Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miket tud a négy éves gyereked?

Miket tud a négy éves gyereked?

Figyelt kérdés
Értem ezalatt szokott e magától mondókázni énekelni? Kb mennyit tud, ha egyáltalán tudtok számot mondani? Beilleszkedett az oviba? Mi most keztük szeptemberben. Végig néz már egy hosszabb mesét és végig hallgat? Mi a kedvenc meséje verse éneke? Milyen a napirendetek? Jaratjátok plusz foglalkozásra?
2014. szept. 29. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:

Külföldön élünk, napi 3 órát jár oviba. Október végén tölti a 4-et. Magyar gyerekdalokat ismer kb 5-öt, angolból 3-4-et. Ezeket szokta is énekelni,ha eszébe jut. Mondókát csak 1-2-t tud. Mostanában nagyon sokat rajzol, történeteket rajzol le. Házat, autót, emberalakokat (gyerek, nő, férfi). Aki nagyon messze van a képen, azokat kicsiben rajzolja, aki közel van, azt nagyban. Engem úgy rajzol le, hogy babát rajzol a hasamba, mert épp várom a tesót. :)

Hosszabb mesét már 2 éves kora óta végignéz, akkor a Toy Story volt a kedvence, most a Herkules, a Kung Fu panda.

szereti nagyon a diavetítőt is, abban a Piroska és a farkas a kedvence. Könyvből most a Vidám mesékre kattant rá, de még mindig nagy slágar az Anna, Peti és Gergő.

Leírja a nevét, és azt, hogy anya és apa. Nagyon érdeklik most a betűk, folyton írni szeretne. A számok közül felismeri az 1,2,3-at. Számolni is szeret 10 alatt össze tud adni 2 számot. Tehát pl, 2+1

Nagyon szeret focizni és jó pár focis kifejezéssel is tisztában van.

A nyáron tanulta meg hajtani a pedálos biciklit, még pótkereke van.

A napirendünk: 8-kor kel, reggeli, 9:15-12:15-ig ovi, ebéd, játék délután, kint vagy bent. 7.kor vacsi, fürdés, mese. 8-fél9-kor fekvés. Általában percek alatt elalszik.

2014. szept. 29. 20:35
 2/6 anonim ***** válasza:

4,5 éves kisfiú. Mostanában nagyon ritkán énekel vagy mondókázik magától, inkább bután átkölti a dalokat. A számok bűvöletében él, kb. 20-ig elszámol, tízes számkörben összead-kivon, és fel is ismeri a számokat kb. 30-ig. Az oviért odavan. Sajnos bármilyen hosszú mesét képes végignézni, ennek igyekszem határt szabni. Kedvenc meséje nem nagyon van, minden nap mást kell mesélni neki.

Napirendünk sajnos nemigen van, amióta dolgozom. Reggel a férjem viszi az oviba, én késő délután érek oda érte, még egy kis játszótér vagy itthoni játék (ez utóbbit preferálom), aztán vacsi-fürdés-alvás. Az ovival jár úszni.

2014. szept. 29. 21:08
 3/6 anonim ***** válasza:

4éves és 3hónapos fiu

szokott magától énekelni mondókázni, nem tudom szám szerint mennyit, de sokat. Mostanában rászokott ő is arra, hogy magától költ dalokat mondókákat- de ez csak bohóckodás.

Oviba beilleszkedett. Mivel tavaly nyáron töltötte a 3életévét tavaly kezdte, most ősszel már középsős lett. Megszenvedtük a tavalyi évet, de most középsőben már nagyon jól kezdett és már szereti és elfogajda az ovit a társakat a szabályokat- az egészet.

Simán végignéz hosszabb mesét és végighallgatja, és érti is, mert el tudja mondani mi volt a mesében. Van kedvenc meséje, pl a Turbó, a Repcsik és hasonló fius mesék, meg a Tom és Jerry-ért is odavan. A mostani nagykedvenc mondókája az ecc-pecc kimehetsz.. de ennél tud tarlamasabbakat is, de ez a főkedvence. Énekből pedig a mókuska-mókuska, felmászott a fára, leesett-lesett.....stb.

Heti egy angolórára jár.

