Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kinél hogy jelentkezett a...

Kinél hogy jelentkezett a "szabályszegő" viselkedés?

Figyelt kérdés

Még csecsemő a lányom, de kíváncsiságból utánaolvastam az első életévek fejlődéslélektanának.

Írják, hogy 1-3 éves kor között a szabályok elsajátításának sajátos menete van: a szülő megtilt egy cselekvést. A gyerek megpróbálkozik vele, ismét tiltással szembesül. Ismét próbálkozik, a szülő szemébe nézve, maga is kimondja a nem szót, de folytatja a cselekvést.

Egy idő után a cselekvés darabokra bomlik és leépül, maga is ismételgeti a tiltást közben. A folyamat végén már belső motivációvá válik és ő maga is rászól a szülőre.

Pl. könyvet nem szabad levenni a polcról. Eleinte leveszi és elviszi a tiltás ellenére. Sokadik alkalommal félig kihúzza, ismételgeti a tiltást, de vissza is teszi. Ezt akár többször is megismételheti egymást után.

A folyamat végén már ő szól rá a szülőre, ha leveszi a könyvet, hogy nem szabad.

A gyakorlatban is így néz ki, valóban így működött nálatok is?

2014. szept. 17. 08:11
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Persze, a könyvvel csak egy nagyon általános példát akartam írni.

Az agresszióval neveléssel én sem értek egyet, főleg, hogy már jobban rálátok a fejlődéslélektani hátterére. A rácsapás a türelmetlen szülő fegyvere, csak ezzel nem belső motivációt, hanem félelmet generál a gyerekben.

Oké, ha kirohan az útra, akkor én is rá fogok csapni, mert legyen neki trauma az útra rohanás vagy konnektor nyalogatás.

De amivel nem sodorja magát közvetlen életveszélybe, azért biztosan nem csapok vagy kiabálok rá. (Igen,t udom, hogy eljön az a pillanat, amikor elszakad a cérna :))

2014. szept. 17. 15:57
 12/13 anonim ***** válasza:
A rácsapás nem a türelmetlenség, hanem a tehetetlenség érzésének jele.
2014. szept. 17. 20:38
 13/13 anonim ***** válasza:
Ha már mindent elpakolunk, akkor nincs mit előszedni, ami nem neki való. De még mindig ottvan, hogy hogyan értessem meg az 1 évessel, hogy ne másszon fel a székekre és az asztalokra? Én se vagyok a csapkodás híve. De a "nem"-eket hogyan küszöböljem ki?
2014. szept. 17. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!