól függ...

2 és fél (inkább 3) évesen meg fogadja gyermeket a NevTan (ha szükséges), általában játék útján diagnosztizálnak, és ha szükséges, játékterápiát alkalmaznak ott, esetenként logopédus vizsgál, vagy gyermekrajzelemzés is folyhat.

De hogy hova kell irányítani a gyermeket, ha netán gyanús testi, vagy lelki tünetet produkálna (már ami nem életkori sajátosság), azt látatlanul nem mondhatom meg, mert azt viszont már általában nem lehet biztosra tudni, az internet mögül.

Ami biztos: a jelen leírásod szerint nincs ok az aggodalomra.

2015. nov. 7. 21:41
 17/30 anonim ***** válasza:

Bocsi, már fáradok,

mivel 8-10 órája -alig megszakításokkal- válaszolok kérdésekre... :)

Szóval igen, 2 és fél éves korában, tehát 30 / 32 hósan volna gond, amiről kérdeztél,

és nem 20 hósan.

2015. nov. 7. 21:45
 18/30 anonim ***** válasza:

10. hozzászólótól:

"A fejbólogatással ott tartunk, hogy ha kérdezek, azt szokta érteni hogy kérdés, de általában nemleges válaszként rázza a fejét, akkor is ha akarja. :)"

Ezen jót nevettem, nálunk is így van. :) Szinte minden kérdésre nemmmel rázza a fejét.

Kérdező: ez nálatok megvan? Mert akkor érti.

Megfigyeltem, hogy 1 év körüli gyerekek is rázzák így a fejüket, de akkor még önkéntelenül.

2015. nov. 8. 14:03
 19/30 A kérdező kommentje:
nem kérdésre egyáltalán nem reagál mintha a falnak beszélnék.
2015. nov. 8. 14:30
 20/30 anonim ***** válasza:

18-as vagyok. Bocs kérdező, nem idegesíteni akarlak, de ha kérdezed azt, hogy hol van a maci, kutya stb. a könyvben, arra se mutat?

Vagy hol van anya, az autó?

Vagy hozd ide a macit, autót (kedvenc játékát)?

Az én fiam is játszik néha alkalmi süketet, de az esetek többségében végrehajtja, amit kérek tőle. Nem beszél még, de nyög, és mutogat vagy odahúz, amit éppen akar.

2015. nov. 8. 14:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!