Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szerintetek egy kisgyerek...

Szerintetek egy kisgyerek szemében van hozzáadott értéke annak, ha anya vagy apa vagy nagyi saját kezűleg készítette az ajándékot / játékot?

Figyelt kérdés
Vagy esetleg inkább kevésbé értékesnek találja így, mert úgymond "nem eredeti"? (Tudom, hogy sokkal eredetibb, de a gyerekek talán a boltban / neten / barátjuknál látott dolgora jobban vágynak.) Nyilván a ráfordított időt nem tudja értékelni, hisz neki még "végtelen" ideje van, de hogy strapáltad magad, azt értékeli? Hisz ők is saját kezűleg gyártott ajándékokkal szoktak készülni. Vagy büszke rá, hogy ilyen ügyes anyukája / apukája / nagymamája van?

2015. júl. 14. 08:55
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Most az jutott eszembe, milyen fontos, hogy lássa a gyerek, hogy az őáltala készített ajándékot nagy becsben tartják otthon. Végül is ez is a példamutatás része, nem?

Amúgy én megértem, hogy nem mindenkinek van affinitása a kézművességhez, ezzel semmi bajom nincsen, ettől még ránevelheti a gyereket a szép dolgok szeretetére, a kétkezi munka becsületére. És azzal sincs bajom, ha az ilyen családtagok inkább rám bízzák, hogy beszerezzem az ajándékokat, mert én nagyobb eséllyel találom el, hogy minek örül a gyerek, ráadásul többet kihozok az ő pénzéből, mert utánajárok, mi hol olcsóbb.

2015. júl. 14. 11:44
 12/21 anonim ***** válasza:
46%
Nekem az a gondom ezzel, hogy saját tapasztalat, hogy az otthon készült dolgok többsége gagyi. Lehet hogy nagyon kreatív, meg aranyos, meg jajj a keresztanyu csinálta, de kevés ember az aki valóban minőségit tud alkotni. Ráadásul ebben a korban, sokszor valamilyen rajzfilmhősért rajonganak, és olyan játékot akarnak ami a többieknek is van. Ezeket otthon nem tudod ugyanúgy elkészíteni, vagy többe kerül mint a bolti. Kacatból kacatot, meg sem nem elkészíteni, sem tartogatni nem tartom jónak. Pl. van egy blog: kifli és levendula. Tök kreatív a csaj, és aranyosak amiket csinál, de 90%-ban porfogó vacak. Kíváncsi lennék hová teszi és meddig tartogatja őket.
2015. júl. 14. 13:29
 13/21 anonim ***** válasza:

megnéztem a blogot...tokéletesen egyetértek veled utolso.

kacatok...ennyi. ugy gondolom álszentség azt irni, hogy egy gyerek orulne egy a szulei által készitett dolognak.. persze a szuloi oldalrol nézve,- oh, milyen szép is, anya készitette neked ezt a -neszesemmifogdmegjolt-, csupa-sziv szeretet...stb. stb. de a gyereket pont nem érdekli. nevelés ide vagy oda..a gyerek oldalárol nézve ez egy nulla....

2015. júl. 14. 16:05
 14/21 anonim ***** válasza:

Lehet lepontozni, de próbálj meg a hatévesnek aki pl sellőbarbira vágyik, sellő rongybabát csinálni, vagy kartondoboz akváriumot, vagy a Thomas mozdonyt megcsinálni tejesdobozból. Nem lesz őszinte a mosolya azt garantálom.

Mondom ezt úgy hogy én is készítettem már a lányaimnak ajándékot, és együtt is szoktunk kreatívkodni. Az egyetlen sajátkészítésű dolog aminek jobban örültek mint a boltinak, azok a jelmezek voltak, mert azokból a bolti gagyibb.

2015. júl. 14. 16:18
 15/21 A kérdező kommentje:

Tudom, sok minden van, amit nem lehet otthon előállítani, és (a sellőbarbie-val ellentétben...) még értelme is van: például lego. De én a mai napig őrzöm a kis keszkenőt, amit a nagymamám hímzett nekem farsangra. Olyan szép komplett népviseletet varrt, hogy mindenki azt hitte, kölcsönöztük. Büszke voltam rá. Amit az ember saját kezűleg készít, abban benne van a szeretete, az illata, az egész lénye, és igenis előfordul, hogy a gyerekek ezt értékelik. Nyilván nem egy kartonpapírból és hulladék tojáshéjból készült sellőbarbie-ra gondolok, hanem egy normálisan, szépen elkészített, valóban használható játékra. Szerintem veletek, kedves utolsó válaszolók, ellentétben, a gyerekem már hatévesen tudja, hogy egy dolog értékét nem feltétlenül az ára határozza meg.

Például egyik adventkor vágyott egy angyalkás memóriajátékra. Sehol nem lehetett kapni. Megcsináltam számítgépen, színesben kinyomtattam, lamináltam, kivágtam, betettem egy megfelelő dobozkába. Egyáltalán nem gagyi és sokkal tartósabb, mint a legtöbb bolti kártyajáték. Ezzel mi a baj?

2015. júl. 15. 09:20
 16/21 anonim ***** válasza:
51%

Te tudsz értelmezni, vagy csak fröcsögni tudsz? De nyilván a te lányod sokkal érettebb, okosabb, jobban nevelt, ilyen tökéletes anyuka mellett mint a miénk, ilyen anyagias bunkók mellett.

Remélem soha nem fog olyan dologra vágyni amit nem kaphat meg házilag elkészítve, mert akkor már nem is fogja tudni, hogy az ajándéknak nem csak az ára a fontos.

Nagy az Isten állatkertje, és sikerült átmásznod a kerítésen.

