Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan zajlik nálatok a...

Hogyan zajlik nálatok a karácsony, milyen családi hagyományok vannak nálatok?

Figyelt kérdés
Mikor díszítitek fel a fát? A gyerekkel együtt vagy meglepetés lesz neki? Mikor kerülnek az ajándékok a fa alá? A szentestét otthon töltitek vagy nagyszülőkkel, esetleg a nagyszülők nálatok? Vannak hagyományos karácsonyi fogások, amik minden évben az asztalra kerülnek vagy mindig mást készítesz?

2014. nov. 11. 13:28
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Nálunk azóta lett öröm újra a Karácsony, mióta a kisfiunk megszületett. azóta újra mindenki örömmel készülődik a családban. December elsején szoktam kidekorálni a házat, felkerülnek a karácsonyi faldíszek, boák az ajtók fölé, fény a verandaablakba, idén először együtt készítjük majd az adventi koszorút, eddig készen vettem mindig. Süti mindig ugyanaz, karácsonyi almás-diós muffin, gesztenyekrémes meggyes piskóta és sajtos ropogós, ezt próbáltam már korábbra időzíteni, de rohamosan fogyó fajták, ezért kénytelen vagyok 23án sütni :D 24én általában "csigaleves" szokott lenni, vagyis valamilyen bőséges húsleves csigatésztával és töltött hús (tavaly kacsa, tavalyelőtt pulyka, most ismét pulyka) pürével, párolt zöldséggel, mártással. Idén annyit változtatunk, hogy kaptunk halat, úgyhogy halászlé lesz, de ez max négyévente, mert nem ugrálunk érte annyira :D a fát együtt díszítjük kicsi fiammal és apával, szentestére átjön anyukám és hazaérkezik öcsém is az egyetemről. Délután-este halk zeneszó mellett ajándékozás (nem Jézuskázunk még, de nem ő fogja hozni se a fát, se az ajándékot, ez tuti). Első napján jönnek anyósomék, olyankor általában frissensült van a tegnapi maradék mellé, vagy franciasaláta/krumplisaláta a hideg sülthöz. Szintén hagyomány a karácsonyi mozidélután, mivel anyum nem néz tévét tizenéve, ilyenkor mindig választunk egy-két filmet az év legjobbnak ítéltjei közül, amit együtt megnézünk, elemzünk, végigröhögünk :D Másnapján mi megyünk anyósékhoz, ahol húsleves-töltött káposzta-bográcsos pörkölt a karácsonyi menü meg persze a mami sütikéi tonnaszám :D bejgli, mézeskalács, barna mézes, túrós, szokott vagy négyféle édes meg két-három sós lenni. Ilyenkor általában átjáróház a program, de a fiam élvezi, jön-megy mindig valaki rokon, sütik cserélődnek, folyton van kivel játszani, mi meg emésztünk :D Nálunk két ünnep közt van az elmaradhatatlan töltött káposzta :)
2014. nov. 12. 14:25
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk eddig úgy törént, hogy 24-én délelőtt befejeztük Anyukámmal a sütést, aztán Apukámmal fát díszítettem, az Öcsém pedig aktívan nézte :D Utána elmentünk a Nagyszülőkhöz (kb.20 km-re laknak), ott összegyűlt az egész család (nagybácsik, nagynénik, unoktestvérek, mindenki). Ott zajlik egy egész délutános zabálás. Mamiéknál együtt díszítjük a fát Öcsikémmel. Este együtt megyünk a templomba, majd kocsiba pattanunk a szüleimmel és a testvéremmel és megyünk haza. Anya és Apa bemegy a szobába, bakapcsolják a "Mennyből az angyalt", csillagszóróznak és amikor Anya csilingel akkor szabad bemenni a szobába. Hiába vagyunk felnőtt emberek én és a Testvérem, ez a hagyomány már megmarad...:) Ajándékosztás, ölelkezés, könnyezés. Csodálatos. Idén már picit más, mert összeköltöztem a Vőlegényemmel. Tartunk mátvagunknak 23-án este egy saját Szentestét, utána minden a forgatőkönyv szerint megy azzal az egy változtatással, hogy velünk tölti a Szentestét :) <3 Amikor pici gyerekek voltunk Anya ebédre átvitt minket a Mamihoz, és templom után láttuk meg a karácsonyfát. :) Mi is Jézus születését ünnepeljük karácsonykor. Olyn gyönyörű emlékeim vannak, hogy hullanak a könnyeim! :)
2014. nov. 13. 08:44
 13/16 anonim ***** válasza:
a "mátvagunknak" magunknak akart lenni :)
2014. nov. 13. 08:47
 14/16 anonim ***** válasza:
Ja még annyi, hogy amikor pick voltunk akkor az angyalkák hozták a fát :)
2014. nov. 13. 08:48
 15/16 anonim ***** válasza:

Gondoltam én is leírom a miénket..:)

Gyerekkoromban sosem volt nagy ünnep a karácsony, amit nagyon sajnáltam. Most 27 vagyok és mi a párommal már december 1.-én feldíszítjük a fát és a lakást. Ezután folyamatosan elkezdjük beszerezni az ajándékokat, hogy ne karácsony előtt egy héttel kelljen.

22.-én elmegyek a boltba és megveszek minden alapanyagot amire szükség lesz a karácsonyi ételekhez.

23.-án nagytakarítunk, becsomagoljuk az ajándékokat és a sütiket előre elkészítjük.

24.-én lustálkodunk, ágyban reggelizünk és karácsonyi filmeket nézünk. A délután folyamán pedig főzünk. Nincs állandó karácsonyi fogás, minden évben mást főzünk. Habár elég sokszor volt már libamáj, de ez amolyan "nasi" volt. :D Ezután együtt megfőzünk, miközben karácsonyi zenék szólnak. Nagyon szeretem a karácsonyt, ez a kedvenc ünnepem. Este 6-kor megvacsorázunk és utána ajándékozunk. Mivel másik országban élünk ezért 25.-én hazautazunk a családhoz és akkor meglátogatunk mindenkit. Szilveszter után szoktunk hazautazni, addig a családunkkal vagyunk + az újévet van, hogy wellnessel/bulival töltjük. Ha pár éven belül lesz kisbabánk akkor hazaköltözünk és szerintem annyiban fog változni a program, hogy 25.-én az egyik nagyszülőt, 26.-án a másikat látogatjuk meg. A maradék pár napot pedig a saját lakásunkban töltjük pihenéssel. :)

2017. dec. 10. 15:27
 16/16 anonim ***** válasza:
Hoppá kétszer írtam a főzést
2017. dec. 10. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!