Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért kell óvodába járatni a...

Miért kell óvodába járatni a gyereket?

Figyelt kérdés
A fiam most lesz három éves, és itt is többen, valamit az ismeretségi körömben is beszóltak azért, amiért még otthon akarom tartani. Itthon, vagyok, nem értem miért jobb neki az oviban. Hetente 4-5 alkalommal járunk játszóházba, játszótérre, kézműves foglalkozásra, mondókázóra, naponta bandázik a szomszéd gyerekekkel. Tényleg én csinálom rosszul, mikor nekem öröm hogy itt van, és nem akarom elküldeni, mikor nincs rá szükség?
2015. jún. 14. 12:15
 1/10 anonim ***** válasza:
71%
Közösségre és kötöttségekre, rendszerre van szüksége, hogy fokozatosan készüljön fel az iskolára. Akármilyen jó programokat csinálsz neki, nem tudsz helyettesíteni egy csapat óvodást.
2015. jún. 14. 12:26
 2/10 A kérdező kommentje:
minden nap van körülötte legalább 7-8 óvodás korú gyerek, sokszor még több is. Rendszere is van, szigorú napirenddel. Édesanyám óvónő volt nyugdíj előtt, én pedig alsós tanítónő. Csak rosszul esik hogy van,aki szó szerint lehülyéz, hogy miért nem adom be, nekem is könnyebb lenne otthon ha megszületik a testvére, nem kéne két gyerekre figyelnem egyszerre. Én jobban szeretem ha velem van. Ja igen, elfelejtettem írni, hogy édesanyám gyermekfelügyeletet vállal saját lakásán, így ott is sok kicsi veszi körül. Tehát nem zárom el külvilágtól, érintkezik gyerekekkel napi szinten.
2015. jún. 14. 12:31
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Gyermeked szerencsés. Nem mindenhol tudják ezt biztosítani, ott fontos a bölcsőde, óvoda. Később,~ négy éves kortól azonban mégis jó lenne - optimálisan félnapra- ha óvodába menne. Egy kis közösség, ahol még sok tanulni való van számára azonkívül, amit a jó otthon,a játszóház, játszótér, és a "bandázás" tud biztosítani számára.
2015. jún. 14. 12:31
 4/10 A kérdező kommentje:
igen, tudom hogy annak, akinek ezeket nem tudják megadni, annak jobb az ovi...de nem értem miért rosszabb, ha édesanyám többi pártfogoltjával játszik, velük tanul. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy családi napközit, csak négy-öt gyerekkel, néha kicsit többel. Ugyan úgy játszanak, tanulnak, mondókáznak mint egy rendes, állami oviban, csak sokkal több figyelem jut a gyerekre. Ide jövünk hetente legalább kétszer, plusz mikor vizsgálatokra kell mennem. Tehát mintha heti két napot biztosan csanában lenne. Tudom azt is, hogy sok kisgyereknek nincs ilyen lehetősége. Rosszul tettem fel a kérdést, úgy szól helyesen, hogy az én gyerekemnek miért lenne jobb, ha 30 másik gyerekkel lenne állami oviban, mikor szinte ugyan azt megkapja a mamájánál vagy otthon. Szerencsére anyagi akadályaink sincsenek, nem kell sietnem vissza, ráadásul 6 hónap múlva kistestvére is érkezik. Az ismerősök tudják a körülményeinket, mégis folyton leszólnak, és már azt is megkaptam hogy ezzel ártok a fiamnak.
2015. jún. 14. 12:47
 5/10 sandrachnologic ***** válasza:
51%

Kedves kerdezo!

