Ti hogyan kontrolláljátok-milyen feltételekhez kötitek a gépezést?
a rokonságban-ismeretségi körben nálunk is minden gyerek sok időt tölt a kütyükkel, és nem csak a sulisok, hanem ahogy látom, már az ovisok is.
én ezt nem engedem itthon, 5 és 6,5 évesek, a nagyobb lány, őt nem is igazán érdekli, a kicsi fiú, ő a telómon meg a gépen szokott néha angry birds-öt játszani, vagy cut the rope-ot. kb heti 2x 10 percet. még szeretné, de annyi minden más is van hál istennek, amivel jól érzi magát, hogy nem akarom, hogy ez váljon a központi élvezetté nála.
pl unokatesóméknak két fiuk van, hazaérnek oviból, mindkét gyerek belövi a saját pc-jét és partiban nyomják a mesterlövészes meg a kaszabolós játékokat. minden nap, fürdésig. :(
ismerős családoknál látom, hogy az alsós gyerekeket(fiúk-lányok vegyesen) szinte már kizárólag ezzel motiválják-szankcionálják...
szerintem ez borzalmas.
a férjem alsóstanító, most harmadikosai vannak, ott is ugyanez megy elég keményen. mit csináltatok a hátvégén - megdöntöttem a csúcsomat x játékban. mit fogsz csinálni délután? -a nővéremmel fogunk wii-zni. Minek örültél legjobban a hétvégén? apa megengedte hogy játszak a telóján.... és alig van kivétel! alig akad amelyiküknek nincs saját okostelója, internettel, 9 évesen...
mi a magunk részéről úgy vagyunk vele, hogy nyilván nem ördögtől való alapjában, de az egészséges mértéket azért be kéne tartani.
Hatéves lányom van. Múltkor megvettük neki a tescós pontokból az Andry Bird-öt. Na gondoltam akkor megmutatom neki a játékot. Totál beszippantotta, nem akarta abbahagyni, amíg mind a 20 pályát nem teljesítette. Levontam a tanulságot, nem ültetem gép elé. Tabletünk nincsen, telefonon meg nem szoktunk játszani. Úgyhogy ennyi, halasztom a dolgot még ameddig csak lehet.
Ha nagyobb lenne, akkor sem lehetne nálunk összességében a tévé és a számítógép egy óránál több. Gondolj bele. Ül az iskolában, utána ül a lecke fölött, utána ül a számítógép előtt, utána ül a tévé előtt.... Na neeeeem. Járjon sportolni vagy néptáncoljon vagy mittudomén.
Ha otthon dolgozom, háttérzenének nálunk is megy a youtube-ról mondjuk Gryllus, de ezt nem nevezném számítógépezésnek.
Nálunk telefonhoz és tablethez nem nyúlhat a kislányom, mert az munkaeszköz.
Ha jól viselkedett, jó jegyet hozott, stb., tehát mindenképpen csak jutalomképpen engedem játszani az egyik asztali gépen, amin mi nem dolgozunk, nehogy valami vírust összekattintgasson.
45 percre állítom a tojásfőző órát, ha csörög, ki kell kapcsolnia a gépet. Eleinte egyszer-kétszer dünnyögött miatta, de hamar megszokta ezt a rendszert, most már szólnom sem kell neki, szó nélkül leállítja a gépet és megy játszani vagy tanulni. Amúgy 8 éves.
Nálunk is kapható lenne rá a fiam, de megelőztem a bajt. Sportol. elsős, de minden délután sportfoglalkozás. Imádja, eredményei is vannak. Így nincs ideje számítógépre és társaira gondolni. Ha szabad a délután egyből ez jut az eszébe, mert minden osztálytársa ezt csinálja elmondása szerint. Viszont a sportot nem cserélné el, az biztos. Tanárnéni szokott is példálózni vele,hogy suli után nem mindenkinek a gép az első, aminek annyira nem örülök, persze ő még büszke ilyenkor, csak ugye a gyerekek sem túl jó indulatúak. Épp az egyik anyukája mondta nekem, hogy örül a gépnek, mert addig tudja csinálni a dolgát. mit mondjak erre,inkább semmit. Nekem sem könnyű megoldani a délutánokat, de mindent elkövetek, hogy sikerüljön. ahogy látom most sokgyereknek semmi célja, csak a gép. A szülő is ezzel motiválja, ha jól tanulsz ezt kapsz, azt kapsz (telefon tablet). Nekem erről az a véleményem, hogy magának tanuljon én viszont írtó büszke tudok lenni rá.
Szóval mi a sporttal rendeztük le ezt a nehézséget és remélhetőleg jó barátokat is innen fog szerezni. Hétvégén 2*1 órát gépezhet. Valamennyit kell, ezt aláírom, de nem a hétköznapokra való. Hihetetlen könnyen függők lesznek. Nálunk is volt betegség alkalmával, hogy már a gépnek is majdnem betege lett. Akkor többet engedtem, pillanatok alatt mániájává vált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!