Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nagycsaládos anyukák, akik 3...

Nagycsaládos anyukák, akik 3 vagy több gyermeket nevelnek, hogyan osztjátok be az időtöket?

Figyelt kérdés

Mire jut időtök, mikor főztök, mostok, vasaltok, jut-e idő magatokra, tudtok-e eleget foglalkozni mindegyikkel, tudtok-e nekem praktikus tanácsokat adni?

A 4. nemrég született, van ovis meg iskolás gyerekem is, egyenlőre majd megőrülök, úgy szaladgálok köztük, kéne valami rend, rendszer, mert hiába vagyok itthon a picivel napközben kettesben, mellette nem mindig sikerül még főznöm sem, délután 4-kor meg ha hazajön a család többi része indul a káosz háza.

Nektek hogy sikerülnek a mindennapok?

2014. okt. 14. 14:44
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudod valahonnan rendelni a főtt kaját?
2014. okt. 14. 15:12
 2/8 anonim ***** válasza:
51%
irigyellek:)
2014. okt. 14. 15:45
 3/8 anonim ***** válasza:
51%
1-es vagyok és én is irigylem! :)
2014. okt. 14. 15:54
 4/8 A kérdező kommentje:

Jaj, örülök, hogy irigyeltek, de akkor adjatok valami szervezési tanácsot. Mit tennétek, ha délután 4-kor mindenki egyszerre érkezik haza éhesen, a nagyokkal tanulni, az ovissal rajzolni, a kicsivel meg a párommal is foglalkozni, s mindent egyszerre akarok csinálni.

A kaja házhozhordást kipróbáltuk, ami itt van drága és nem jóízű és kevés, inkább főzök. A gyerekek is igénylik a főtt kaját, hiába esznek az oviban, suliban.

Mosni is minden nap kell, ennyi gyerek után állandóan megy a mosógép. Szóval ötletek kellenének, praktikus tanácsok, ami másnak bevált, segített időt, energiát spórolni.

Ráadásul a férjem 3 műszakban dolgozik, van amikor estére egyedül vagyok velük!

2014. okt. 15. 07:31
 5/8 anonim ***** válasza:

3 gyerekem van.

Egy 2-os iskolás fiú, egy 2,5 éves fiú és egy 11 hónapos lány.

Mi rendeljük az ebédet, a férjem a munkahelyére, a nagy fiam az iskolában eszik, nekünk pedig elég itthonra egy adag, az is kétnaponta, mert nem vagyunk túl jó evők. Így is maradni szokott a kutyának.

Ami nekem nagy segítség a mosógép mellé, az a mosogatógép és szárítógép, általában egyszerre mennek. Így 2 óra alatt elvégzi mind a saját dolgát, nekem "csak" ki és bepakolni kell.

Amíg a kicsik eljátszanak, addig szoktam porszívózni (naponta), és amíg alszanak, addig felmosok.

Engem az állandó kupi őrjít meg, mindenhol van minden, mire egy szobát rendbe tennék, bomba robban a többi helységben.

Délután a férjem és az iskolás fiam kb egyszerre érnek haza. A fiam a napköziben megcsinálja a leckéjét, így 5-ig általában lent vagyunk az udvaron. Utána van fociedzés és szolfézs (2-2 alkalom), attól függően, hogy milyen nap van.

Estére kipurcanunk, de szerencsére hamar elcsendesedik a ház, a kicsik 7-kor, a nagy 8-kor megy aludni.

Tippek:

-Tervezd meg a heti menüt előre, és ne naponta vásárolj, hanem hetente egyben mindent.

-Alkoss napirendet magadnak, akkor természetes lesz, hogy mit mikor csinálsz.

-Van a gyerekeknek apjuk is, nem hinném, hogy mindhármat Neked kéne szórakoztatnod egyszerre egész délután.

-Én soha semmit nem vasaltam. Megvagyunk nélküle, ez rengeteg óra megtakarítás.

2014. okt. 15. 12:13
 6/8 anonim ***** válasza:

Én csodállak és gratulálok, nem irigyellek.

Szia, nekem "csak" két fiam van - egy és két évesek - szóval kitesznek jelen pillanatban négy gyereket.

Minden attól függ mennyi rokoni segítséged van,ill. van-e anyagi lehetőség a külső segítségre. A rokonok (nagyszülő,nagynéni) lehetne heti 1-1 alkalomra (1-2 óra délutáni segítség legalább a picikkel a rajzolásra, sétára,játszóterezésre). Egy nagymama heti 1x főzhetne is. Külső segítség: nálunk sem jól főznek a kifőzdékben és drága. Mi a futárcéget próbáltuk ki (e-food), kitűnő az ízviláguk és jó nagy adagokat adnak (még a kisadag is elég lenne a két ovisnak). Ezen kívül ha rokoni segitség nincs, heti 3-4 alkalommal egy olcsóbb (kb.600.-/óra) segítséget alkalmazz a délutánokra, akár takarítás,vasalás, gyerekekkel séta rajzolás.

