Anyák napja? Ti elmennétek így?
Nagycsoportos lányom mindig sírós, érzékeny gyerek volt, nem szívesen szerepel. Eddig kis és középső csoporban is elsírta magát, tavaly be sem állt és végig zokogta az egészet. Nem bírja a szomorú dalokat , verseket, látom, hogy érzelmileg teljesen megviseli, meg sztem szégyenli is magát, annyi ember előtt sírni.
Ezek tudatában Ti elmennétek egyáltalán a gyerekkel, vagy hagyjuk ki az ünnepséget? Szinte biztos vagyok benne, hogy ha el is megyünk, nem fog beállni, és az ölemben végig sírja majd az egészet.
Ti mit tennétek?
Èn elvinném de nem szerepeltetném csak ha szeretne.
Èn külföldön élek itt teljesen más rendszer van. Elve nincsenek ezek a szerepeljünk nagy közönség elött dolgok. A gyerekek nem cirkuszi majmok akiket mindenhova ki kell tenni és mutogatni. Mo-n meg a plázákban is felvonultatják öket.
Itt is készülnek a gyerekek ünnepekr. HA egy eseményre készülnek minden gyerek eldüntheti, hogy akar-e szrepelni vagy sem.
Viszont minden reggel egy reggeli körrel kezd minden csoport. Itt mindig más a téma, legtöbbször mi történt elözö nap, mi lesz a köv napokban... Az a gyerek aki akar beszélhet, aki nem akar nem kell. Mivel vegyes csoportok vannak, így általában a 4 év feletti gyerekek akiknek könnyen megy, de 6 éves korig mindenki megnyilik és beszél nagyobb csoport elött is.
Nem tartom normálisnak, hogy egy 3-4 éves gyereket kitegyenek egy egész ovi elé és ott kelljen szerepelnie.
Az elsö évben a lányom utálta ezeket, semmi nem vett részt, az oviban sem beszélt. De nem is volt kötelezö neki. Most meg mindenben részt vesz, amikor ö akar. Van olyan amin egyböl szeretne részt venni, és van ahol egyáltalán nem szeretne.
Ez még ovi és nem iskola. AZ iskolában szépen lassan tanulják meg, hogy vannak néha vizsgák amin mindenképpen hangosan kell beszélnie.
Most le leszek pontozva, de én nem vinném el, ha ennyire nem szeretne menni. Miért, mire felnőtt lesz, meg kell hogy szokja a szereplést? Felnőttként mindenki szokott és szeret szerepelni? Ő meg még csak 6 éves...
Nem igazán értem, mi a túrónak kell ezeket a dolgokat erőltetni. Hozzáteszem, lányom óvodájában nincs szereplés, ballagáson együtt énekelnek népdalokat, vagy más, vidámabb énekeket. Ha valaki szeretne, persze egyedül is szavalhatna, de nem nagyon tolonganak a gyerekek, óvónők meg nem erőltetik. Minek is?
Nincs kötelező foglalkozás, iskolaelőkészítés, stb., mégis okos, értelmes kis gyerekeket nevelnek.
Nem mellesleg, én azt látom, hogy az erőltetett ünnepségek, szereplések rég nem a gyerekről, meg a szülőkről szól, hanem hogy az óvónők bemutassák, milyen szuperül felkészítik a gyerekeket...
Nálunk mondjuk ovis anyák napja sincs, nem hiányzik, hogy kezét tördelve szavalja, hogy szeret. Elég, hogy minden nap megölel, puszilgat, kedves és udvarias velem és anyák napja előtt napokig készítgeti nekem a rajzokat... már most, áprilisban is hordja a pitypangokat "anyák napja" alkalmából. Szóval nálunk egyáltalán nem központi kérdés sem az ünnepség, sem a szereplés.
Kedves kérdező, a világon semmi baja sem lesz a lányodnak, ha kihagyja az ünnepséget, nem lesz tőle visszahúzódóbb, antiszociálisabb, stb. Tégy, ahogy jónak érzed!!!
