Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 6 évesen 4 évesnek felel meg...

6 évesen 4 évesnek felel meg a beszéde, merre lehetne elindulni?

Figyelt kérdés

Sógornőmék kint élnek Hollandiában, most költöznek majd haza, mert a kislánnyal valami nincs rendben. Évek óta látják, hogy nagyon félénk, nehezen teremt kapcsolatot, pipiskedve jár, nem a korának megfelelően beszél. Kinti orvosok szerint 2 év lemaradásban van a beszéde. Vizsgálták mindenféle idegrendszeri, pszichés bajra, autizmust kizárták. Másra nem jutottak. A mozgása már szépen alakul, rendesen jár. Értelmileg nincs vele baj, a kinti normát teljesíti, de a beszédfejlődés miatt a szöveges feladatok megértése gondot okoz és egyre nagyobb lesz a lemaradás. Sógornőm szerint itthon sokkal jobb a fejlesztés, ezért költöznek haza. Próbálunk információkat gyűjteni, hogy merre kellene kezdeni. Mivel kéne próbálkozni?

Nem tudok mindent leírni, ha valami felmerül, majd válaszolok.

2015. okt. 31. 10:41
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Na, látod, pontosan ezért kérdeztem rá!

Nagyon nem midnegy, hogy kétnyelvű-e, két nyelvet tanul-e egyszerre!

Sőt, a tapasztalatok szerint, általában, X anyanyelvű / nemzetiségű számára a tágabb környezet anyanyelve igen nagy húzóerő!

Esetetekben, a magyar nemzetiségű kislánynak még a tágabb környezete (oktatási / nevelési intézmény) anyanyelvével (holland) is meg kell birkóznia, egyre inkább.

Épp emiatt volt egy további kérdésem is, ha gondolod, írhatsz rá, annak függvényében hátha tudok én is érdembeli választ adni a kérdésedre:

- nevezetesen, hogy hány éves kora óta tanul idegen nyelvet (ezek szerint hollandot) a gyermek?

(A magyart, gondolom, születése -pontosabban szólva magzati kora- óta hallja, tanulja.)

Valamint ehhez kapcsolódóan fontos tényező:

- Mióta él a gyermek Hollandiában?

És a harmadik kérdésem, erre:

"6 évesen 4 évesnek felel meg a beszéde" az, hogy

- MELYIK nyelvű beszéde? Gondolom, a magyar, de azért tegyük egyértelművé, hogy NEM a hollandra gondoltál. Bár én elbizonytalanodtam, logikus okoból, hiszen a kérdésed kiírásánál csak annyi szerepel, hogy hollandiai (ott élő) szakemberek állapítottak meg nála beszédfejlődésben elmaradást!

Egyáltalán: nektek ott Hollandiában vannak magyar anyanyelvű szakemberek (logopédus, gy.pszichológus, vagy hasonló), elérhető közelségben?

Ez utóbbi a negyedik kérdésem.

Ha mindre válaszolsz, könnyebben tudok tanácsot adni a kérdésedre.

2015. nov. 2. 12:49
 12/19 A kérdező kommentje:
A gyerkőc születése óta Hollandiában él. (Szülők 12 éve mentek ki) A magyarban van elmaradva a beszéde, hollandul pedig állítólag nem kommunikál. Tehát elviszik az iskolába és nem akar kapcsolatot teremteni. Arra, hogy a vizsgálat pontosan hogy volt, nem tudok válaszolni, de megkérdezem az anyukáját.
2015. nov. 2. 15:50
 13/19 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy amit mondanak neki, azt érti, az egyszerű közlést. Például az iskolában ügyesen elvégzi a feladatokat. Ugyanúgy rajzol, meg részt vesz a csoport életében, mint a többi gyerek. Amikor mondják, hogy most rakjál 5 katicát a jobb oldalra, 3 sünit a balra, akkor csinálja. Tehát érti, végre is hajtja (holland nyelvű utasítást), csak nem szólal meg.
2015. nov. 2. 15:54
 14/19 anonim ***** válasza:

Így már világos. A kérdésed alapján nem lehetett kizárni, h a magyar nyelvvel van-e gondja a kislánynak. De ezek szerint a magyarral is, sőt, a hollandal meg még inkább.

Az idegen nyelv miatt probléma esetén szerettem volna hozzászólni.

Nem kizárt, h szorong a kislány -ha így van, közvetlen oka lehet arra nézve, h nem szólal meg hollandul-, a szülei, és a szülei anyanyelve jelenti számára az érzelmi biztonságot. Van kisgyermek, aki emiatt gátlást érez még idegen nyelvi környezetben is az idegen nyelv használatára.