Heti 1x nagybevásárlás, mélyhűtőbe, speizba a cuccokat hogy mindig legyen otthon minden, ezenkívül heti 1x kisbevásárlás tej-kenyér ilyesmi. Mindent írj fel,hogy legyen egy kész listád, akár számítógépen csak ki kelljen nyomtatni

Főzés (én ritkán,de akkor) olyat amit kb.5 perc alatt bepácolok és bedobom a sütőbe, a lényeg hogy ne kelljen ránézni 5 percenként és ne kelljen ott állni mellette.

Mosás: amíg fürdenek szétválogatom a ruhákat színek szerint, egyet bekészítek a mosógépbe mosószerrel együtt és reggel a legelső pillanatban már indítom is (vagy ha titeket nem zavar úgyis felkelsz a picihez, akár hajnal 4-kor is elindíthatod, 6-kor kiteregetsz és indul a köv. adag, lejár mire hazaérsz a picivel. A szárítógép nagy találmány!(csak sokat fogyaszt). Utálom, ha az enyéim tévéznek, de hasznos találmány ez is, ezen kívül imádják a duplot- önállóan játszik a nagy.

Nálatok nagyon rövid az idő délután 4-8-ig a lefekvésig, biztosan nagyon kimerítő lehet,sok minden kell beleférjen. Próbálj meg pihenni legalább fél órát a picivel,hogy legyen energiád. Most ennyi jutott eszembe, remélem tudtam segíteni.Kitartás!

2014. okt. 15. 12:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Megtervezem a heti menüt és 1 héten csak 1x járok nagybevásárolni

Mosogatógép csodákra képes,már nem olyan örült áron lehet kapni jókat

Igen én is este mikor fürdenek egy adag ruhát bekészítek a mosógépbe,mosószerrel,öblítővel és reggel már csak egy gombnyomás

Nem vasalok,nagyon jól kirázom,kihúzogatom a ruhákat.Szárítóról már egyenesen hajtogatom "szekrénykészre" ja és személyenként szedem le a ruhákat!

Főzés:egyszerre több adagot főzök pl:egy nagy adag sertéspörit lefőzök és mehet sok kisadagba a fagyóba(egyik adag csikós tokánynak,másik húsos káposztának.3.ik egy gulyáslevesnek,vagy fasírtot begyúrok akkor teszek el még egy adagot stefániavagdaltnak)ilyeneket előre írj össze,gondold ki és rengeteg időt meg lehet ezekkel a kis praktikákkal spórolni.

A rendrakás folyamatos,nem hagyom eluralkodni a káoszt és a gyerekeket is arra tanítom ha már nem játszik egy játékkal,mielőtt leveszia polcról a következő játékot el kell tenni az előzőt.

A picit kösd magadra maikor nyűgös így tudod csinálni a dolgodat ő meg nagyot szunyókál rajtad..a legjobb a babának,anyával való testkontaktus is meg van!!

1-1 perceket "hasznosítok" pl:elmegyek pisilni akkor utánna gyorsan nedves fertőtlenítő kendővel körbetörlöm a wc-t plusz gyorsan löttyintek a perem alá wc gélt-ez 1 perc de tiszta a wc vagy pl kezet mosok és gyors letakarítom a tükröt..szintén 1 perc de így akkor nem hagyom felhalmozódni a dolgokat!!

Szervezés,szervezés,szervezés ....ez a titok nyitja!

Gratulálok a gyerekekehez!

2014. okt. 15. 13:33
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, igyekszem 1-2 dolgot kipróbálni, amit írtatok. Különösen a 7-es válaszoló ötleteit, olyan egyszerű, de magamtól eszembe sem jutna! Igen arra kell ráállnom, hogy perceket is hasznosítani tudjak.

Sajnos teljes rokoni segítség nélkül vagyunk, csak magunkra számíthatunk. A férjem is segít, csak hát műszakol, van olyan amikor este 10-ig dolgozik, de majdcsak kialakul minden.

A lakás nálunk is szalad, na meg a kiskertem is gazos, ezt már majd csak tavasszal... Takarítónőre sajnálnám a pénzt, itt 10 ezer alatt meg sem mozdul senki, inkább gebedek a takarítással, azt a pénzt meg a gyerekekre költöm. Nem állunk rosszul anyagilag, de spórolós családból származom, ésszerűen költekezünk ahogy lehet.

Most kipróbáltam azt is, hogy este 9-10 körül megfőzök, amikor már mindenki alszik, elteszem másnapra, és amikor hazajönnek, ott a főtt étel, a legnagyobb fiam már melegíti is mindenkinek. Talán ez fog nálunk beválni. Így délután még pihenhetek is a kicsivel. Délelőtt meg séta, meg bevásárlás, mert egyenlőre nekem még a boltbamenetel is kimozdulás, így inkább minden nap veszek valamit.

Még egyszer köszi mindenkinek a praktikus tanácsokat!

2014. okt. 16. 09:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!