Mennyi idő alatt tanult meg gyermeketek beszélni?
Kisfiam 27 hónapos. Lassan egy éve, hogy kimondta első szavait, de még mindig nem mond mondatokat. Nagyon sok szavat tud már, de elég nehezen érthetően mondja azokat is, sokat csak a szűk család ért meg. Nagyon ritkán mond egymás után 2-3 szót, mintha mondatot próbálna. Tudom, hogy ez egy folyamat, de ennyire lassan megy? Tudom lesz olyan hogy annyit beszél, hogy örülnék ha még csendben lenne, de kezdek aggódni, hogy minden rendben van-e vele, hogy ez ennyire lassan megy neki. Nem azt várom, hogy verset mondjon és hibátlanul beszéljen, csak hogy meg tudja értetni magát.
Kinél hogy alakult a beszéd fejlődés?
Egyébként nagyon aktív, mozgásában semmi elmaradás, már 9 hónaposan elindult, azóta is folyamatosan úton van. :)
Én 3 évesen mondtam ki az első szavamat (addig semmi, se egy "anya", vagy "apa"), s (onnantól számítva) nagyon rövid időn belül már mondatokat használtam.
Semmilyen hátránya nem volt annak hogy későn kezdtem el beszélni.
Első gyerekem (kisfiú) 20 hónaposan kezdett szavakat mondani, kb 1,5 évvel később beszélt "normálisan" mondatokban.
Kislányom 11 hónaposan kezdte, 1,5 évesen mondatokat mondott, 2 éves korára mondókázott.
Kisebbik fiam betöltötte a 3-at, mire elkezdett beszélni, de kb 3 hónap alatt behozta a kortársait. Szóval nem lehet sablont húzni senkire. Az én hármam is nagyon különböző
Az én fiam 2 évesen mondott néhány szót, és iszonyatosan lassan, de fejlődött. Én már nagyon türelmetlen voltam, sőt, aggódtam is, mert ahogy 3 évesen oviba ment, még mindig nem mondott mondatokat, nem tett fel kérdést és nem is válaszolt kérdésre. Emiatt el is mentünk egy logopédiai állapotfelmérésre, ahol megkésett beszédfejlődést állapítottak meg, de a logopédus nem javasolt fejlesztést, mert ez még nem kóros.
Aztán a 4. szülinapja előtt 2 hónappal tette fel az első kérdését! Azt hittem, sírva fakadok!!! :-D Utána már jobban beindult a beszédfejlődés, 4 éves 3 hósan kezdtek "aranyköpései" lenni, most 4év 8hósan meg le se lehet lőni...
Alapvetően az én fiam későn érő típus mindenben.
Én a helyedben felkeresnék egy logopédust 3 éves korában.
Lányom 13 hónaposan kezedett el beszélni, 15 hónaposan a teljes nevét megmondta, 18 hónaposan elénekelte a bocibocit és tízig számolt.
Fiam most, 31 hónaposan kezett el lényegében beszélni.
A bölcsiben azt mondták, hogy 3 éves korig nem gond ha nem beszél.
A lányom egy évesen már rengeteg szót tudott, állatokat utánzott. 1,5 évesen rövid mondatokban beszélt, pl. anya vezet autót, cica iszik vizet. 2 évesen már bőven dalokat, mondókákat mondott.
A barátnőm fia pl. most másfél éves, és egy árva szót sem beszél. Babanyelven gagyorászik csak.
A tesóméknál meg pl. mindkét gyerek 2 éves kora után kezdett el beszélni. Ráadásul lassan tanultak meg, és nem szépen. Mindkettő járt logopédushoz, a kislány 9 éves, és még mindig jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!