Miért kell kislányomnak fejlesztésre járni?
Két dolog érdekelne most már:
1. mit értesz papír alatt?
2. mint micsoda dolgozol te a nevtanban??
Persze, hogy nemcsak SNI-s gyerekek kapnak fejlesztést... Ekkora butaságot... Nálunk még pszichológus is jár az óvodába, akkor szerinted akinek válnak a szülei, az is SNI-s, mert a nevtan az oviban foglalkozik vele? Vagy aki logopédiára jár? Milyen kategória az egyáltalán, hogy "papíros gyerek"?
A pszichológus nem gyógypedagógus és nem végez fejlesztést. Más jogszabályok vonatkoznak rá.
Az SNI-t a helyileg illetékes szakértői bizottság adja.
A BTM (beilleszkedési, tanulási, magatartászavaros) címkét a nevelési tanácsadó.
Ez a kettő kategória számít "papirosnak". Az előbb a BTM kategóriát nem írtam.
Képzeld nálunk (pest) még logopédia sem járt annak, akit "csak" az ovi szűrt ki 2010 után. Az utazó gyógypedagógus nem adhatott rá fejlesztést financiális okok miatt.
Ellátandók köre:
Azok a tanulók, akik a Nevelési Tanácsadó által megállapított és szakvéleménnyel dokumentált beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTM) küzdenek.
(14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról – 22.§.)
Azok a tanulók, akik a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság által megállapítottan és szakvéleménnyel dokumentáltan a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével (SNI b) küzdenek.
Látom nem megy a személyeskedés nélküli társalgás neked. Ennek a miértjén nem ártana picit elgondolkodni talán...
miért is jársz erre az oldalra?! Ahhoz, meg hogy ki vagyok, nincsen közöd. Nem fogom kiadni a nevem egy rosszindulatú embernek, akit életemben nem láttam és nem váltottam vele személyesen egy szót sem.
Jogszabályokat meg nem azért írok, hogy téged győzködjelek és azért sem, mert azt jónak tartom szakmailag.
Azért írtam, mert amit a kérdezővel csináltak az egyáltalán nem korrekt eljárás! A szülőnek joga van tudni, hogy ki mit vizsgál a gyerekén és mi célból. Az eredményét pláne. A fejlesztés nagyon fontos, ha valakinek szüksége van rá, ez vitathatatlan! DE!! A szülővel együttműködve, bevonva. Itt egy óvodás kisgyermekről van szó. Akinek a fejlődése nagy részben a szüleitől függ és ha bármi eltérést tapasztalnak, akkor az első, hogy a szülőt kell erről értesíteni. Pláne, hogy koraszülött volt, ami hajlamosíthat pár dologra.
Ha az óvónő bármilyen eltérést tapasztal a fejlődésben, akkor az alap, hogy egy vizsgálatra továbbküldi a gyereket, nem kapásból önhatalmúlag beíratja a fejlesztőhöz. Nekem itt sántít a dolog és ezt nem hagynám annyiban.
Nem kell a fejlesztéshez szakértői bizottság feltétlenül. Az egyik fiam tavaly is kapott végig fejlesztést az oviban (logopédia és finomotorika). Egyszerűen a nevtanből egy gyógyped. felmérte őket, akinek szüksége volt rá, az meg járt hozzá bent az oviban.
Másik gyerekem autista, neki természetes kellett szakértői, kellett az SNI, ő így kapja fejlesztést, de az egészen más tészta.
Mondjuk elég gáz lenne, ha egy logopédiai fejlesztéshez SNI-s papír kellene :D
Kérdező, mi a fejlemény a kislányod ügyében, kaptál megnyugtató magyarázatot?
71%-os: Senki nem kérdezte a nevedet, ha igen, kérlek, írd le, hányas kommentben. Ha nem, akkor meg ne ködösíts. Azt sem értem, hogy jön ide, hogy miért járok erre az oldalra. De a kedvedért szívesen elárulom és meg is fogsz lepődni: kérdéseket teszek fel és válaszolok meg. De a lényeg, hogy szerintem neked gőzöd nincsen a gyógypedagógiáról. És szerintem a jelenlévők közül nem vagyok egyedül ezzel a benyomással. Nem baj, azért irkálj csak, mindenkinek meg kell tanulni szelektálni a vélemények között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!