Létezik gombfóbia gyerekeknél?
3 éves elmúlt a lányom, az utóbbi 2 hónapban lehetetlenség olyan ruhát, pólót, inget, nadrágot ráadni, amin van gomb. Ha erőltetem, akkor lefehéredik, és sírva kéri, hogy vegyük le, mert utálja a gombokat. Próbáltuk úgy, hogy mi is gombos holmikat vettünk fel, nem segített. Az óvodában az óvónéni próbálta vele megbeszélni, hogy a többi kislányon és kisfiún is van olyan ruha, ami gombos. Ágyneműnél, egyéb dolognál nem zavarja a gomb, de a ruháin igen. Valamint még az lenne a gond, hogy utálja a zoknit. Ugyan azt játsza, mint a gombos ruháknál, sír, hogy vegyük le... mi lehet a gond? Nem szeretném erőltetni de nem mindig találok olyan nadrágot, amin nincs gomb..és jön a rossz idő, valamit rá kell adni...
Köszönök minden egyes választ.
Egy elkeseredett anyuka.
Létezik, felnőttnél is! Egy 31 éves barátom sem vesz föl olyan ruhát, amin nagy gomb van és máson is taszítónak találja!
Rá kellene jönni, hogy minden gomb taszítja-e a kislányt. Esetleg patent, fém gomb, kisebb gomb, vagy olyan amin valamilyen állatka a gomb?
Ha együtt vásároltok, esetleg kínálj fel neki 5-6 ruhát, amin különböző gombok vannak, hátha azok közül válasz.
A zoknival is megpróbálnám ugyanezt.
Szegényke, biztos neki is rossz ilyet megélni. Pszichológussal beszélgethetne, hátha kiderül valami és nincs is nagy gond! Ehhez nem kell betegnek lenni, talán csak rossz élmény érte, amit rajzban-szóban ki tudna fejezni egy hozzáértőnek.
Figyelem a rajzait, legtöbbször napocskát, csigát rajzol, semmi "rendellenes" dolgot nem tapasztalok.
Mivel ugye utálja a gombokat, meghagyom a választást a vásárlásnál, ugye ami kimerül a leggingseknél, de télre az nagyon vékonyka. A patentot sem viseli el :( Kérdeztem a gyerekorvosunkat, nem tudott rá mit mondani, csak annyit, hogy ilyen idős korban még lehet félelem, majd kinövi. Csak ugye így eléggé korlátozottak a lehetőségek. Zipzárral nincs gondja, sőt, van olyan nadrág, amin csak díszgomb van, mögötte kapocs, levettem a gombot, a kapocs is zavarja, de nem szűk neki, simán bele tudok nyúlni úgy, ha pl. betenném a derekát.
2. vagyok
Akit írtam, hogy irtózik a nagy gomboktól, nála annyi történt "csak", hogy egyszer ráadtak egy olyan inget, amin négylyukú gombok voltak. Párban vannak felvarrva és két lyuk között leszakadt a cérna. Így olyan volt, mint egy fej. Ő ebbe egy "gonosz arcot" látott, aki egész nap őt figyelte. Onnan kezdődött, hogy utána már más gombokba is belelátta ezt a bizonyos arcot.
Csak azért írtam le, hogy esetleg történt valami a lányodnál is, ami nagyon apróságnak tűnik, de ő ezt másképp élte meg. Talán sietett, ki akart bújni a pulcsiból, de a gomb nem engedte. Vagy van olyan személy, akitől ő fél és pl. mindig ingben, zakóban van tele gombokkal.
Egy ismerős a cseresznyétől fél ovis kora óta, sosem derült ki miért. Attól is undorodik ha más eszi:(
Szóval ezzel nem nagyon lehet mit csinálni, esetleg elviheted pszichológushoz, de az se biztos, h segít.
Télre esetleg bélelt sínadrág vagy melegítő is szóba jöhetne ami nem gombos. Vagy varratni cipzárosat/megkötőset?
Nagyon meleg gumis szoknyák is vannak.
Én semmi esetre se erőltetném rá a gombosat, bármitől is fél, csak jobban megijesztené. Patenttel/tépőzárral hogy áll? Én megvenném neki a gombosat és átvarrnám, ha nincs más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!