2015. júl. 15. 09:35
 17/21 anonim ***** válasza:
51%
Ja és még egy mejegyzés. A gyerek pont leszarja hogy van-e értelme a sellőbarbinak, ha a suliban minden második kislánynak van, és ő is szeretne. De persze te ezt nem tudod, mert a te lányod, csak értelmes játékra vágyik, ami otthon elkészíthető.
2015. júl. 15. 09:37
 18/21 A kérdező kommentje:
Olvasd már vissza a hozzászólásodat és utána gondold át, hogy ki fröcsög. Még érdekesebb azon elgondolkodni, hogy miért. Ha találva érzed magad, és emiatt kaptad fel a vizet, akkor nem az én készülékemben van a hiba. A lányom legtöbb játéka is egyébként bolti, pont azért, amit írtam, mivel sok mindent nem lehet saját kezűleg elkészíteni, úgyhogy ha olyan játékra vágyik, ami csak a kereskedelmeből szerezhető be, megtehetem, hogy megveszem neki. Ezért tehát nem kell az energiádat sajnálatra fecsérelned. Egyébként, képzeld el, még sellőbarbie-ja is van, méghozzá nem rongyból :) Igaz, azt nem kellett megvennünk, mert az angyalok hozták ;) Viszont az a nézet, miszerint otthon csak tejesdobozból gyártott Thomas mozdony és hasonló szemét készíthető, messze áll az igazságtól, de ezt nyilván magad is tudod, és gonolom, a gyermekeidet sem erre tanítod.
2015. júl. 15. 09:41
 19/21 anonim ***** válasza:

Persze, lehet otthon tök jó dolgokat készíteni, de JÁTÉKOT elég keveset. Mondjuk én ilyesmit nem is szoktam ajándékozni, hanem megcsináljuk közösen, attól lesz igazán értéke. Pl. csináltunk már pet-palackokból kuglit, megtöltöttük homokkal, befestettük a palackot mintásra, és lehetett is kuglizni. Ott sem az volt a lényeg, hogy ezt anya csinálta, főleg, mert eleve közösen készítettük, hanem az volt a lényeg, hogy milyen jó játékot találtunk ki (na jó, ezt nem én találtam ki természetesen, csak eszembe jutott, hogy olvastam már erről). De nem gondolom, hogy ilyesmit ajándékba adnék a gyerekemnek.

Aminél tényleg azt értékeli, hogy én készítettem neki, az a ruha. Amit eddig varrtam, kötöttem neki, azt mindig nagy becsben tartja, pedig alapvetően nem annyira érdekli az öltözködés, de úgy ötéves kora óta kimondottan büszke rá, hogy ezt vagy azt a ruháját az anyukája készítette.

Viszont ajándékba ruhát sem adok, pont azért, mert tudom, hogy ennek a gyerekek nem igazán szoktak örülni.

2015. júl. 15. 17:28
 20/21 anonim ***** válasza:

Az én majdnem 6 évesem nagyon örült neki.

Kezdjük ott, hogy pocsék a kézügyességem, nem tudok varrni sem, a kézművesség tök távol áll tőlem. De egy alkalommal nagyon el voltam havazva, és nem mentem el időben adventi ajándékért (nálunk szokás). Este realizáltam a dolgot, úgyhogy szükségmegoldásként elővettem tűt és cérnát, egy fél pár fekete zoknit, két gombot, egy szalagot, és varrtam egy szárazbabbal töltött rút kis zoknivarjút. Szegény elég fércmunka volt, már felkészültem a legrosszabbra, mert a lányom tipikus 5-6 éves módjára a csilivili dolgokért van oda, amiket rendszerint meg is kap. Hegyekben állnak a szobájában a barbik, a pónik, a lego friends, és még sorolhatnám. A nagyszülőktől például nem sokkal azelőtt egy tabletet is kapott. Szóval kicsit szégyenkezve nyújtottam át neki másnap reggel a zoknivarjút, és vártam a fintort, ami a szívembe döf majd. Próbáltam előre menteni magam, és mondtam, hogy az éjjel készítettem, és hát még gyakorolnom kell ezt a varrás dolgot, szóval tudom, hogy lehetne jobb is. Gyanakodva nézegette, és aztán azt mondta: "anya, ez a legszebb ajándék, amit eddig kaptam!". Hát én majdnem elsírtam magam. Utána hetekig, hónapokig vitte magával az oviba meg mindenhová. és mindenhol elújságolta, hogy azt én készítettem neki. Már több, mint félév telt el, de a lelkesedése töretlen, még mindig a kedvence. Gyakran kérlel, hogy készítsek neki még ilyesmiket. Sajnos egyáltalán nincs időm erre. Talán pont azért is értékeli annyira. Azért egy aprócska mackót még összehoztam neki később, azt is nagy becsben tartja, pedig két hordónyi plüssjátéka van. Teljesen megdöbbentem, és meg is hatódtam egyszerre. De szerintem ez olyan, mint az, hogy mindenkinek más a szeretetnyelve. És ez szerintem függ attól is, hogy milyen típusú törődésben bővelkedik illetve van híján az adott gyerek. Aki minden hónapban kap egy pónit, annak már nem biztos, hogy akkor érték, mint annak, aki hosszú ideje áhítozik rá. És a gyakran kézműveskedő anyukáktól is egész más lehet egy kis zoknimadarat kapni, mint egy olyan szülőtől, aki még a vacsorát sem maga készíti, hanem rendeli (én). Bármennyire is büszke vagyok a lányomra, pontosan tudom, hogy az sk ajándékokért való lelkesedése nem feltétlenül azt jelzi, hogy mennyire van helyén az értékrendszere. Simán jelezheti azt is, hogy mennyire el van hanyagolva az játékhegyek közepette. Akárhogy is, nagyon szívet melengető volt a reakciója.

2015. júl. 16. 11:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!