Első válaszoló, szegénységi bizonyítvány a részedről pedagógusként ez a hozzáállás, remelem sosem kerül érzékenyebb gyerek a karmaid közé, mert annak vége, egy szemernyi tolerancia nem szorlt beléd.
Aki azt írja, hogy igenis vigyem mindenhova, had edződjön a gyerek, az hogy gondolta?
Hagy sírjon, zokogjon parancsoljak rá, hoby álljon be és mondja el a verset, meg sírva énekeljen? Szerintetek attól javulni fog a helyzet? Mert sztem csak rosszabb lesz...mitől olyan hihetetlen az egysknek, h nem csak anyuka hatódhat meg, hanem egy gyerek is, raadásul egy csomó idegen felnőtt előtt szégyenli is magát, hogy csak ő sír, a többi gyerek nem?
A 8- as válaszolónak meg az utolsónak is köszönöm a megértést.
Köszi az utolsó két valaszolónak, egyetértek veletek.
Én is úgy gondolom, hogy végülis mindenképpen elmegyünk, és ott majd meglátjuk, hogy beáll-e, sír-e majd, a lehetőséget nem veszem el, hátha bátrabb lesz már.
Hát, utolsó, gondolom te megint az első pedagógus válaszoló vagy... ezzel a válaszoddal csak még jobban lejárattad magadat, tényleg őszintén remélem, nem gyakorlod a szakmád....
Ha te leminősítesz azért gyerekeket, mert pszichológushoz járnak, a te fejedben van a gond. Egy értelmes ember, mint amilyennek te gondolom vallod magad inkább azt tartaná problémanak, ha a szülő homokba dugná a fejét, és szőnyeg alá seperné a problémát. Pedagógusként elég hiányosak az ismereteid és empatikus képességed nulla! Remelem nincsen saját gyereked. A válaszaidból ítélve pedig az elnyomó pedagógus te vagy, aki így nyilatkozik a gyerekekről.
Kioktató, arrogáns, lekezelő a stílusod. Képzeld, hogy semmilyen törés nem érte a gyerekem, normális családban nő fel, van egy két éves kishuga, szerető szülei. Egy óvodás alig hatéves gyerekről beszélsz, hogy tiszteletlen, mert el meri sírni magát egy megható műsoron, ahol az anyukák is könnyeznek??
Te nem csak pedagógusnak nem vagy való, de anyanak, szülőnek sem....
Ajánlom mindenki figyelmébe Ranschburg Jenő Szülők könyvéből a "Félénk" gyerekekről c. fejezetet. Gyönyörűen le van benn írva minden az érzékenyebb gyerekekről. Röviden. ott kezdni, hogy mindenki azt várja a gyerektől, hogy egy-kettőre feltalálja magát az új helyzetekben, szépen, hangosan köszönjön mindenkinek, stb. Ha nem így van, már jön a bélyeg, hogy a gyerek túl félénk, ebből következően biztosan önbizalomhiányos, és biztosan a szülő az oka, hogy félrenevelte a gyereket. Hozzáteszem, ilyenkor jön még a "enyém bezzeg..." kezdetű kijelentések sokra. Ranschburg szépen leírja, hogy legtöbb esetben szó sincs önbizalomhiányról, inkább érzékenyebb gyerekről, és hogy ez általában mennyi egyéb pozitív tulajdonsággal társul. Miért nem lehet elfogadni a gyerekeket olyannak, amilyenek? Félreértés ne essék, ez alatt nem a deviáns és antiszociális viselkedést értem, hanem azt a széles spektrumot, amin belül az egészséges lelkületű gyerekek viselkedése változik.
Ja, aki azt mondja, hogy eddzük a gyereket, hogy szokja, egyszer próbáljon néhány ebihalat a pocsolyából partra dobni, hiszen nagykorában ott él, szokja meg ő is... más nem fog történni, mint hogy beledöglenek.
Kedves Kérdező, hidd el, jók a megérzéseid! 12-es.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!