Mikortól kezdjek aggódni, ha nem beszél a gyerekem?
ha nem gügyög, nem halandzsázik a saját nyelvén akkor aggódj, ez nem jó.
hallásvizsgálat ahogy előttem írták, de nem a védőnői kézfeltartásos, hanem audiológiai vizsgálat!
ott a fülorrgégész megnézi a manduláját is, a megnagyobbodott mandula okozhatja az orrhangot és a nehéz beszédet, lehet erről van szó.
a gyerekorvossal meg nézesd meg a nyelvfékét, még ez okozhatja.
azzal nincs még gond, hogy 2 éves nem beszél, 2,5-3 éves koráig ráér, de hangokat kiadnia kéne, már nagyon rég. és mivel már 2 éves, ezért feltételezhető, hogy nem képes rá, annak meg utána kéne nézni.
egyébként a védőnő mit mond? mert azt hiszem fél éves korától a státuszon kérdezik a gügyögést, már legalább 1 éves korában tovább kellett volna küldenie!
Hallásvizsgálaton korábban mindent rendben találtak. Gyermekorvos eddig semmi problémát nem észlelt, télen-tavasszal sokszor jártunk nála, mert gyakran volt beteg. 2 éves státuszra nyár végén megyünk. Védőnő 1 éves kora óta nem látta, mert másfél éves korában (amikor lett volna családlátogatás) elment a régi védőnő, és az új azóta nem jelentkezett. Érdeklődtem felőle, állítólag nagyon túlterhelt.
A hallásával szerintem nincs gond, zajokra reagál, nagyon sok mindent megért, kéréseket teljesít.
Utolsó, éppen ezért aggódom. A nem-en és az őőő-n kívül semmit nem mond, pedig március óta napközibe is jár. Kb. 15 hónapos koráig még mondott szótagokat, ka, ga, ba, ó, jé (ezt a légyre mondta tavaly nyáron), de azóta mintha a nem-en kívül mindent elfelejtett volna.
Olvastam egy autista fiúról szóló könyvet, az a kisfiú is kb. ennyi idősen "elfelejtett" beszélni. Olyan, mintha az én picimmel is ez lenne, bár egyébként nincsenek autista tünetei.
Az én fiam 3hét múlva lesz két és fél éves.
2 évesen még egyáltalán nem beszélt, hangutánzásra se emlékszem nagyon. De "babanyelven" azért kommunikált.
Kb. két hónapja kezdte el, hogy mondogatta, hogy Ijá ijá, először nem tudtam mi lehet az, de később rájöttem, hogy saját magát szólongatja (Ivánnak hívják). Utána még 1-2 hétig csak a családtagokat nevezte meg, most meg már számol tízig-húszig (általában én mondom a számot, ő meg elismétli, de néha előre mondja már a következő kettőt is) 3-4 mondókát is tud, és gyakorlatilag mindent elismétel amit mondunk neki, vagy amit csak úgy hall. Amúgy leginkább a géphangokat szereti utánozni.
Szóval az én tanácsom, hogy várj még egy kis időt, és ha még fél év múlva sem akar beszélni, akkor keress fel egy szakembert.
2 gyerekemmel járok logopédushoz.
Ő azt mondta, hogy 2-2,5 éves korban már érdemes elkezdeni a kivizsgálást. HA gond van akkor derüljön ki időben és kezdődjön meg a fejlesztés. Ha nincs akkor pedig meg lehet nyugodni és várni, hogy az ő kis saját tempójában beinduljon a beszéd!
Hallásvizsgálatra beutaló, időpont kell. Mindenképpen logopédushoz vinném felmérésre, mert a háziorvos elintézte nálunk is annyival, hogy lusta, mert fiú :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!