Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Fiam 17 hós, szeretnék mosható...

Fiam 17 hós, szeretnék mosható pelusra váltani, szobatisztaságra nevelném, miket kell még hozzá beszereznem?

Figyelt kérdés
Honnan tudom beszerezni? Mikre lesz még szükségem? Ilyet olvastam kakifogó papir, mert mosógépbe mosnám. És háyn darabot szerezzek be, mien időközönként kell cserélni? Hogy kezdjem szobatisztaságra nevelni. Szerezi a bilit, hozza-viszi rá is ül, de nemtudom hogyan magyarázzam el neki h szóljon ha pisilni kell.
2015. jan. 23. 16:44
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Hát azért szeretném, mert az idősebbek emlegetik h időbe el kell kezdeni szobatisztaságra nevelni, mert hónapokig eltart, én azt hittem már egy ilyen idős gyereket rá lehet szoktatni. tavasszal érkezik a kistesó, és ezért sem akarom h 3-éves koráig huzzam. Nem tudtam hogy kényelmetlenek a mosható pelenkák, de azt könnyebb 1-2 óránként le-fel venni és ráültetni a bilire, minthogy 1-2 óránként kidobjak egy eldobhatós pelust, mert vissza nem adhatom rá, mert pisis. és ajánlották h ezzel könnyebb mert érzi a nedvességet. Én nem tudom ennek a menetét, mikor kezdjem, hogyan, hogyan ismerem fel ha rá érett, stb. Én sztem nem úgy fog egy nap reggel felkelni, hogy szólni fog hogy pisilnie kell. :) de nagyon köszönöm a válaszokat! csak mikor a család kérdezi h mikor fogom szobatisztaságra nevelni, és már mondtam ezt a dolgot h várok h megérjen rá és kinevettek. és lusta anyának tartanak.
2015. jan. 23. 18:47
 12/20 anonim ***** válasza:
52%

A kisfiam mindaddig pelenkás volt, míg meg nem érett rá. És a között, hogy észrevettem, hogy teljesen megérett a szobatisztaságra és hogy levettük a pelenkát és onnantól fogva pelenka nélkül volt a gyerek és azóta sem pelenkás, pár nap telt el!!! Valóban maga a szobatisztaság megérése egy pár hónapos dolog, vagyis hosszú folyamat, de ez nem úgy néz ki, hogy ez idő alatt kínlódunk a gyerekkel, hogy hol levesszük, hol feltesszük a pelenkát, állandóan ültetjük a bilire, wc-re. Persze, próbálkozni lehet vele, de ha nem megy, akkor megy vissza a pelenka és jó napot! Amikor meg megérik, márpedig minden gyerek megérik rá, akkor meg le van véve, lesz egy-két baleset az első pár napban, 1-2 hétben, de utána nem. És onnantól szobatiszta a gyerek.

Tehát ezt nem úgy kell elképzelni, hogy végig a pár hónapos folyamat alatt akkor próbálkozni kell a bilivel. Bele is hülyültem volna, ha nap, mint nap hónapokig ezt csinálom.:)

2015. jan. 23. 19:03
 13/20 anonim ***** válasza:
52%

És semmi, de semmi összefüggés a között, hogy ki mikor kezdte el a bilizést és a között, hogy mikor lett szobatiszta! A gyerek ugyanis nem attól lesz szobatiszta, hogy megismeri, hogy mibe kell pisilni-kakilni, vagy hogy le kell hozzá venni a pelenkát, kis bugyit-gatyát. Hanem ez egy idegrendszeri folyamat, ami akkor is lezajlik, ha az a gyerek nem lát bilit. Vagyis eljut oda agyba, hogy felismeri az ingert, majd azt tudja időben jelezni, illetve majd az izomzat, az agy megérik odáig, hogy szabályozni is tudja, mint mi, felnőttek.

És hidd el kérdező, hogy ez akkor is ugyanakkor, ugyanabban a korban következik be, ha az a gyerek látott bilit, meg akkor is, ha még nem!

Szóval ez egy hülyeség, hogy minél előbb el kell kezdeni!

2015. jan. 23. 19:06
 14/20 anonim ***** válasza:
52%

Nézd, akkor tart hónapokig vagy akár évekig is, ha a kelleténél korábban kezded. Tudom, miről beszélek, én is elkezdtem erős szülői nyomásra szobatisztaságra nevelni a 2 éves fiamat. Kitartó voltam, hónapokig mostam a pisit-kakit minden áldott nap. Mégis 3 éves volt, mire eljutottunk odáig, hogy idegen helyre is elmehettünk pelus nélkül, és 3,5 éves koráig csak pelenkába kakilt. Felemelő élmény volt.

