Szoktatok azon tűnődni, vajon milyen világban fog élni a gyermeketek?
Például: éghajlatváltozás, túlnépesedés, migráció - hogy milyen világ születik ebből a mostaniból? Nem vagyok depresszív, csak tudom, hogy az ő világa más lesz mint a mostani, ahogy az enyém is egész más, mint a szüleimé, és a változás sebessége csak egyre nő. Milyennek látjátok a jövőjüket?
Például (komolyan kérdezem) szerintetek ha belegondolunk, nem lenne érdemes kínaiul tanulniuk a mai gyerekeknek?
Én nem csak azt látom veszélynek, hogy hová fog fejlődni a világ, hanem azt is, hogy a gyermekem nem a valós világban fog élni. Sajnos egyre virtuálisabb lesz minden, okostelefonok, net, az emebrek életük nagyrészét nem a valós jelenben élik. A világ pont ezért romlik gyorsabban, mert az emebrek elmenekülnek a problémák elől egy virtuális világba.
Nem vészmadárkodásként írom, csak mint igencsak reális veszélyt. Én azon vagyok, hogy normális erényeketre neveljem őket, leginkább példamutatással, ami sok önnevelést is igényel. De nem fogom se közvetve, se közvetlenül arra nevelni, hogy vesztes legyen a világgal szemben, hoyg meneküljön előle, hanem arra, hoyg legyőzze a világban lévő rosszat. Hogy ő legyen a jó példa, amit követhetnek mások is. Hogy valóságos alkotó munkát csináljon a világban, amit szeret és ami hasznos is. És ha a kibertérbe is téved, akkor is legyen önmaga, ne egy hamis alteregoja legyen, ne toruljon a személyisége, hanem ott is erényesen viselkedjen. A világ legyőzhető, ha nem hagyjuk magunkat sodorni és valódi erények megszerzésére törekszünk. Lehet, hoyg nem fordítjuk meg a folyó folyását, de olyan folyóba vetett kövekké válhatunk, amelyek megtörik a víz hullámait és amelyre mások is kikapaszkodhatnak.
Én alapvetően optimistán állok a változásokhoz, nem gondolom, hogy a mostani világ rosszabb lenne, mint amilyen világ gyerekkoromban volt, csak éppen ez a világ egy kicsit más. És ami jön, az is más lesz, de nem hiszem, hogy azt lehet mondani, hogy egyértelműen rosszabb lesz. Minden korszaknak megvannak a pozitívumai és a negatívumai is.
Mondjuk egyszer olvastam egy cikket, persze lehet, hogy a végén nem így lesz, de azért elég érdekes volt, abban írták, hogy kb. 50 év múlva nem lesznek méhek, nem lesz méz. Na jó, ezt én is fenntartásokkal kezelem, de sajnálnám, ha így lenne, hogy mondjuk az unokáim már nem is kóstolnak ilyet egyáltalán.
Koszos, szemetes, utcán alszanak az emberek, kukaturkálók, kutyaszaros! Ilyen világba! Legalábbis bp-en! Szar szemét zajos város! Ahol az emberek egymást lökik fel, rugnak a másikba. Ettől függetlenül, nem ilyennek nevelem. Aztán meglátjuk milyen ember lesz!
kinaiul nem érdemes! Héberül igen!
Visszaolvastam!
7-esnek igaza van! Egyre több embernek nyilik ki a szeme, öntudatra ébrednek. Azok gyerekein meg látszik, hogy mások. Sokkal nyitottabbak, belelátnak az ember fejébe, iszonyat okosak és intelligensek már kicsi koruktól kezdve*(fiam is ilyen, nagyon megváltoztatott már babakorátol) Na nekik kell meghozni a változást! És bizom benne, hogy sikerül.
*pl: sose ette meg a konzervet, a cukrosat, a fűszereset(anyukám füszeresen főz, azt nem eszi) a tartositóval kezelt dolgokat. Rengeteg gyümölcsöt eszik, imádja a főzeléket a leveseket. Nagyon jo antennáik vannak. És egyfolytában meg akarja változtatni a világot!
Rendszerető, szereti a tisztaságot (nem mániákusan) Nagyon jol alkalmazkodnak helyhez időhöz! Én tavaly meg akartam halni a melegbe, Ő kint akart lenni, igy kint voltunk. Az idénre alkaalmazkodtam hozzá. És tényleg eddigi melegektől semmi bajom nem volt. 1 évesen amikor még mászott, kidobálta a tisztitószereket, amugy sose piszkálta. Öklendezett amikor fertőtlenitőt használtam, kifigyelte honnan van. Azota vegyszermentes a háztartásom, amennyire csak lehet. Odafigyel a környezetére. Mindenre.
Szerintem borzasztó rossz irányba visz egy kisgyereket egy ilyen túlzott ajnározás. Ő egy kisgyerek, nem a dalai láma 14. reinkarnációja. Szinte mintha egy vallási vezetőről beszélnél, akinek hódolsz és oltárt emelsz, hogy leborulhass a nagysága előtt. Egyáltalán nem jó felállás egy anya-gyerek kapcsolatban.
Például: kisbaba mellett nem vegyszerezek agresszív vegyszerekkel, hogy öklendezzen. És ha hozzányúl a hipóhoz vagy más tisztítószerhez, nem várom meg, hogy kidobja (ami elég furi egyébként, kezdve onnan, hogy hogy lehet a vegyszert olyan helyen tartani, hogy az egyéves gyerek elérje), de ha mégis kidobja, nem keresek ebben természetfölötti intelligenciát, hanem finoman megértetem vele, hogy 1. nem szabad hozzányúlni (és itt mindjárt mélyen elszégyellem magam), 2. nem szabad kidobni.
Na és akkor ez csak az egyik részlete volt az írásodnak. De nem erről beszélünk ebben a kérdésben, azt hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!