2014. szept. 29. 21:14
 4/6 A kérdező kommentje:

Lányom novemberben lesz 4. Idén kezte az ovit. Imád énekelni, mondókázni, táncolni. Hosszabb meséket nem igazán néz végig. Mert inkább mozog. Viszont imád mesét hallgatni amit olvasok, kedvenc mese minden hercegnős mese és Bogyó és babóca.

Köszönöm mindenkinek a válaszát.

2014. szept. 29. 21:22
 5/6 anonim ***** válasza:

Nyáron volt 4 éves a kisfiam, már tavaly óta jár oviba (magánovi).

Nagyon szeret mondókázni, énekelni, mert én is sokat éneklek, olvasok, mondókázok neki. Minden nap szoktunk.

Angol és magyar nyelven is éneklünk, mondókázunk (apa külföldi állampolgár)- kb. 100-120 mondókát, dalt biztosan tud összesen, talán még többet is, nem számoltam sosem.

Igen, az óvodai beilleszkedéssel nem volt gond tavaly sem, idén meg már egy összeszokott csapatba ment vissza, ahová csak 3 új kicsi érkezett (vegyes csoport).

Nem néz hosszú meséket, nem érzem annak hiányát, hogy hétköznap reggel kb. 2 Thomas epizódot vagy két Peppa piget stb. nézhet (ez kb. 10, max. 15 perc, amíg én készülődök, majd indulunk az oviba). Ennyiből áll a napi tévézésünk, eredeti nyelven (angolul) nézi a meséket. Hétvégén reggel alkalmanként max. fél órát nézi, aztán megyünk játszani, vagy segít nekem főzni stb.- csak dvd-ről néz meséket (a kikészített rengetegből azt választ, amit ő szeretne, de a normál tévécsatornákhoz nem fér hozzá).

Minden este mesélek neki, hétvégén inkább hosszabban, hétközben olyan 30-40 percet- ezeket természetesen vgigüli az ölemben, végighallgatja, néha kérdez közben stb. Hét végén a délutáni alvás előtt is és este is olvasunk mesét, akár egy-egy órát is és gond nélkül, figyelemmel hallgatja (utána össze tudja foglalni a lényeget stb.)

A kedvenc mesék könyvben mostanában: Szutyejev mesék magyarul (Vidám mesék, Miau és a többi kötet), Thomas a gőzmozdony mesék angolul és magyarul is, Noddy is mindkét nyelven, Népek meséi (A Kossuth kiadós sorozat), Disney mesék közül az Aladdin, az Oroszlánkirály és a kis hableány (mindkét nyelven ugyancsak), illetve Pompom meséi hangoskönyvben magyarul.

Napirend hétköznap:

ő kb. 6.50-7.00 körül kel, reggel egy nagy bögre kakaót iszik (reggeli van az oviban), tisztálkodunk, felöltöztetem gyorsan, megnézi a 10-15 perc meséjét, míg én is befejezem a készülődést. Kb. 1/2 8-kor indulunk az oviba.

Nap közben dolgozom, hétfőtől csütörtökig 17.00-ig, pénteken 14.00-ig megyek érte.

Normálisan étkezik és alszik az oviban, hétvégén is 2-3 órákat is (elfáradt hétközben).

Hétköznap egy héten egyszer megyünk ovi után drámapedagógiai játékos foglalkozásra, a többi napból 1-2szer a közeli játszótérre a nem ovis kis barátaival bicikliznek, játszanak (jó a társaság nagyon).

Este könnyebb vacsora, estimese, fürdés és max. 1/2 9-kor alvás. Hétvégén ez lehet 9 óra is (főleg jó időben, nyáron, amikor jobban kint ragadtunk a levegőn).

Plusz foglalkozások: oviidőben megoldják, csak a heti egyszeri drámapedagógia az, amire már az esti órákban elmegyünk. Oviban jár hetente 1* úszásra, heti 1* kosárlabdára, heti 2* mozgásjavító, mozgásfejlesztő tornára, vagyis péntek kivételével minden nap van valamilyen sport.

Az esti órákban már nekem is elég, én sem vágyom arra, hogy hurcoljam a dugóban át a városon, nem tömöm agyon foglalkozásokkal késő este.

Inkább hetente 2-3-szor szoktunk együtt társasozni este, vagy nagyon szeret logico-t, LÜK-öt játszani vagy a sapientiono játékkal (tollas-beszélős) játszani, esetleg favonatozik, síneket épít, legó duplozik, playmobilozik 1-1 órát.

