Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem rossz az, hogy a legtöbb...

Nem rossz az, hogy a legtöbb lányba már pici korától belenevelik, hogy egy "kis hercegnő"?

Figyelt kérdés

Kifejtem :)

A környezetemben sokan nevelnek gyereket (én nem), és azt veszem észre, hogy a gyerekekbe már pici koruktól túlságosan belenevelik a szerepeket.

A lányoknak rózsaszín, virágos ruhák/kiegészítők, fülbevalók, cuki frizurák...

Szinte mindig azért dicsérik őket, hogy milyen szépek, kis hercegnők, apuci szerelmei, kis tündérkék...

A szoba tipikusan lányos: rózsaszín fal, rózsaszín ágynemű, én kicsi pónim, barbigyűjtemény, miegymás.

A környezetemben már több kislányt láttam felcseperedni, sokakat így neveltek (vagy nem teljesen így, azért fenti leírás kicsit szélsőséges, de a lényeget szerintem értitek).

Mind "tipikus" kislány, csinibaba, már 12 éves korában mindenük a szép frizura, ruhák, kis rózsaszín burokban élnek.

Aztán csoda, hogy ennyi a bizonytalan, álomvilágban élő fiatal lány, akik milliószor csalódnak az életben, mert az életre nevelés valahogy kimaradt az életükből.

Ha nekem lányom lenne, biztosan nem sulykolnám bele ennyire a "tipikus lány" szerepet. Normálisan beszélnék vele, mint egy egy fiúval, nem csak azért dicsérném folyton, hogy milyen szép, hanem inkább azért, hogy milyen ügyes, okos, ha tényleg okosan csinál valamit.

Engem a szüleim picit "fiúsabbra" neveltek, és ennek nagyon örülök. Néhány unokatestvérem szintén így neveli a lánygyermekét, és azt látom, hogy ők sokkal magabiztosabbak és talpraesettebbek, több dolog érdekli őket.

Gyerekkoromban sokat voltam apu mellett is, ha valamit barkácsolt, bútort szerelt össze, vagy mondjuk laminált padlót tett le stb, ott voltam mellette, ő meg tanított. Tetszett az is.

Mesék közül nem csak tipikus lánymeséket néztem, nem csak lányos játékokat játszottam, a tesómmal és barátaikkal sok fiús dolgot is csináltunk: foci, birkózás, biciklivel sárban "ralizás", stb.

Gyerekként is, bevállalósabb voltam, mint a többi lány, a kihívásokat is jobban szerettem. Később már sokkal jobban örültem, amikor az okosságom vagy a találékonyságom miatt dicsértek, mint a szépségem miatt. Persze azt is kell, jól is esik, meg elősegíti az egészséges önbizalom kifejlődését, de önmagában nagyon felszínes.

22/L

2014. aug. 17. 21:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
45%

Kedves kérdező! Azért 6 éves korban még nem lehet igazán nevelésbe való besegítésről beszélni.

Egyébként majd rájössz, ha egyszer nem csak besegítesz a nevelésbe, hanem teszed is, hogy mint minden dolog ez sem fekete és fehér. Ennyire nem lehet leegyszerűsíteni a dolgokat, ahogyan Te próbálod itt most. Arany középútról beszélsz, de igazából egy egész más megközelítésű szélsőségről szól a kifejtésed. Kár volt ezt a vitát elindítanod!!! Ha nem is vitának tervezted, de az lett belőle!

2014. aug. 17. 23:05
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyesmit én sem támogatom, kifejezetten elleneztem, hogy a lányomnak rózsaszín, lila színű ruhákat vegyenek, persze ettől még csordogált belőlük rendesen. Engem sem neveltek hercegnőnek, sőt, kaptam az élettől rendesen, ettől függetlenül azt akarom, hogy a lányom tudja, nekem ő a leggyönyörűbb és ezt mindig el is mondom neki. Nekem soha senki nem mondta, én legfeljebb mindig csak aranyos voltam, azt is fogcsikorgatva bírták rám mondani, mára meg semmi, szóval önbizalmam sosem volt sok, de mára mínusz. Azt nem viselném el, ha a lányom úgy nő fel, hogy önértékelési problémái vannak, nincs elég önbizalma. Nekem mindig is a legszebb lesz, nekem ez így természetes, a külvilág visszajelzéseit meg majd megpróbáljuk okosan egyensúlyban tartani.

A játékai, környezete lányos, de nem pink ladys, királykisasszonyos. Én egy stramm, belevaló, élhető és kreatív csajt szeretnék nevelni belőle, nem pedig szárnyaszegett kismadarat, aki folyton a pasik segítségére szorul. A királylányok nehezen boldogulnak egyedül.

2014. aug. 17. 23:37
 13/20 A kérdező kommentje:

Utolsó, ez teljesen oké szerintem! :)

#11: 6 éves koromtól! Nagy különbség:) És nem csak besegítek, utóbbi pár évben már gyakran be is vállalom őket 1-2 hétre, ami persze még mindig nem olyan, mintha saját gyermekem lenne, de az idő alatt, amíg velem vannak, kvázi én nevelem őket, tehát jól ismerem őket.

