Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akinek a gyermeke nagyon...

Akinek a gyermeke nagyon nehezen tudta csak kimondani az r hangot, végul hogy sikerult?

Figyelt kérdés
6,5 éves a lányom, 2 éve járunk már logopédushoz, de még az r mindig nem megy.
2015. jún. 4. 15:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Keresztfiam 7 éves, neki még mindig nem megy.
2015. jún. 4. 15:34
 2/14 A kérdező kommentje:
Jár már iskolába? En attol félek, mi lesz így a suliban.
2015. jún. 4. 15:36
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

én felnőtt vagyok és nem tudom kimondani, ahogy apukám sem. Nem tudom, hogy örökletes-e, valószínűleg nem, csak az az izom nem tudott hozzá igazodni, így én torokból mondom az r hangot és senki észre sem veszi, hogy raccsolok. Akkor is tud pörögni rendesen.

Az iskolában nagyon jó tanuló voltam, sokáig orvosnak készültem, de rájöttem, nem nekem való (nem bírom, nem volt hozzá gyomrom)

szóval nem lettem hülye vagy ilyesmi. Az csak egy hang, nem a világ vége.

más. az iskolában is van logopédia, és ott is fejlesztik az r hangot és bizony több gyerek ott tanulja meg.

nem lehet, hogy a stressztől nem tudja kimondani, nincs nagyon erőltetve vagy követelve tőle az r hang?

2015. jún. 4. 15:45
 4/14 A kérdező kommentje:
Bizony orokletes, a férjem se tudja kimondani és aposom se, de nagyon szeretnénk, ha o kimondaná, mert a férjemet ezért sokat csufolták a suliban.
2015. jún. 4. 15:47
 5/14 A kérdező kommentje:
Annyira nincs eroltetve, más hangokkal is gondok vannak, pl. most a l-j-t nagyon keveri, de az r, ami egyáltalán nem megy.
2015. jún. 4. 16:04
 6/14 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy őt is csúfolni fogják. Ne ijesztgessétek ilyennel, hogy lehet, hogy fogják, mert akkor bizony rágörcsölhet.

Remélem sikerül neki, de az sem a világvége, ha nem. Rengeteg beszédhibás ember van és ez semmit nem korlátoz az életükben, én a közszereplőkön szoktam megütközni, hogy TV-s bemondók, politikusok, szóvivők nagyon gyakran beszédhibások, pedig ott még valamelyest fontos is, hogy érthetően, szépen beszéljenek. Természetesen jól teszitek, hogy jártok vele logopédushoz, kitartást még változhat. :)

2015. jún. 4. 16:19
 7/14 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Keresztfiamnál a logopédia semmit nem ért. Most kezdi szeptemberben a sulit, halasztania kellett 1 évet, tavaly még nagyon nem volt iskola érett, testi fejlődése megelőzte a mentálisat. Sokszor a mai napig nem értem, mit mond, oylan mintha lusta lenne kinyitni a száját, és csak az orra alatt makogna, tehát nem csak az r betűvel vannak gondok. Az s és sz is hibás nála, nem is kicsit. Meg úgy hallom, mintha a "nem" helyett "dem"-et mondana, olyan mintha full be lenne dugulva az orra. Majd szépen lassan helyrerázódik idővel, remélem.. Viszont a családból nem tudok másról, akitől örökölhette volna.
2015. jún. 4. 16:45
 8/14 A kérdező kommentje:
Sajnos már elofordult tobbszor, hogy kicsufolták a selypítés miatt, a gyerekek nagyon gonoszak tudnak lenni. Ha nincs kedve gyakorolni-ami elég gyakran megesik-akkor szoktuk neki mondani, hogy csufolni fogják és mi lesz igy a suliban, de lehet ezt nem szabadna neki mondani, mert tényleg rágorcsol.
2015. jún. 4. 17:17
 9/14 anonim ***** válasza:
Lehet nekünk is csak eddig volt szerencsénk csúfolást illetően, mert az ovi vegyes csoportos, sokkal több a kisebb, akik még ugye alapból selypítenek és rossz a kiejtésük, így megúsztuk, hogy rá terelődjön a figyelem. Szülőktől viszont már hallottam, hogy megszólták, miért nem tud normálisan beszélni. :( Kíváncsi leszek suliban milyen hátránya lesz ebből.
2015. jún. 4. 17:25
 10/14 anonim ***** válasza:

Az r hang egyik pillanatról a másikra "bekattan", és utána már jól ejti a gyerek, ehhez viszont előbb az l és j hangokat rendbe kell tenni. Nagyon jó, hogy szakemberhez jártok, neki meg vannak az eszközei ahhoz, hogy segítsen neki ebben.

A logopédussal beszélj, ő kezeli a lányodat, nála többet senki sem tud a dologról mondani. :)

2015. jún. 4. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!