Mit tehetnénk még ezzel a tanárnővel?
Kislányom szeptemberben kezdte az iskolát, és nem vagyok elégedett. A tanítónő sajnos nem szereti a gyereket, egyáltalán. A lányom szerencsére ebből nem vett észre semmit, úgyhogy még fifikásan csinálja.
Viszont a módszereivel már totálisan elérte, hogy a gyerek utál iskolába járni, és kételkedik a saját képességeiben.
Pl. ugye nincs osztályzás. Van viszont helyette pirospont, amit fogalmam sincs milyen rendszer szerint osztogat, van akinek van 200, a lányomnak konkrétan 50 db, ő az utolsó az osztályban. És ki van téve a a faliújságra. A napi viselkedését szintén a faliújságra teszi ki minden délután. Ez csak nekem fura? Az egyetemen alá kellett írnunk egy papírt, hogy hozzájárulunk, hogy kitegyék a zh eredményt a faliújságra, vagy kódszámot kaptunk.
Itt meg az összes gyerek, tanár, szülő még a karbantartó is látja, hogy az én gyerekem ma rossz volt, és neki van a legkevesebb pirospontja.
A szöveges értékelésben csak rosszat írt a tanárnő.
Ugyanakkor a felmérői mind 80-90 %-osak.
A kislányom minden nap azon sír, hogy neki van a legkevesebb pirospontja, ő a legbutább az egész osztályban, és nem akar megtanulni olvasni, mert úgysem sikerülhet. Valahogy úgy érzem, hogy ár ellenében úszunk.
Én így mivel motiváljam?
1-kor hazahozzuk a napköziből, olvasunk, tanulunk együtt. A leckéje gyönyörű, a szorgalmit is mindig megcsináljuk, a tanítónő meg sem nézi.
A suliban megnéztem pl. a 200 pirospontos kislány füzetét, hát semmivel nem szebb, mint az én lányomé.
A férjem bement a tanítónőhöz ma, azért ő, mert ő egy nagyon jómodorú, és diplomatikus ember, én kevésbé.
De azt mondta, hogy nagyon kár volt, mert akármennyire próbálta finoman megfogalmazni, a nő vérig sértődött, és valószínűleg többet ártottunk a gyereknek, mint használtunk.
Pl. ő mennyi dolgozik, örültünk volna neki, hogy bajlódott a szöveges értékeléssel, legközelebb nem fog, csak nyomtat egyet, és aláhúzkodja benne a válaszokat. Igen, csak a rosszakat írta le, hogy tudjuk miben kell fejlődni.
És akkor jól van, jövőre nem teszi ki a jegyeket a faliújságra, pedig mindig ki szokta. Hát, elég nagy baj, nem?
És, hogy ne legyünk annyira büszkék a 98 %-os matek felmérőre, az osztály nagy részének 100 % lett.
Aztán panaszkodott egy sort, hogy mennyire rossz az osztály, hogy neveletlenek, még öltözködni sem tudnak egyedül, nem tudnak cipőfűzőt kötni, stb. Ja, éppen a mi lányunk az tud egyedül az osztályban.
Bennem erősen megfogalmazódott a kérdés, hogy ez a nő mit csinál az iskolában.
De most már tényleg nem tudom, hogy mit csináljak, gondolkodom az iskolaváltáson, de falun lakunk, itt ez az egy iskola van, áthordani a szomszéd faluba nagyon macerás lenne (nincs autónk), és nem tudom, hogy mi a biztosíték arra, hogy ott jobb lesz.
Egyesek mondták, hogy beszéljek az igazgatónővel, de szerintem az is csak olaj lenne a tűzre. Azt már eldöntöttem, hogy soha többet fogadóórára nem megyünk, mert teljesen felesleges. Semmi tanácsot nem adott, hogy a gyereknek miben segítsünk, csak panaszkodott, hogy neki milyen nehéz sorsa van. Csak most attól félek, hogy most rászáll majd a gyerekre.
Nehéz ebben tanácsot adni. Én nem a férjem küldtem volna, hanem magam mentem volna be.
Igazgatónővel semmiképp nem beszélnék, amíg a tanárnővel nem próbáltam meg.
Én szépen megkérném, hogy motiválja a gyereket, mert eléggé elkeseredett és nem kellene az egész iskolától és tanulástól elvenni a kedvét. Nem azt mondanám neki, hogy osszon piros pontokat, hanem motiválja másképp.
Azt ne döntsd el, hogy fogadóórára nem mész, mert még elég sokáig iskolás lesz a gyereked...
Ha nem ad tanácsot, véleményt, akkor én kérdeznék rá.
Hm, csak az a baj, hogy én elég temperamentumos vagyok, félek ráborítottam volna az asztalt. A férjemben jobban bízok, de sajnos most neki sem sikerült. Úgy érzem, hogy nem lehet vele szót érteni. Utálja a gyereket, és kész. Pl. az iskolai rajzversenyben első lett. Erre annyit mondott nekünk, hogy szerinte nem kéne rajzszakkörre járni, mert sok lesz az neki, nem tudja megírni a leckéjét. Ja, az egyetlen, amiben sikere van, még erről is tiltsam le?
