Mennyire vagy/voltál szigorú 2 év körüli dackorszakos gyermekeddel?
A fiamról van szó. Nagyon erőteljesen dacol, ráadásul megszületett a kistesója, amit egyébként nagyon jól visel, szemmel láthatóan tetszik Neki az új jövevény, de biztosan ez is rátesz egy lapáttal a dacosságára. A kezdetektől úgy neveljük, hogy az igazán tilos dolgokkal kapcsolatban nagyon következetesek vagyunk, egyébként pedig engedjük, hogy felfedezze a világot, akár a saját kárán is /ne gondoljatok veszélyes helyzetekre, de nem akarom folyton a 'Nem szabad!' tiltást rázúdítani. A lakást is inkább biztonságossá tettük, hogy szabadon ismerkedhessen a dolgokkal. A közös programokon is úgy viselkedünk, hogy inkább mi is megnézzük/bemászunk/felmászunk stb, csak hogy ne kelljen mindig tiltani, szólongatni. Viszont egy pár napja úgy érzem, hogy hirtelen túl sok lett az általam felállított szabály, biztosan azért, mert így könnyebb nekem a két gyerekkel, de ma ledöbbentem magamon: folyton tiltok, pedig mindig is úgy voltam vele, higy inkább rengeteg energiát fektetek a fiunk nevelésébe, mint sem, hogy a könnyebb utat válasszam, és beültessem a sarokba /utóbbit persze képletesen értem/.
Konkrét példák: megyünk le sétálni /egy tortúra összekészíteni a két gyereket/, erre a fiam elkezdi összefirkálni a kirakóját, ami egy 200 forintos kis játék. Erre én rászóltam, aztám eszembe jutott, hogy jól tettem-e, hiszen olcsó volt, egyébként is az övé, legfeljebb megtanulja, higy ha összefirkálja, nem tud vele játszani. Vagy séta alkalmával szólongattam, hogy fogja a babakocsit /így biztonságosabb a közlekedés/, szegény meg baktatott mellettem. Máskor mindig rohanhatott, én is mentem Vele, de most már a hugit is tolnom kell. Nem akarom letörni a kis szarvacskáit. A világot jó dolog felfedezni.
Mi a véleményetek? Jó szülő szeretnék lenni, nem vaskalapos.
2 éves a fiam, 5 hónapos a húga. Tudom miről beszélsz... Én nagyon szigorú vagyok a fiúnkkal, az ő és a mi érdekünkben is.
200ft-os játék, oké, de ha ráhagyod akkor majd az 5000ft-osat is összefirkálja mert anno azt érezte hogy szabad... Ha neked úgy a biztonságosabb hogy fogja a babakocsit séta közben, akkor igenis fogja, majd a játszótéren meg a parkban ahol biztonságos, szaladgálhat. Ezeket azért veszem én is szigorúan mert ha most nem tanítjuk meg ezeket, később más szitukban sem tud majd viselkedni.
Én is szoktam engedékeny lenni, pl hogy játszós ruhában és gumicsizmában taposhat a tócsában ha kint vagyunk az udvaron. Viszont az utcán már előre rászólok, hogy kerüld ki a tócsát, szép ruhában nem játszunk a sárban.
Aztán nemrég összefirkálta a lepedőnket, szerintem nem vette észre hogy már nem a papíron rajzol, picit megszidtam érte, de csak annyira hogy érezze nem szabad ilyet csinálni. (annyi volt hogy elmagyaráztam neki hogy a papírra rajzolunk, csak a papírra, sehova máshova, azt is elmondtam hogy tudom hogy nem direkt csinálta de legközelebb figyeljen jobban oda)
Én is sokszor elgondolkozom rajta, hogy túl szigorú vagyok, viszont most már amikor elmegyünk valahova nagyon szépen szótfogad, mindig megdicsérem ha jól viselkedik és összességében azt látom, hogy a sok szigornak van értelme és így tudok belőle rendes felnőttet nevelni.
Persze aki nem így neveli a gyerekét, én nem akarom leszólni, csak azt mondom hogy úgy látom, nálunk ez jön be.
Mesélek még egy szitut: én nem engedem a fiamnak hogy a konyhapulton pakoljon vagy matasson a fiókokban. Amikor mosogatok akkor felállhat a székre, nézheti ha főzök de nem nyúlhat semmihez max ahhoz a 2 műanyag edénykéhez amit kapott meg a pár szem kekszéhez amit pakolgathat. Az eredmény az, hogy bármit is lát a pulton, nem veszi le mert tudja hogy nem szabad, legyen az forró leves, kés vagy bármi. (természetesen azért figyelek hogy ilyesmiket ne hagyjak a pult szélén)
Barátnőm 2 éves kislányára rá van hagyva hogy pakolgasson kedvére a konyhában, a pult sem tiltó listás nálunk így múltkor a kislány rányúlt a forró tűzhelyre...
Na ezért fontos, hogy következetesek és szigorúak legyünk.
(Amúgy én is tudok engedékeny is lenni és nem egész nap igazgatom a gyerekem, csak ragaszkodom az alap dolgainkhoz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!