Emellett már voltam gyermekkórházban gyakorlaton, ott is sok mindent láttam és tapasztaltam.

Egyébként szerintem egyáltalán nem írtam szélsőségesen, folyamatosan is-is hozzáállásról beszéltem.

Én csupán elmondtam, hogy engem hogy neveltek, és azt jó példának tartom. Emellett nyilván vannak utak is, amelyek jól működhetnek, csak semmit nem kell eltúlozni.

Egyébként egyáltalán nem vitatkoztam, csak kíváncsi voltam mások (elsősorban szülők) meglátására. A tiéd is egy, köszönöm.

2014. aug. 18. 01:37
 14/20 anonim ***** válasza:
az én lányomnak is mondom hogy milyen szép ,csinos vagy milyen ügyes ,és én vagány lánynak probálom nevelni,nem féltem tul illetve ő 2 fiu testvére van igy fiu játékokal is játszik és szereti autokat,ruhatára meg mindenféle szinű van rozsaszin és van kék ,zöld stb .
2014. aug. 18. 07:22
 15/20 anonim ***** válasza:
Pedig szerintem a viselkedés is genetikailag kódolt. Van fiam is és lányom is. A lány a kisebb. Autózik, vagányabb, mint a bátyja, mindenhová mászik, kipróbál. Ő is ott van bármelyik bútorszerelésnél, csavarhúzóval a kezében. Nem öltöztetjük habos rózsaszínbe, de pl 2 éves kora óta válogat a boltokban, ruhát-cipőt. A mozgása, természete, viselkedése abszolút nőies, ennél már nem lehetne csajosabb. És igen, tök cuki kisruhákban, azt is szoktunk rá adni. Ő ilyen, még a bátyja mellett se lesz fiúsabb, hiába csinál ezer nem lányos dolgot.
2014. aug. 18. 08:03
 16/20 anonim ***** válasza:

Nekem fiaim vannak, így egy kicsit a levegőbe beszélek, de a örnyezetemben, rokonságban van sok lány és én úgy látom, hogy ez nem feltétlenül nevelés kérdése. Vannak "csak rózsaszín" tipusú lányok és vannak, akik a szoknyát sem tűrik meg magukon. Én úgy látom, hogy ez nem szoktatás kérdése, legalábbis az én környezetemben ezt látom. Van olyan rokon kislány, akinek az anyukája abszolút nem cicababa típus, szíve szerint rövidnaci-pólóba öltöztetné a kislányt, de a gyerek utálja, egyszerűen nem érzi jól magát, ha nem rózsaszín-lila szoknyában, ruhában van. Ilyen esetben fölösleges ráerőszakolni a gyerekre olyan ruhát, amiben nem érzi jól magát (persze az ésszszerűség keretein belül, tehát játszótérre nem 5 rétegű alsószoknyában mennek).

Ennek az ellenkezőjét is látom, anya szeretne kis hercegnő külsejű lányt, de annak meg ez nem tetszik, nem ilyen típus, mert idegesíti pl a harisnyanadrág.

2014. aug. 18. 10:02
 17/20 anonim ***** válasza:
Hidd el, ugyan ez megvan fiúknál is. Vagy minigengszterek vagy anyuci szerelmei. Szülők meg halál boldogok, hogy a kis agresszor igazi "életre való" férfi lesz, a bőgőmasina fajta meg egy jólelkű anyucipicifia, akit élete végéig óvni kell a nőstény ördögöktől.
2014. aug. 18. 10:41
 18/20 anonim ***** válasza:

Nálunk ez nem így van. Kisfiút nevelünk, de ha épp babakocsit akar tolni, vagy plüsst pelenkázni, akkor nyugodtan megteheti, emellett autót szerel, és minden tipikusan fiús dolog érdekli.

Ha lesz lányom is majd egyszer, szeretném ha tökös kiscsaj lenne, nem az, akinek az a legfontosabb 2 évesen, hogy melyik szoknyához melyik cipő vagy felső passzol.

Amúgy én is fáramászós gyerek voltam. És se kék, se rózsaszín gyerekszobánk nem lesz :)

Szóval próbálunk egészséges határokon belül maradni.

2014. aug. 18. 10:53
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
A helyzet az, hogy sokkal nagyobb a genetika szerepe ebben mint a szülői nevelésé! Én egy fiúsabb lány vagyok voltam mindig, és nem akartam a saját lányomat sem rózsaszínbe öltöztetni. Ez ment is addig, míg nem lett 2-3 éves, onnantól hisztit csap, ha nem tetszik amit ráadok. Jelentem lilát hordunk rózsaszínnel szinte non stop. Hogy nekem tetszik-e? nem. Ő viszont imádja, és ez a lényeg. Szóval a dolog nagyrészt nem a szülőn múlik....
2014. aug. 18. 10:57
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

A gyerek személyisége nagyon, nagyon sokat számít. Van, akit ez érdekel, van akit meg az.

Nekem lányom van, és még nagyon pici, de azt is mondjuk neki hogy szép, meg azt is hogy ügyes, hogy okos. És bár rózsaszínmérgezés van itthon, nagyon, nagyon keresem a piros, bordó, lila cuccokat... sőt a feketét is :D

2014. aug. 19. 00:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!