Egyébként tényleg nem értem miért írta így le, egyáltalán nem buta kislány, a református karácsonyi istentiszteleten is ő lesz a főszereplő, kb. 2-szer felolvastuk neki a szöveget, és keni-vágja, az egyetlen a csoportban, a többiek még csak olvassák a próbákon.
Azt tudom, hogy a magatartásával vannak gondok, elismerem, de attól még nem kéne így viselkedni vele.
Valóban rosszindulatú lehet ez a tanárnő. Lehet pont az nem tetszik neki, hogy a lányod ügyesebb a többieknel, nála tanulás nélkül megy az ami a többieknek tanulással es ezzel akarja lehúzni. Igen, van akit ez zavar, de egy tanárnőnek nem kene igy viselkednie. Azt csinálnám, amit az első tanácsolt, es próbálnak higgadt maradni.
En is ilyen voltam kisiskoláskent, kitűnő tanuló, pedig sosem figyeltem, mindent a kisujjambol raztam ki, de közben szedtem össze az intoket magatartásbol. A tanár megis dicsért. Ha rossz a magatartása, akkor azt minősítse a tanárnő es ne a teljesítményét értékelje rosszra emiatt. Ezt is megmondanám neki.
Írtad, hogy az iskolaváltás nem megoldható. Kár, pedig az igazi megoldást az iskolaválts jelentené.Egy ismerősöm Fiát is Ugyanígy lehúzta a tanárnő elsőben. A gyerek megutálta az egésziskolát, sápadt volt minden reggel, gyomorfájdalmai voltak a tanárnő miatt. Egy olyan tanárnő, aki reggel a gyerek köszönését nem fogadta. Emlékszem, mesélte az anyuka, hogy reggel bevitte a gyereket, az háromszor köszönt hangosan a tanárnőnek, az meg fel se nézett az újságból, míg a kedvenc diákja , amikor Megérkezett, azt mosolyogva üdvözölte.
Ezek után a tanárnő olyan értékelést adott, hogy a gyerek közepes képességű, majd a fogadóórán kijelentette, hogy ez a gyerek le fog maradni a társaitól tanulásban, nem lesz belőle semmi komoly, max. szakmunkás kőműves ( elnézést a kőművesektől, senkit nem áll szándékomban megbántani).
Szóval, a szülők azzal a lendülettel átíratták egy msik iskolába, ott érdekes módon elmúltak a testi tünetek, a gyerek felszabadult, és osztály msodik legjobb tanulójaként végezte az általánost. Később színötösre érettségizett, ma jogászhallgató.
A gyerekem lelki-testi egészsége és a jövője érdekében más iskolába vinném. Minél előbb. Mondjuk januártól. Akkor is, ha az a másik faluban van.
Szégyen, hogy ilyen pedagógusok is vannak! Akinek ilyen a személyisége, ennyire részrehajló, kivételező és skatulyázó, az nem fog, nem tud megváltozni akkor sem, ha - tételezzük fel - az igazgatónő szól neki.
Egy megoldáad lenne az igazi, ha elhagyná a pályát...
És még nekem nem adnak tanítói diplomát nyelvvizsga miatt... Ilyenektől el is venném....Gondolom 40-50 körüli lehet a tanítónő és már tele van a hócipője mindennel. Arra gyanakodnék, hogy a kezdet kezdetén történt valami, csinált a kislányod valamit (ne értsd félre, nem bántás)és a tanárnő egyszerűen leírta és nem hajlandó ezen változtatni.
Tényleg át kellene vinni a másik iskolába. Menj be, kérj óralátogatást, hogy megnézhesd az ottani tanárnőt.
Én amúgy kifogtam mindig, az óvónők utáltak, az alsós tanítóm utált, a felsős oszifőm azt mondta, hogy sosem fogok leérettségizni, erre diplomás lettem (holnapra várom a nyelvvizsga eredményt) és merem remélni, ha egyszer én így viselkedem valaki rám borítja majd az asztalt:)
Én tudom, hogy miért utálja. Mert már messziről szalad a gyerek, és ráugrik. Kb.mint Tigris a Micimackóban. Engem is így üdvözöl, majd fellök, annyira szeret. Már ezerszer elmondtam neki, hogy a tanítónéni nem az anyukád, hanem a főnököd, én sem ölelgetem a főnökömet a munkahelyemen. És verekszik is, hát ez van, én is ilyen voltam, mit csináljak?
Szóval egyértelműen a magatartása miatt húzta le. De attól még a képességei jók.
Na jó, a verekedés azért nem annyi, hogy "Ez van, én is ilyen voltam". A verekedés agresszó, annak egyrészt oka van, másrészt semmiképpen nem elfogadható. Te mit szólnál, ha a te gyerekedet verné valaki? Ha te nem tudsz mit kezdeni a problémával, akkor pszichológus.
Az azért érdekes, hogy a lányod lelkesen ugrik a tanítónő nyakába! Akkor mégse utálhatja annyira!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!