Bíztató azonban, hogy ÉRTI a hollandot. (Más kérdés, h mennyire - az itt nem derült ki számomra.) Ez is annak valószínűségét erősíti bennem, hogy akár életkorának megfelelően érti a hollandot is, csak szorongás okán nem meri beszélni. (Ennél fogva kommunikál is, mivel a beszédértés is a kommunikáció része, csak hát sérült kommunikációról és interakciókról van szó.)

A magyar nyelv vonatkozásában meg írtak többen magyarországi javaslatokat.

2015. nov. 4. 18:56
 15/19 A kérdező kommentje:

Idő közben lett megoldás.

A kislány beszéde mind a magyar, mind a holland nyelven 4 és fél évesnek, intelligenciája 5 évesnek felel meg.

Az általatok is említett Nev. Tan.-ba és az Országos Beszédvizsgálóba vitték el, ahol lezajlottak a vizsgálatok. Most derült ki, hogy felvették itthon egy suliba, ahol kap majd megfelelő fejlesztést, beszédvizsgáló szakvéleménye alapján. Mindenkinek köszönöm az érdemi segítséget.

2015. nov. 29. 19:33
 16/19 anonim ***** válasza:

Tapasztalatból mondom, kétnyelvű gyerek beszédfejlődése általában lassabb. Kinn élünk kis családommal 8 éve Angliában. Lányaink itt születtek. 1. lányunk 5.5 éves, másodikunk most lesz 1. A beszédfejlődésben első kislányunk le volt maradva mindig is. 2 évesen még szavakat, illetve szótöveket mondott. Kábé 4 éves korára, mikor kezdte a sulit, akkor mondhattam el róla, hogy most már beszél. Szerintem olyan 2-3 évesnek volt megfelelő a beszéde. Akkor már tanulgatta az angolt. 2 éves korától kapcsolódott be az angol. Angol óvodából és dadától tanult angolul. 4 éves korában úgy ment iskolába, hogy értett alap utasításokat angolul, de közel nem annyit, mint társai. Évvégére elég jól beletanult és beszélt is már angolul, de még most így a 2. évben is elmondhatom, hogy még mindig le van maradva a nyelvben. Talán magyarul behozta a lemaradást, angolból még kell neki egy év szerintem.

Szóval én azt mondom, hogy kell nekik adni 1-3 évet a felzárkózásra. És ez egyáltalán nem egyedi, a magyar család ismerőseink hasonlókról számolnak be, és fórumokon is ezt olvasom. 2. gyerekkel már lehet, hogy nem így lesz, arról még nem tudok nyilatkozni, de neki valószínű könnyebb lesz, hisz itt lesz a nővére, aki majd első kézből tanítja mind a két nyelvre, és a kicsi hamarabb is került angol környezetbe, mert már 2 hónapja dadához jár 3 órát egy nap, most meg 6-ot van oda szerda óta, mert most mentem vissza 5 órában dolgozni.

Persze meg lehet nézetni a gyereket, de nem kell pánikba esni, be fogja hozni a lemaradást. Én nem költöznék még haza, csak azért, mert nem szólal meg a gyerek hollandul és egy kicsit le van maradva a beszéde magyarul. Nagy hiba lenne csak ezért hazaköltözni. 1-2 évet még adnék neki.

2015. nov. 29. 19:44
 17/19 anonim ***** válasza:

Az értelmét remélem nem nyelvi alapon mérték fel, mert ha az alapján, akkor nem biztos, hogy mérvadó, mivel a beszédfejlődése le van maradva. A lányomra is rányomták első évben suliban, hogy nem sokat tud a világról, mert azt hitték, nem ismeri az állatokat meg a használati tárgyakat, működésüket, meg hasonlók, de ismerte, csak épp nem értette mit kérdeznek tőle, vagy ha értette is, nem tudta elmondani, mert nem beszélt a nyelven....

Remélem minden rendben lesz a kérdésben említett gyerkőccel, sok szerencsét neki!

2015. nov. 29. 19:49
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a véleményedet.

Ezt mi is átrágtuk már az anyukájával, de ők ismerik a gyereket és látják, hogy nem csak ennyiről van szó. A nonverbális kommunikációja is nagyon el van maradva.

A szülei úgy gondolom reálisan látják a kislányt és ezért aggódnak, ráadásul a szakemberek véleménye is ez volt, pedig biztos számításba vették, hogy kétnyelvű.

2015. nov. 29. 19:51
 19/19 A kérdező kommentje:

Kedves 17-es. Rajzokat, gyerekekkel való játékát, a tárgyak használatát, a mozgását és még sok dolgot vizsgáltak a beszéden túl.

Azt hiszem említettem, hogy pl. pipiskedve járt évekig, terapeuta kezelte ki belőle, 3 éves kora óta fejlesztik kint. (bár ha megfeledkezik magáról, még mindig pipiskedve fut)

2015. nov. 29. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!