Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikortól kezdjek aggódni, ha...

Mikortól kezdjek aggódni, ha nem beszél a gyerekem?

Figyelt kérdés
1 hónap múlva lesz 2 éves. Egyetlen szót mond, "nem", de néha azt is úgy, hogy "me". A beszédnek még jele sincs, nem mond szótagokat, nem halandzsázik, csak "őőőő", de néha az is orrhangon. Mintha nem tudná a szájával formálni a hangokat. Mutogatással, gesztusokkal kommunikál, és sokat sír, mert nem tudja megértetni velünk, mit akar. Képeskönyveket szoktunk nézegetni, de csak az autók érdeklik bennük. Mondókákra, éneklésre ritkán figyel oda.

2014. júl. 30. 10:21
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
Egy barátom kislánya egészen 3 éves koráig nem beszélt. Egyáltalán nem voltak értelmes szavai, csak makogott, pedig a szülők rengeteget foglalkoztak vele. Aztán amint bekerült az oviba, szinte azonnal megtanult beszélni.
2014. júl. 30. 10:32
 2/27 anonim ***** válasza:
Fiam 3 évesen kezdett el beszélni...egyik rokonunk hallgatott 4 éves koráig, majd egyszer csak folyékonyan kezdett beszélni...ha gügyörészve beszél, és olyan mintha szótagolva gagyogna, akkor kár aggódni szerintem...háziorvost kérdezted?
2014. júl. 30. 10:47
 3/27 anonim ***** válasza:
61%
Korai fejlesztőbe akkor lehet jelentkezni, ha a fiú 2,5, lány 2 évesen nem beszél. Én a fiammal mentem, 2,5-nél jelentkeztünk felmérésre és jártunk egy párszor TSMT tornára. 3 hónap múlva folyékonyan, tökéletesen beszélt :)
2014. júl. 30. 10:58
 4/27 anonim ***** válasza:
Hallásvizsgálaton voltatok már? Legalább egy fül-orr-gégészhez elmennék azonnal!
2014. júl. 30. 10:59
 5/27 anonim ***** válasza:
Egyetértek az előttem szólóval, én is hallásvizsgálatra vinném. Gyermekorvos mit mond? Ha a hallásával minden rendben van, akkor még nem aggódnék, nem minden gyerkőcnél egyforma a beszédfejlődés.
2014. júl. 30. 12:03
 6/27 anonim ***** válasza:

ha nem gügyög, nem halandzsázik a saját nyelvén akkor aggódj, ez nem jó.

hallásvizsgálat ahogy előttem írták, de nem a védőnői kézfeltartásos, hanem audiológiai vizsgálat!

ott a fülorrgégész megnézi a manduláját is, a megnagyobbodott mandula okozhatja az orrhangot és a nehéz beszédet, lehet erről van szó.

a gyerekorvossal meg nézesd meg a nyelvfékét, még ez okozhatja.

azzal nincs még gond, hogy 2 éves nem beszél, 2,5-3 éves koráig ráér, de hangokat kiadnia kéne, már nagyon rég. és mivel már 2 éves, ezért feltételezhető, hogy nem képes rá, annak meg utána kéne nézni.

egyébként a védőnő mit mond? mert azt hiszem fél éves korától a státuszon kérdezik a gügyögést, már legalább 1 éves korában tovább kellett volna küldenie!

2014. júl. 30. 12:37
 7/27 A kérdező kommentje:

Hallásvizsgálaton korábban mindent rendben találtak. Gyermekorvos eddig semmi problémát nem észlelt, télen-tavasszal sokszor jártunk nála, mert gyakran volt beteg. 2 éves státuszra nyár végén megyünk. Védőnő 1 éves kora óta nem látta, mert másfél éves korában (amikor lett volna családlátogatás) elment a régi védőnő, és az új azóta nem jelentkezett. Érdeklődtem felőle, állítólag nagyon túlterhelt.

A hallásával szerintem nincs gond, zajokra reagál, nagyon sok mindent megért, kéréseket teljesít.

Utolsó, éppen ezért aggódom. A nem-en és az őőő-n kívül semmit nem mond, pedig március óta napközibe is jár. Kb. 15 hónapos koráig még mondott szótagokat, ka, ga, ba, ó, jé (ezt a légyre mondta tavaly nyáron), de azóta mintha a nem-en kívül mindent elfelejtett volna.

Olvastam egy autista fiúról szóló könyvet, az a kisfiú is kb. ennyi idősen "elfelejtett" beszélni. Olyan, mintha az én picimmel is ez lenne, bár egyébként nincsenek autista tünetei.

2014. júl. 30. 13:24
 8/27 anonim ***** válasza:
Ha nem mond szavakat azért már igenis kéne,vidd el szakemberhez,mert ha nem is beszél szavakat kéne mondani a
2014. júl. 30. 13:41
 9/27 anonim ***** válasza:

Az én fiam 3hét múlva lesz két és fél éves.

2 évesen még egyáltalán nem beszélt, hangutánzásra se emlékszem nagyon. De "babanyelven" azért kommunikált.

Kb. két hónapja kezdte el, hogy mondogatta, hogy Ijá ijá, először nem tudtam mi lehet az, de később rájöttem, hogy saját magát szólongatja (Ivánnak hívják). Utána még 1-2 hétig csak a családtagokat nevezte meg, most meg már számol tízig-húszig (általában én mondom a számot, ő meg elismétli, de néha előre mondja már a következő kettőt is) 3-4 mondókát is tud, és gyakorlatilag mindent elismétel amit mondunk neki, vagy amit csak úgy hall. Amúgy leginkább a géphangokat szereti utánozni.

Szóval az én tanácsom, hogy várj még egy kis időt, és ha még fél év múlva sem akar beszélni, akkor keress fel egy szakembert.

2014. júl. 30. 13:49
 10/27 anonim ***** válasza:
100%

2 gyerekemmel járok logopédushoz.

Ő azt mondta, hogy 2-2,5 éves korban már érdemes elkezdeni a kivizsgálást. HA gond van akkor derüljön ki időben és kezdődjön meg a fejlesztés. Ha nincs akkor pedig meg lehet nyugodni és várni, hogy az ő kis saját tempójában beinduljon a beszéd!

Hallásvizsgálatra beutaló, időpont kell. Mindenképpen logopédushoz vinném felmérésre, mert a háziorvos elintézte nálunk is annyival, hogy lusta, mert fiú :(

2014. júl. 30. 14:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!