Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ennyi idős kor után változhat...

Ennyi idős kor után változhat ez még?

Figyelt kérdés

A lányom mindig is érdeklődő volt mások iránt, de babaként ugye korlátozott eszköztára volt.

Most már 15 hónapos és rettentő nyitott mindenkire, aki kicsit is kedves hozzá. Főleg az 5 év alatti gyerekekre cuppan. Mostanában sok ismerős jött látogatóba a gyerekével, a lányom számára mind idegenek voltak. Ahogy leültek, máris ment oda hozzájuk és rájuk nevetett, megölelte őket. Aki erre nem volt annyira vevő, azt pár perc után otthagyta és máshoz ment.

Idáig vártam a sokat emlegetett "bújok a szülő mögé, csak anyával/apával jó" időszakot, de egyelőre nem volt ilyen. Most már nem is lesz, vagy még fordulhat a kocka?

2015. júl. 23. 20:38
 1/8 anonim ***** válasza:
Örülj neki, hogy ilyen nyitott a lányod. Nem jó, ha csak a szülőkkel van el. Ha beteg lesz, vagy valóban szüksége lesz rátok, akkor majd csak ti kelletek neki.
2015. júl. 23. 21:02
 2/8 A kérdező kommentje:

Egyébként felnőttekkel is meglepően barátságos.

Ma egy házaspár jött hozzánk 3 és 5 éves gyerekekkel, mindkét gyerek nagy érdeklődést mutatott iránta. Ő meg örömmel, vigyorogva konstatálta, hogy a három éves próbálja felemelni és arrébb hurcolni, gyömöszöli, stb. (Amíg nem mutatja jelét diszkomfortnak, nem akartam közbelépni, bár én a helyében nem éreztem volna jól magam :))

Később a szülők is simán felkapták, odanyomták az orrukat az orrához (személyes szférába belépés), ő ezt is hatalmas vigyorral nyugtázta. Egyetlen egyszer lökte félre az egyik gyereket, amikor éppen nagyon fontos sétáltathatnékja volt (mostani szokása egy tárgyat felkapni és úgy körözni a szobában, hogy húzza maga után, mint egy műkutyát) és elállta az útját a gyerek. De abban sem volt düh, egyszerűen félretolta és ment tovább.

Azért is lepődtem meg, mert még gyermektelenként mindig azt láttam, hogy az ilyen kicsi gyerekek bújnak a szülőhöz, bizalmatlanok, sírnak másnál.

Vele meg a férfi is tett egy kört, ő is az arcába mászott és a lányom ezt hatalmas röhögéssel konstatálta, kifejezetten tetszett neki a játék.

Örülök neki, hogy ilyen barátságos, csak meglepődtem, mert teljesen mást tapasztaltam ezzel a korosztállyal korábban és így másra számítottam.

2015. júl. 23. 21:18
 3/8 anonim ***** válasza:

szeparációs szorongás(amikor nagyon anyásak)

a 8 hóra tehető é tarthat pár hónapi is

a köv. hullám 1,5 évesen várható. ha azt megússza, akkor mindent :)

2015. júl. 24. 01:01
 4/8 anonim ***** válasza:
Miért várod, hogy anya mögé bújjon? Mi a baj a barátkozással? Majd idővel úgyis megtanulja, hogy nem bízhat sajnos mindenkiben, meg hogy nem mindenki veszi jó néven, ha se szó se beszéd belegyalogolnak az aurájába. Vagy simán magától változik meg olyan irányban a kislány, hogy tartózkodóbb lesz, például az ovikezdés is kiválthatja ezt.
2015. júl. 24. 07:48
 5/8 A kérdező kommentje:

"Miért várod, hogy anya mögé bújjon? Mi a baj a barátkozással?"

Olvastad az előző hozzászólásomat?

2015. júl. 24. 08:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Na jó de most már van gyereked, biztos többet vagy más gyerekek közelében (játszótér, park stb.)! Csomó ilyen típusú gyerek van, biztos észrevetted! Továbbra sem értem, miért várod a félénkséget.
2015. júl. 24. 08:47
 7/8 A kérdező kommentje:

A szakirodalom szerint a szeparációs szorongáson át kell esni valamikor. Ez nála még egyáltalán nem jelentkezett. A lakásban követ, de nem kap frászt, ha kimegyek a látóteréből, ő meg nem tud tovább jönni (rács miatt).

Ha néhány napot a nagyszülőknél van, teljesen jól érzi magát, nincs hiszti, hogy hol vagyunk. Amikor megérkezünk, nagyon örül, aztán megy minden a régi kerékvágásban.

Keresztlányom 2 évvel idősebb, a keresztelőjén még nem volt gyerek. Az anyja át akarta adni a férjemnek, mert már nehéz volt, iszonyatos ordítás, vehette vissza.

Azóta nőtt, már ő is simán elvan bárkivel, férjemet (is)imádja. Akkor egy éves volt.

Tehát nem várom, csak feltételeztem, hogy valamikor át kell esni egy ilyen időszakon 1 éves kor körül. Már elhagytuk ezt a kort és nyoma sincs ennek a periódusnak.

Játszótéren 1-2 óra alatt meg nem lehet felmérni, hogy az adott gyerek mennyire van el a szülei nélkül, mert ott ülnek pár méterre tőle.

Mindegy, ez az én tapasztalatlanságom, főleg szakirodalomra hagyatkoztam, de ugye a gyerek azt nem olvassa :)

2015. júl. 24. 15:44
 8/8 A kérdező kommentje:

Olyanokat is olvastam és rokonságban is azt hallottam, hogy ennyi idős gyerek az anyját (apját/akárkit) a WC-re is követi.

Én közönség előtt nem tudok produkálni, úgyhogy addig a járókában dekkol. De ezen sem akad ki, elvan a játékaival.

Vagy ha kimegyek 10 percre elszívni egy cigit, akkor sincs hiszti. Mindig elmondom neki, hogy most kimegyek egy kicsit, aztán visszajövök (bár kétlem, hogy értené még) és úgy tűnik ezt nyugtázza.

Pár órára bárkire rá lehet bízni, akkor is jól elvan vele, ha először látja életében. Lehet, hogy tovább is ellenne, csak azt még nem próbáltuk.

A kérdés azért született, mert túl idilli a kép és kicsit betojtam, hogy vajon beüt-e a ménkű valamikor később :)

2015. júl. 24. 15:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!