Mi is hasonlo cipőben járunk, bar most egyelore mi csak jatszira visszük a fiunkat, aki negy eves es nem ovis. Es nem is lesz, megvan a felnentesunk is mar. :) most hat hetes a kicsi lányunk, igy zart helyre akkor megy, ha a férjem elviszi, mert a kicsivel egyelore meg nem megyunk tömegbe. Egyebkent mi is játszóra járunk, konyvtarba, gyerekeknek szóló kiallitasokra, játszóházba, es megis mindig megkapjuk, hogy mar reg az oviban lenne a helye. Egy igazi nyitott, kedves, vagany srac a fiunk, sosincs gondja mas gyerekekkel es felnottekkel sem. Szerencsere a védőnő es az orvosunk is támogat minket, hogy maradjon itthkn, azt mondjak, hogy az ovi egy felelseges rossz, annak aki családban is maradhat jo körülmények között. :)

2015. jún. 14. 13:07
 6/10 anonim ***** válasza:
Az ovoda más közeg,mint te a játszotér ,anyukád,stb az oviban megtanul nélküled is lenni hogy sok gyerek ,nem 5 gyerek ,megtanulja hogy türelmes legyen ,megtanulja hogy az ovis szabályokat közöségi szabályokat.
2015. jún. 14. 18:09
 7/10 anonim ***** válasza:

Nem kötelező már az ovi 3 éves kortól?

Én úgy tudom, hogy ezt 2 dolog miatt vezették be:

1. Ott rendszeres és egészséges étkezés van, egyes néprétegeknek ez fontos, hogy a gyerekek ne legyenek alultápláltak. Nyilván nálatok nem erről van szó.

2. Régebben csak a nagycsoport volt kötelező (iskolaelőkészítő), és a tapasztalatok szerint ennyi idősen már nagyon nehezen szoktak be a gyerekek, és a legtöbb nem lett év végére iskolaérett. Nem elég egy év az óvodában, hogy megszokja a közösséget, a napirendet stb. Nekem is volt az ismerettségi körömben olyan gyerek, akit csak nagycsoportba irattak be oviba, és nagyon-nagyon nehezen szokott be. Állítólag 2 évesen meg sem kottyan nekik.

Egyébként tényleg nagyon önállóságra szoktatják őket, ha ott van 26 gyerek meg egy óvó néni, nem fogja őket öltöztetni pl. Az én gyerekeim az oviban kb. 1 hét alatt megtanultak egyedül öltözni, itthon hiába könyörögtem.

Ha úgy gondolod, hát ne add be, az orvos adhat róla papírt, hogy jobb neki otthon. De szerintem középsőbe már mindenképp vidd, jobb lesz a gyereknek, ha közösséget tanul minél előbb. Ott van 25-30 gyerek, és bőven van konfliktus, és nem biztos, hogy az óvó néni mindig ott áll a hátuk mögött, ahogy te ott vagy a szomszédban, ha 2-3 gyerek játszik. Kénytelen megtanulni a konfliktuskezelést.

Az én kisfiam pl. 3 évesen harapott meg verekedett, ha valami nem tetszett. Most középsős, és mintagyerek, soha nem verekszik, illedelmes. Nem biztos, hogy ezt nagycsoportban kell elkezdeni megtanulni.

2015. jún. 14. 22:37
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. a mamánál olyan, mintha csanában lenne, napirend van, és érdekes, ott a többi gyerek kedvéért olyat is megeszik amit itthon nem. Hetente kétszer van ott, és olyankor én nem vagyok vele, csak a délutáni alvásra viszem haza. Legfeljebb annyi az előnye a többi kicsivel szemben hogy ő már jól ismeri azt a környezetet. Nem akarok neki rosszat, ha mindenki úgy látja jobb lenne neki az állami oviban akkor megfontolom hogy beadom.
2015. jún. 15. 12:58
 9/10 anonim ***** válasza:
Szeptembertől úgyis kötelező, szóval olyan mindegy, hogy mit gondolunk - vagy hogy te mit szeretnél.
2015. jún. 15. 15:02
 10/10 anonim ***** válasza:

A jegyző adhat felmentés az óvoda alól, így az óvoda nem kötelező!

Ha a gyerek nem jár oviba, akkor a nev.tan-ban (mi most a neve?) csinálnak iskolaérettségi tesztet.

Az én lányom 4 évesen kezdte az ovit, 2 évet jár, fél napot. Bőven elég volt neki.

2015. jún. 15. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!