Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért félünk annyira a láztól?

Miért félünk annyira a láztól?

Figyelt kérdés
A láz a szervezet öngyógyító folyamata, nem a lázat kell legyőzni. Annyi válaszban olvasom, hogy az első dolog, azt csillapítani, mintha az lenne a mumus. A mi gyerekorvosunk még 39,5 -nél is azt mondja, hogy nem kell csillapítani csak ha apatikus a gyerek vagy nem tud elaludni. Ilyen magas láznál is elég a priznic az alsólábszárra, ami kb fél fokot visz le,akkor már el fog tudni aludni. Mit gondoltok?

2014. nov. 20. 14:07
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
A szervezet öngyógyító mechanizmusa 37,5 foknál a legoptimálisabb. Ezért 38 fok felett már lázat kell csillapítani, mert megterheli a szervezetet, különösen a keringést (összeomolhat, főleg rejtett betegségeknél), és a szívet. Nem a láz a "mumus", hanem amit okozhat. A kórházban is ezt javasolták. Én nem kísérleteznék a gyerekemen.
2014. nov. 20. 14:35
 12/18 anonim ***** válasza:
2014. nov. 20. 14:49
 13/18 anonim ***** válasza:
76%
Mikor 9 hónapos volt a fiam 5 napig kórházban voltunk lázgörcs miatt...nem félek a láztól és a betegségektől,de ez az "élmény"rendesen betette az ideget a gyomromba...és mikor a legerősebb gyógyszer sem tudta levinni a lázát 39 fok alá és csak pihegett az akkor 1,5 éves fiam az ölemben és üvegesen nézett ki a fejéből,akkor nem az jutott eszembe,hogy de szupi,lázas,minek is csillapítsam...??
2014. nov. 20. 15:11
 14/18 anonim ***** válasza:
Alapvetően egyetértek veled a lázzal kapcsolatban, ha magamról van szó nem is szedek lázcsillapítót, meg általában más gyógyszert sem, a gyógyteákra/füvekre esküszöm, és elsősorban a betegségeket lelki okora vezetem vissza, stb. Viszont ha a gyerekről van szó, akkor az a célom, hogy minél hamarabb legyen jobban, mert ő máshogy fogja fel a betegséget, ő szenved, és nem érdekli a lelki háttér, meg a hókuszpókusz. És igen, neki adok gyógyszert. Majd ha felnő, akkor eldönti, hogy a gyógyulás melyik útját választja, láthatja az én példámat is, de ha neki gyógyszer kell, akkor szedje be azt.
2014. nov. 20. 15:57
 15/18 anonim ***** válasza:

Én ettől a gyerekorvostól menekülnék.

Egy orvosnak kötelessége volna tudni, hogy a kizárólag végtagokra alkalmazott hűvös borogatás nemhogy csökkenti, hanem NÖVELI a lázat!

A teljes testet kell hűteni egyszerre vagy langyos, hűvös vizes lepedőbe csavarva, vagy testmeleg vízbe fektetve hűteni fokozatosan, de akkor sem jéggé fagyasztva.

És ahogy már többen is írták, 38 foki felett pusztulnak a kórokozók, ezért 39,5 fokos lázat felesleges és káros megvárni, 38,5 felett már lehet csillapítani vagy gyógyszerrel, vagy egyéb technikával.

2014. nov. 20. 20:58
 16/18 anonim ***** válasza:
Utolsó!pont ezt akartam írni.35éves vagyok.emlékszem,h mikor gyerek voltam,már akkor ki volt rakva a falra két fotó.Az egyiken csukló és lábborogatás láz esetén.És ez a kép ÁT VOLT HÚZVA,h TILOS.A másik képen teljes test hűtése,ami a helyes.Ez annyira bennem maradt.És valahogy ezt sokan nem tudják még a mai napig.Magamról tudom,amikor gyerek voltam és beteg-évente 2szer tűszös mandulagyuszi 40-41fokos lázzal,h bizony nem túl kellemes.szóval igen,ha kell csillapítom.én ilyen dolgokban bizony nem hallgatnék egyetlen orvos véleményére...
2014. nov. 20. 22:04
 17/18 anonim ***** válasza:

38,5 felett csillapítok gyógyszerrel.

Általában.

De az egyik gyerekem 37,2-nél már úgy tud szenvedni, fáj a feje, és totál nyűgös, hogy neki már ennyinél is adok gyógyszert. Ő 38,5 felett elalszik egyébként.

2014. nov. 20. 22:27
 18/18 anonim ***** válasza:
Nálunk már 38,5-nél is már olyan bágyadt. Én félék, hogy felugrik a láza és már nem tudnám levinni, ha tovább várnék. Nálunk 38 már a lélektani határ, én már ott adom neki. Kb. 7 hós volt, amikor 39,5 volt a láza, azt sem tudtam (éjjel persze) mit csináljak, mert nem vitte le a lázcsillapító, felváltva sem, 3-szor hívtam az ügyeletet, hogy akkor mit és hogy. A priznic semmit sem ér azok az orvosok szerint, akikkel eddig beszéltem, akkor már inkább a hűtőfürdő.
2014. nov. 21. 08:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!