Hogyan lehet meselni egy 15 hos kisgyereknek?
Gyerekfuggo, meg csaladfuggo is szerintem. Mi egy konyvmoly csalad vagyunk, mindenhol konyvek, mi is sokat olvasunk (bar a gyerekek mellett, hehe, kerdes mi szamit soknak), igy nagyon koran rengeteg konyvet vettunk mar az elso gyerekunknek is (fiu).
Ot is eloszor ertelemszeruen a kepeskonyvek erdekeltek, eloszor csak mutogattuk mi micsoda, aztan par mondatos tortenetet talaltunk ki. Utana a konyvekben sem a sztorit olvastuk, hanem mint egy kepskonyvben elmondtuk mit latunk stb. Szoval szep fokozatosan. Egy ido utan kezdtuk meselni is, de akkor is az elejen eljutott par oldalig megunta vagy atlapozta gyorsabban visszalapozott stb. A lenyeg, hogy a gyerek elvezze es amennyit igenyel annyit es olyan szinten olvassunk/meseljunk/mutogassunk. Ne eroltessuk.
Mi eloszoban is meseltunk. Eloszor csak az aznapjat, roviden, ez tok jo volt osszefoglalni a napot, feldolgozni az elmenyeket.
Ha a kepeskonyveket mar szereti es meg nincs, akkor vegyetek Bongeszot (evszakok szerintit pl, most a telit), abban rengeteg neznivalo van es kozben lehet meselni is mar pl roviden.
Es tenyleg gyerekfuggo is! A nagyobbik gyerekem 8 honaposan mar eleg sok mindent (rendesen mutatoujjal) mutatott konyvekben, a kisebbik pedig 10 honaposan, ha konyvet lat, nagy boldogan elkezdi ragcsalni a sarkat :D
Aztan, ha a konyveket pl nem a polcon tarolod hanem legalabb egy parat ugy raksz ki, hogy a boritoja is latszodjon, sokszor jobban felkelti az erdeklodesuket, jatek kozben is csak ugy odamegy, leveszi, belelapoz.
Tenyleg ne eroltesd, csak teremts lehtoseget neki a konyvekekhez. Tudom milyen frusztralo, amikor elkezdesz olvasni/meselni, o meg atlapoz, otthagy a felenel stb. A ferjem ezt sokkal rosszabbul turte, engem mondjuk nem zavart :) De egyszercsak azt veszed eszre, egyre tovabb ottragad vagy egyre tobbszor egyre tovabb jutsz egy konyvben.
15 hónapos korában én (az apukája) úgy meséltem neki, hogy mind a két kezemre húztam egy-egy zoknit, és báboztam velük, és kis történeteket játszottam el neki. Nagyokat kacagott közben... és gyakran incselkedett is a megjelenített figurákkal....
de ha a képeskönyveket szereti, akkor képeskönyvből mesélj neki egy néhány perces mesét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!