Pár hónapja volt teljesen szobatiszta a fiam, amikor a lányom töltötte be a két évet, és újra elkezdték mondogatni, hogy most már aztán tényleg ideje lenne a szoktatásnak. Én meg azt mondtam, hogy csinálja ezt még egyszer végig, akinek két anyja van. :) Tudta, mire való a vécé, néha megkérdeztem, nem akar-e oda pisilni, de ennyi volt. 2,5 évesen levette a pelusát, belepisilt a bilibe, és azóta szobatiszta. Nem voltak balesetek, se stressz, megúsztam a folyamatos kakimosást, és hamarabb elhagytuk végleg a pelust, mint az idő előtti dresszírozással.

2015. jan. 23. 19:10
 15/20 anonim ***** válasza:
0%
5-ös vagyok! Én mindig kérdezem a fiamtól, ha látom hogy éppen kakil...azért, hogy egyáltalán fogalma legyen arról hogy mit csinál éppen, és hogy az mit jelent. Mint írtam már szól ha produkált a pelusba, tehát tudja hogy hogyan fejezze ki ezt a dolgot, és hogy jelezze. Eltelik egy kis idő, és akkor fog szólni mikor kell neki. Tavasszal, nyár elején könnyebb dolgunk lesz. De én először mindenképp szóban vezetem rá erre az egészre (hiszen ők már olyan okosak), nem pedig úgy hogy óránként ültetem a bilire. Mivel pesten társasházban lakunk nem tudom meztelen levinni a játszóra hogy na legyél szobatiszta mire hazaérünk. De ha családi házban laknánk sem ezt választanám...mint írták előttem is ez nem a legmegfelelőbb módja. Ha már most szól hogy "kaka", (16 hónaposan) akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nem fog 3 évesen is pelusban rohangálni.
2015. jan. 23. 19:11
 16/20 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen! Várni fogok! Én sem szeretnék stresszelni miatta, már nagy hasam van a kistesóval. tavasszal ha megszültem, talán visszatérek erre a témára :)
2015. jan. 23. 19:24
 17/20 anonim ***** válasza:
74%
Az idősebb generáció olyan szépen tudja stresszelni a mai szülőket hogy hihetetlen. Azt elfelejtik hogy más volt a pelus mint ma, ma már nem hagyjuk sírni mint rég hogy legalább erősödik a tüdeje meg hasonlók. Na meg legalább 3 óránként kell szoptatni hogy összegyűljön a tej, na ez a legszebb. Az idejét múlt dolgokat szajkózzák, közben elfelejtik hogy ezek mennyire károsak rosszak voltak a babájuknak.
2015. jan. 24. 06:36
 18/20 anonim ***** válasza:

Képzeljétek, olvastam Hermann Alice: Emberré nevelés című, 1947-ben kiadott könyvében, hogy milyen szörnyű hogy a "mai" (vagyis az akkori) nagymamák folyamatosan azzal stresszelik a fiatal anyákat, hogy bezzeg régen már 1 évesen szobatiszták voltak a gyerekek, ami egészen egyszerűen nem igaz, és hogy hosszú távon semmi jelentősége nincs hogy 2 vagy 3 évesen lesz-e szobatiszta egy gyerek. Mindez közel 70 évvel ezelőtt. Úgy látszik, azóta sincs semmi új a nap alatt. :)

Kedves Kérdező, még egy észrevétel: gondolom, azzal is az idősebbek nyúznak, hogy milyen fárasztó lenne két gyereket pelenkázni. Ez valóban így volt régen, amikor nem volt mindegy, hogy hány adag pelust kell naponta fazékban kifőzni és éjszakába nyúlóan vasalni. Ma már gyakrolatilag semmivel sem nehezebb két gyereket pelenkázni, mint egyet. A viszonylag kis korkülönbséggel szült anyák szinte mindegyike csinálja hosszabb-rövidebb ideig különösebb megterhelés nélkül. Úgyhogy nyugi. :)

2015. jan. 24. 07:36
 19/20 anonim ***** válasza:
54%

"Ha már most szól hogy "kaka", (16 hónaposan) akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nem fog 3 évesen is pelusban rohangálni."

El kell, hogy szomorítsalak, de ezzel sem fogsz neki semmit segíteni!:) A fiam is ennyi idősen simán tudta, hogy mi van a pelusban. Ettől függetlenül 3 hónappal a 3. szülinapja előtt lett szobatiszta, ugyanis akkor ismerte fel az ingert és tudta azt úgy időben jelezni, hogy ne legyen baleset.:)

Szóval attól, hogy felismeri, hogy mi van a pelusban, attól még az az érettség, hogy magát az ingert időben felismerje és jelezni tudja, illetve szabályozni, azzal megint csak nem tud rásegíteni a szülő, mert az az adott gyerek egyéni érettségétől függ. Ami meg simán lehet akár 3 éves kor.

2015. jan. 24. 12:01
 20/20 anonim ***** válasza:
47%
Nem szomorítottál el, ugyanis ma reggel előbb szólt (még csodálkoztam is, hogy üres a pelusa), így megtörtént az első bilizés! :) Nem tudom miért lettem így lepontozva...mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Én csak leírtam, hogy nálunk mi a helyzet!
2015. jan. 24. 12:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!