Cumiról leszoktatás - drasztikusan, vagy fokozatosan? - egyáltalán kell elvenni?
1 éves múlt a lányom, amikor elvettem tőle nappalra a cumit. Kemény 3 napunk volt. Bár, visszagondolva csak az első nap volt kegyetlen, amíg kereste. Utána egész jól megszokta.
Azért döntöttem az elvétel mellett, mert már a plüss gombáját is cumizásra használta. Ez pedig már nem igazán egészséges szerintem. Mondjuk ebben a védőnőm is osztotta a nézetem.
Éjszakára a 3. életévét betöltően lett elvéve. Akkor már elég idős volt ahhoz, hogy mesével felfogja, hogy az ajándékmanó elviszi a cumiját és hoz neki helyette ajándékokat. Ezt a születésnapjával kötöttük össze. Ebben a korban még nem igazán érzékelik, hogy miért kapják a sok ajándékot, tortát .. tudják, hogy születésnapjuk van, lényegében, hogy miről szól, de mélyebben nem látnak még bele.
Nem volt semmi probléma, első éjszaka kereste, de neki van egy tutyija, amit varrtam neki és azzal vigasztalódott.
A pelenkát nappalra 2 év, 3 hónaposan hagyta el, ahogy a bölcsibe bekerült. Még előtte nyáron próbálkoztam, de sikertelenül, majd a bölcsibe varázsütésre elhagyta a pelenkát.
Éjszakára pedig most karácsonykor vitte el az ajándékmanó szintén a jól bevált "trükkel".
A mostani védőnőm egyébként azt mondta, hogy az ő fia felnőtt fogkrémmel akart fogat mosni, majd mikor bevette a cumit alvásnál, kiköpte és közölte, hogy rossz íze van, nem kell neki.
Bölcsiben nálunk lehetett cumit használni/bevinni, oviban már tilos és nem is engedélyezik.
Az kislányom magától tette le, nem sokkal oviba kerülés után. Közölte, hogy ő már nagy és mától nem cumizik, majd kidobta a kukába. Néhányszor még kereste lefekvés előtt, de emlékeztettem, hogy már elvitték a kukás bácsik, így aztán megölelt valami plüsst és elaludt.
Tehát elképzelhető, hogy veletek is megtörténik. :-)
Már elég nagyok, okosak, úgyhogy szerintem tudsz hatni rájuk. Az én fiam még nem volt 2,5 éves amikor abbahagyta, pedig nagy cumis volt. Erőszakkal nem akartam elvenni, mert előtte született a tesója, ami kicsit azért szerintem megviselte. Sokszor mondtam neki, hogy olyan "büdös" már az a cumika, én nem venném a számba stb. Aztán egyszer odajött, mondta, hogy: "Anya, büdös a cumika" és kidobta a kukába. Mivel ő dobta ki, nem is kereste, tudta, hogy hová lett. Kapott helyette egy játékot, megbeszéltük, hogy ezentúl az ő feladata lesz fürdetni, lefektetni stb., ezzel is eltereltük a figyelmét az esti lefekvésnél a cumiról.
Egyébként én még ovis koromban is cumiztam otthon, és egyszer csak letettem, nem emlékszem, hogy trauma lett volna, lehet nálatok is így lesz.
Engem anno édesanyám a szép szótól az egyszerű 'elveszem'-ig mindennel megpróbált leszoktatni. Voltam vagy 3 éves, ha nem több, és még mindig a cumi lógott a számból. Aztán egyszercsak egy este, mikor hazaért, megkérdeztem apát, hogy miért kattog ezen a cumi dolgon anya ennyit. Azt mondta, azért, mert fél, hogy csúnya leszek.
Na, abban a másodpercben köptem ki úgy a cumit, hogy többet a közelébe nem mentem...:D
Vagy megpróbálsz velük erről a maguk szintjén beszélgetni, vagy megvárod, hogy bekattanjon nekik valami, és hagyják a viharba..:)
Ezen én is sokat rágódtam, mert az én fiam 4 (!) éves, és estére még mindig nagyon ragaszkodik a cumihoz. Napközben már 1 éve nem kéri, de éjszakára igen. Ő is tudja, hogy ez már "ciki", mert szégyenli magát miatta. Próbálkoztam már mindennel ("te már nagyfiú vagy, csúnya lesz a fogad, nem való, vigye el a kutya-cica, tedd ki a Mikulásnak az ablakba stb"), de csak azt értem el szegénynél, hogy a szégyenérzete szinte már szorongássá vált...na én, itt adtam föl egy ideig. Ahogy a szobatisztaságot sem erőltettem, és gyönyörűen megért rá akkor, mikor ő érezte jónak, úgy hagyom még egy kicsit, hogy hátha ő fogja elhagyni. Nem akarom erőszakkal elvenni, mert valamiért még tényleg szüksége van rá esténként. Annyi megállapodást kötöttem vele, hogy a mostani cumija az utolsó. Ha tönkremegy, elveszti, akkor nem lesz másik. Erről sokat beszélünk, tehát felkészítem rá. Más kérdés, hogy majd akkor hogy fogja megélni mindezt.
Van kistesó, 2 éves, ő is csak este cumizik, de ő sokszor el is feledkezik róla, nála ez könnyebb lesz. Ő inkább azért cumizik, mert a nagy is kap este, és valahol a nagy is azért nem akar leszokni, mert akkor a pici miért kap... Úgy tervezem, ha a a nagyobb fiam elhasználja az utolsó cumit, a picitől is elveszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!