Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért van manapság annyi...

Miért van manapság annyi kisgyermek, aki későn kezd el beszélni?

Figyelt kérdés
Mintha régebben "időben" kezdtek volna el kommunikálni verbálisan. Most meg nem ritka, hogy 3 év körüli gyermekek meg sem szólalnak, vagy ha igen, csak artikulálatlanul, vagy alig pár szót.

2015. máj. 22. 18:56
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
84%
Érdekes, de én is három éves koromban kezdtem el beszélgetni, viszont anyukám rendszeresen olvasott meséket, énekelt, mondókázott. Nem mindig ezen múlik, és köszönhetően édesanyámnak egy irodalomkedvelő, olvasó lény lett belőlem. Úgy vélem, hogy nem igazán szép dolog egyből azzal "támadni" a szülőket, hogy a gyermeküket a televízió neveli. Nyilván lehetséges az, hogy van ilyen is, de számolni kell azzal, hogy a gyerekek eltérően fejlődnek. 19/L
2015. máj. 23. 01:56
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Akinek egynél több gyereke van, az tudja, hogy iszonyú nagy szórás van a különböző gyerekek beszédfejlődésének üteme között, és ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy hány mondókát intézünk hozzájuk. Egy családon belül is látványos eltérések lehetnek, nekem a fiam beszédét még 3 évesen is nehezen lehetett érteni (sokat beszélt, én értettem, de kívülállók nem), a lányom pedig 1,5 évesen mondatokban nyomta, pedig vele jóval kevesebbet értem rá foglalkozni. Amikor a fiam volt olyan 2 év körül, nagyon rosszul estek a korán beszélő gyerekek anyukáinak a megjegyzései arról, hogy az övéké azért beszél szépen, mert "sokat beszélnek hozzá" (mintha én nem beszéltem volna az enyémhez...), ezért nagyon odafigyeltem arra, hogy az extra gyors beszédfejlődésű kislányom mellől véletlenül se tegyek hasonló kijelentéseket, és soha egy pillanatig még magamban sem gondoltam azt, hogy ez az én érdemem, nem hogy még ki is mondjam.
2015. máj. 23. 08:50
 13/16 anonim ***** válasza:
22%
3-as voltam, természetesen nem lehet minden gyereket egy kaptafára venni, de olvassatok nyugodtan utána az énekeknek, mondókáknak milyen nagy szerepe van a beszédfejlődésben :) főleg olyan mondókáknak amihez mutogatni is lehet, a gyereknek sokkal jobban felkelti az érdeklődését a ritmus-dallam a kézmozdulatok az állandó ismétlődés :)
2015. máj. 23. 09:08
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Lányom 13 hónapos korában kezedett el beszélni, 15 hónaposan a teljes nevét megmondta, 18 hónaposan elénekelte a bocibocit, 2 évesen 35 percig énekelt különféle dalokat ismétlés nélkül.

Fiam 2,5 évesen kezdett el beszélni, pedig minen aláv előtt és persze napközben is bőven kapott mesét.Az éneket a fiam ki nem állhatta, pedig nagyon sok gyerekdal hallagttunk, jártam vele kerekítőre stb...

Ez nem tv, vagy net kérdése sztem..

2015. máj. 23. 21:54
 15/16 anonim ***** válasza:
Mozgás-beszéd összefügg. Szerintem sok gyerek nem mozog annyit, amennyit kellene. Nem másznak fára, stb....
2015. máj. 23. 23:35
 16/16 anonim ***** válasza:

Ott a pont az utolsónál!

Vekerdy idézet egy újságcikkből:

"A mai gyerekek nem másznak fára,nem másznak hegyet,nem mennek dimbes-dombos utakon,ráadásul extra pihe-puha légtalpas cipőkben járnak,nem nyomósnak azok a reflexpontok amik nagyon fontosak a beszédben.Nincs stimulálva az agy azon része ami a beszédért felelős!A játszóterekről leszereltették a régi vas gömb mászókákat meg rakétákat amin régen a gyerekek úgy tudtak csak felmászni,hogy "kapajkodtak" a lábújjaikkal.Ezért van ma annyi beszédhibás gyerek!"

2015. máj. 26. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!