Nem tudom mi tévő legyek. Most jutottam el ide, hogy megkérdezem, ki, hogyan kezeli a hisztit és akaratoságot?
A kislányom 2 éves múlt 27 hónapos. Nincs vele gond, egyedül is eljátszik, bármit kérek tőle általában megteszi, van hogy mondja nem, de akkor megyek és mondom neki, hogy elkezdi anya, te pedig segíthetsz, mire persze mosolyog és már is jó móka. Mostanában nagyon prógálgat, vagyis már pár hónapja, de mára már nem tudom helyes-e, amit teszek vagy nem. Vagyis egy példa: öltözködés. Nagyon nehezen megy néha, mert nem akar, tudja mi után mi történik, tudja mikor eszünk alszunk stb. A délutáni lefekvésnél szokott gond lenni, tuti nem azért mert nem fáradt, mert fél 7- 7-kor kel és délben megyünk a szobába, öltözés, pelus ilyenkor és alvás, kb fél 1-1 mire elalszik. Ma is és mostnában elég sűrűn, behisztizi magát, már amikor viszem be a szobába megfeszíti magát és nem nem nem! Szépen elmondom neki, mi lesz, miért és mit csinálunk, hogy minden nap így van, és hogy ő már álmos... Persze üvölt és vagdalkózik, rugdos, kitépi maga alól a pelust, alig bírok vele. Megfogom a kezét és kérem ne csinálja, de annál jobban. Majd lefogom egy kicsit, hátha lenyugszik, persze közben nyugtatgatom, de semmi. Nem vagyok ideges, mert tűrök jól mindent. Torka szakadtából üvölt és ha közel lennék biztos kapnék. Hogyan lehet ezeket a helyzeteket megoldani? Miért ellenkezik, hisz mindig alvás volt a vége és pelust is kapott, sosem engedtem neki. Persze most úgy horpaszt mint a tej. 5 perc alatt elaludt, nehéz volt megnyugtatnom, általában csak úgy tudom, ha hozok vizet cumisüvegbe és amig iszik megoldom, még ha tiltakozik is, mert kicsit megnyugtatja a cumis.
Másik példa: Ki akarom vinni uvarra, sétálni. Egyszerűen nem akar, és üvölt szintén, főleg, ha még át is kell venni a vékonyat a vastag nacira. Az overált, dehogy, az életben nem adnám rá. Annyira utálja, pedig ilyen szeles időben és a kismotorján az lenne a legjobb. De azzal már nem is harcolok, mert akkor tuti nem érünk ki, mert ha üvölt és hergeli magát leizzad, utána kint meg megfázik. Sokszor nem foglalkozok a hisztivel, ha menni kell nagyon, de az kész gyötrelem, máskor egy kicsit lassabban vezetem rá, hogy kimegyünk.
Próbáltam már a vizet is, vagyis csak kicsit az arcába csaptam a vizet ma, amikor üvöltött mint a sakál és nem bírtam vele, akkor meglepődött hüppögött kicsit, de utána ismét ordítás, bár annyira nem torkaszakadtából és egy 5 perc múlva, megnyugodott a karomban. Cumisüveggel ismét.
Próbáltam azt is, hogy ha verekszik, és csúnyán viselkedik, leültetem a szőnyegre a nappaliban, és addig csücsül ott, míg abbahagyja a kiabálást, de ez sem használ ilyen esetben, amikor öltöztetem, tehát akkor nem hagyhatom ott, hisz megfázik, ha pl félpucér. Máskor a szőnyeges beválik, de már régen nem alkalmaztam, mert a csúnya viselkedés elmúlt, most ez az ellenállás dolog van, hogy azért se azt teszem, amit anya akar.
Hogyan állítsam le? Mi ilyenkor a leghatásosabb?
Nem állandó helyzetek ezek, csak néha, heti 3 alkalom kb, de lehet még annyi sem.
Én úgy kezelem a hisztit hogy:
1.Nem akarok FÉSÜLKÖDNI=akkor levágjuk a hajadat
2.Nem akarok FELÖLTÖZNI=akkor nem fogunk hintázni
3.Nem akarok RENDET RAKNI=akkor elrakja anya a kedvenc játékokat és nem játszhatok vele
4.Nem akarok ENNI=akkor nem kapok mást a következő étkezésig
5.Nem akarok LEFEKÜDNI=akkor nem tudunk mesét olvasni
6.Nem akarok CSENDBEN MARADNI a bevásárlóközpontban=akkor itthon nem segíthet sütit sütni
Ezek a legfontosabb hisztik nálunk .Jó babázást és türelmet mindenkinek.
3 éves kislány és 1 éves kisfiú anyukája
Nekem 2.5 éves a gyerekem Ő is sokat hisztizik.Újabban azt mondom neki, ha látom, hogy kezd dühöngeni:Most kiabáljál! Erre Ő: nem kiabálok. Akkor sírjál! Nem sírok! Nagyon beválik!
Volt idő amikor nem akart öltözködni,akkor a "kacsa segített".Van egy bábunk, s azt húztam a kezemre, s úgy öltöztettem fel.A kacsának mindent megengedett.:)
Mostanában énekelünk öltözködés közben. Azt is nagyon szereti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!