Haragot érzek a gyerekem iránt. Mi a baj velem?
Nekünk is ilyen kicsik a gyermekeink (még kisebb korkülönbséggel), a fiam 2,5 éves, a kislányom holnap lesz 8 hónapos.
Szerintem tök normális jelenség, hogy a nagy babrálja a kicsit. Az is természetes lenne, ha bántón közeledne a kicsihez, hiszen meg kell tanulnia a helyes viselkedést a tesóval szemben is ugyanúgy, ahogy azt is megtanulta, hogy a kortársait nem bántja vagy titeket nem harap meg, nem pofozkodik. Ez is egy tanulási folyamat, amelynek során a szülőnek nagyon türelmesnek és támogatónak kell lennie.
Egyáltalán nem hiperaktív a gyereked, ezt miből szűrte le az utolsó?!
A fiam is nagyon energikus, Ő is imádja nyüstölni a húgát, a hugi pedig még rátesz egy lapáttal, mert Ő is incselkedik.
Sokszor aggódom, hogy mi lesz a vége egy-egy ilyen kis birkózásuknak, ugrásra készen figyelem őket, hátha ki kell menteni a picit a helyzetből. De ez természetes. Én ilyenkor oda szoktam guggolni vagy ülni melléjük, és nagyon higgadt hangon elmagyarázom a fiamnak, hogy mi a helyes viselkedés. Direkt nem ráförmedek, mert akkor Ő is zizi lesz, tapasztaltam már. Próbálom mindig elképzelni, hogyan érezhet a fiam. Szereti a húgát, játszani akar Vele, de sokszor nem tudja még kontrollálni az erejét, ráadásul a hugi még pici, nem tud úgy részt venni a játékban, ahogy a nagy szeretné. Ettől fölhúzza magát és kicsit bedurvul. Ilyenkor kell kedvesen, nyugalmat sugározva picit terelgetni az energiáit. Persze, ha azt látom, hogy a fiam motorral közelít a lányomhoz, határozottan közbelépek, de akkor sem erőből teszem.
A te gyerkőcöd csak játszani akar a tesóval, aranyos dolgokat írtál, öltöztetni akarja. Ilyenkor ülj melléjük és öltöztessétek együtt! Biztos imádja, ha a nagytesója foglalkozik vele. Nálunk a kicsi sikongat örömében. És ne ess túlzásokba! Egy féléves baba már nagy baba. Jó eséllyel kúszik-mászik, nincs cukorból. Nem törik össze, ha a tesó picit ránehezedik. Tanítsd meg a nagynak, hogy hogyan feküdhet rá, ha hozzá akar simulni. Az én fiam is ráfekszik a hugira, de már tudja, hogy a mellkasára, fejére nem nehezedhet, a lábain szokott tulajdonképpen feküdni. Ez nekik az összebújás, ahogy a szülő mellkasára, hátára ráfekszik a gyermek, ugyanúgy a testvérek is igénylik ilyen kis korban az összebújást. Tudom, hogy ez nagy energiát igényel, míg a nagynak megtanítod, hogyan bánjon a tesóval, de megéri!
a gyerekek automatikusan másolják a felnőttet
(ha anya pakolja a mosógépet, akko ő is fogja..)a csecseőben is azt látja, anya öltözteti, eteti, így a maga módján ő is próbálná, nem is értheti miért is ne lenne szabadna, hiszen anya is azt csinálja.
vegyél neki egy interktív babát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!