Nálunk nem annyira ügyes rajzolásban (igen nagy jóindulattal lehet tudni egy firkáról, hogy az már házikó vagy ember:), de nagyon lelkes :)

Nem tanítottam direkt, de megválaszoltam minden kérdését, így valamennyi betűt és számot hibátlanul tud, mostanában az a "hobbija", hogy olvassa a rendszámokat, betűzi a nagy feliratokat (írni még nem szokta a számokat betűket, bár 1-2 hete látom, hogy rajzolja a levegőbe az ujjával- most ez érdekli- kivonást, összeadást még nem kérdezte, nem gyakorolta direktben, de pl. logico feladatlapokban vannak 0-6 számkörben feladatok, azokat gondolkodás nélkül megoldja). Elszámolni kb. 20-30ig tud, valós számfogalma kb. 6-8-ig van.

Nagyon jó a memóriája (mint szinte minden kortársának), tavaly év végén az évzáró műsort (az egészet!) szó szerint megtanulta, pedig csak ült és játszott a nagyok mellett (kb. 5 hosszú vers, mese- legalább 15-20 percnyi időben folyamatosan mondta, mi is megdöbbentünk).

Futóbiciklije van, de tud hajtani pótkerekes vagy 3 kerekű biciklit is, egyszer próbáltunk pár hete sima kétkerekűt is, szerintem nem sok idő már, mire megtanul kétkerekűvel biciklizni.

2014. szept. 30. 09:21
 6/6 anonim ***** válasza:

4 es fel eves a kisfiam. Mi is kulfoldon elunk akkarcsak az elso valaszado es itt picit mas a rendszer. Kisfiam rengeteg mondokat meg eneket tud de ez annak is koszonheto, hogy a bolcsis volt mar eleg koran. Igy legtobb mondoka es enek meg onnan szarmazik.

Szamokat ismeri 50-ig es le is irja oket. Osszead es kivon kisebb szamokat, betuket ismeri es leirja nagybetu es kisbetu formajaba. DE! O mar iskolaba jar mivel ahol elunk 4 evesen kezdik az iskolat. Tehat ez ennek koszonheto es nem otthoni szerzemeny vagy nem mi tanitgattuk. Mi csak gyakoroljuk vele amit kell.

Beilleszkedessel sem az oviba sem az iskolaba nem volt gond de szerintem ez is a bolcsinek koszonheto.

Van par kedvenc meseje amit vegignez meg vegighallgat. De a 20-30 perces rovid kis meseket jobban kedveli.

Napirendunk: En reggel 7-tol dolgozom delutan 3-ig. Igy 7 elott 10 percel mikor elindulok felebresztem a ferjem. O ebreszti a kisfiamat reggel 7:30-kor. Reggeliznek, fogmosas, szokasos tisztalkodas... 8:35-kor indulnak az iskolaba (10 perc seta). En megyek a kisfiamert delutan 3-kor. Otthon kicsit jatszunk, ha jo az ido akkor jatszoter, kert, park. Kisfiam nagyon szeret legozni es legtobbszor legozunk. Van egy lego epito tarsasjatek es az a nagykedvenc. Utanna "hazifeladat" (a hazifeladat altalban egy szoveg nelkuli 6 oldalas kis kepeskonyv es a kisfiamnak kell kitalanni a tortenetet amirol a szulo ragzik par mondatot egy naploba. A konyvek 4 naponta cserelodnek es a tanito nenik nezik a naplot. Kisfimanak nagyon elvezi, csak ugy szarnyal a fantaziaja :) ). Utanna elkeszitjuk a vacsorat es varjuk haza apat. 18:30-kor vacsora, utanna meg jatszanak apaval egy picit, furdes, meseolvasas es este 8 korul mar alszik is.

Kulon foglakozasok: Szombaton delelott focizni jar a kisfiam. Innen ebedelni megy a focis tarsasag valahova(ferjem barati kore gyerekekkel). En ilyekor szoktam a hazimunkat vegezni, amit lehet elkeszitek a vasarnapi ebedhez, elmegyek bevasarolni ha szukseges... es ha szerencsem van meg lazulni is tudok picit. :)

Heti ketszer delutan jar uszni a kisfiam. Ide en szoktam vinni. Ezt mar baba kora ota csinalja. Imad uszni.

2014. szept. 30. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!