Vinnétek továbbra is 2 év körüli gyermeketeket olyan játszócsoportba, ahol mindig összetűzésbe kerül egy nála idősebb gyerekkel?
A fiam lassan 2 éves lesz, nagyon barátkozó, talpraesett kisgyerek, aki szereti a gyerekeket. Az egész nyarunkat szinte a játszótéren töltöttük, kialakult egy kisebb baráti társaság, a fiamat nagyon szeretik.
Pár hete járunk egy játszócsoportba, ahol van egy Nála egy évvel idősebb kislány, akivel folyton összekapnak. A viták eddig kivétel nélkül úgy kezdődtek, hogy a kislány provokálta a fiam, el akarta venni Tőle a játékát, lökdöste stb. A fiam sosem sírt, hanem visszacsapott, karmolt vagy harapott. Én ilyenkor azonnal ott termettem, 'megdorgáltam' a kisfiam, tudom, hogy erről le kell szoknia, még akkor is, ha csak megvédi magát. A kislány anyukája ellenben velem viszont sosem fegyelmezte meg a gyereket, inkább Ő sértődött meg, hogy a fiam bántotta a lányát. Hangoztatni is szokta, hogy a kislánya fél a fiamtól.
Azért vagyok tanácstalan, mert eddig is rengeteget jártunk közösségbe, de sehol sem történt még ilyen.
Járjunk továbbra is, vagy ezt ne erőltessem, hanem keressek más gyerekközösséget a fiamnak?
A 9-10. kedves válaszoló kommentjeit is köszönöm, elgondolkodtatóak voltak. Arra jutottam, hogy a heti 3 alkalom helyett ritkábban fogunk járni, ehelyett van a közelünkben játszóház, Ringató, szuper helyek. Valamint az is eszembe jutott, hogy talán tanácsos lenne akkor vinni, amikor nem csak nagyobb kislányok járnak, hanem van egy kis barátja /Vele egykorú/, amikor Ő megy, akkor vinném én is a fiam. Persze ez a kislány akkor is ott lenne, de én nagyon résen lennék, inkább a fiam térjen ki a kislány útjából, mintsem, hogy megint baj legyen.
Megnéznénk még így pár alkalmat, aztán majd eldöntjük.
A minap hallottam egy gyermekpszichológiai fogalomról, a Pn-effektu
Bocsánat, rányomtam véletlenül az elküldésre.
Szval, a Pigmalion-effektusról /remélem, jól írtam/, ami annyit tesz, hogy elképzelünk és kivetítünk a gyerekre bizonyos tulajdonságokat /akár nem létezőeket is/, és a gyerek előbb vagy utóbb aszerint fog viselkedni. Szinte predesztináljuk a gyereket arra a jövőképre. Pl. egy tehetséges gyerekbe azt sulykoljuk, hogy semmit nem ér, akkor Ő valószínűleg el fog kutyulódni. Na, ezen gondolkodtam, hogy mennyire nem jó, hogy ez a bizonyos anyuka kikiáltotta az én fiam egy erőszakos, verekedős kisgyereknek /holott tényleg nem az, csak megvédi magát a nem megfelelő módon, még csak 19 hós múlt/, szinte belékódolva a verekedést. Ezért gondolkodom új közösségen, de még megvárunk néhány alkalmat.
Biztos lesz hasonló gyerek, de nem biztos hogy domináns is lesz, és idősebb.
Szerintem jó az utolsó megoldásod, kérdező. Nem tudtam, hogy van más variáció, azt hittem, csak a menni/maradni a kérdés. De ez így jónak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!