Más 3 év körüli gyerek is így kiszalad az útra? Hogyan tudnék rá hatni?
Ilyenkor elveszem a járművet és azonnal hazamegyünk. Hiába kérlel, nem érdekel, aznap már nincs futóbicikli.
Másrészt, amig nem 100% megbizható, addig ne hagyd elrohanni! Én azért is elveszem a járművet, ha nagyon lehagy a gyerek és ha kiabálok, hogy várjon meg, akkor nem vár, hanem megy tovább. Ilyenkor utánaszaladok és már veszem is el tőle. Szoktam az egyenesekben (kereszteződésektől még messze) tesztelni, hogy megáll-e.
most elgondolkoztam, de szerintem ha ennyi idősen még ilyet csinálni akkor ott helyben lekevertem volna neki egyet, pedig nem ütöm, nem ütöttem, de ez tényleg túl veszélyes.
és elvenném a járgányt, sőt szerintem míg megbízhatőan nem tudja használni, addig vissza sem adnám, csak kisebb távokra
Nagyon nagyon ellene vagyok a fizikai fegyelmezésnek, de itt szerintem egy jól irányzott pofon belefér. Igen, az arcra. Szerintem nem fájna neki jobban, mintha legközelebb egy autó csapná el. Pont az a lényeg, hogy ez már nem egy nemakarom dacoskodás vagy csíny, a saját életét veszélyezteti (és másokét is, mellesleg. Mert mi van, ha egy autó félrerántja a kormányt és nekimegy valaminek... nem festem az ördögöt a falra, nem írom tovább. De szerintem elég nehezen számolnál el a lelkiismereteddel, és a későbbiekben ő is a sajátjával.)
Ne megvonással büntesd, mert mindig lesz valami, amivel elfoglalhatja magát. Büntetésbe kell küldeni, mondjuk 5-10 percre. Az alatt nem csinálhat semmit, ülnie kell egy helyben.
Ismered a Szuperdada módszerét? Ha nem, szívesen leírom.
Köszi a tanácsokat! Párszor tényleg elönt a lila köd (engem is főleg akkor, ha az én "nyomoromon" próbál szórakozni a gyerek), de dühből félnék arcra ütni, mert egyrészt lehet, hogy túl erős lenne, másrészt attól is tartok, hogy az oviban majd ő is így próbálja levezetni a mérgét vagy megoldani a helyzeteket. De ha ismét előfordul ilyen veszélyes helyzet, elvek ide-vagy oda, szerintem már nem fogom magam visszafogni.
Olvastam a szuperdadát, nálunk büntetőlépcső van, de az csak itthon működik, ha elmegyünk sétálni akkor nem. Ha nagyon csúnyán viselkedik még hidegvizes arcon fröcskölés és az ezzel való fenyegetés működik. (Nem éppen Jo Frost módszer:) Ezt nagyon utálja. Tehát itthon tudom kezelni, ha épp rájön a dac. Viszont út közbeni fegyelmezésre örülnék pár ötletnek. Eddig a rögtön hazamegyünk ha nagyon rosszat csinál ill. nem mehet a járgánnyal módszereket használtam. Van még valami jó tippetek, mert ha amúgy is épp hazafelé tartunk, akkor a rögtön hazamenés nem túl fenyegető. Szoktam még fenyegetni az esti mese megvonásával, vagy tévézés megvonásával is, de ha épp nem vagyunk otthon, ez valahogy távoli és hiába váltom be, nem is igen használ.
Egyelőre elvettem tőle a biciklit 1 hétre, és mindig amikor ki akar menni elmondom milyen csúnyán viselkedett. Már párszor bocsánatot kért, és megígérte, hogy soha többet nem csinál ilyet, de nyilván nem hiszek neki...
de elmagyaráztam már neki, hogy mi lenne ha elütné az autó? felfogja miért baj ha ezt teszi?
vagy csak annyit tud, hogy rossz?
mert enyém 3 évesen már pontosan tudta... mondjuk enyém 3 évesen kórházba került, nagyon nagy fájdalmai voltak, lebénult, így azért nálunk jobban volt szemléltetve, hogy mi is az a fájdalom (nem baleset volt).
2,5 évesen volt olyan, hogy röhögve szaladt előlem, én akkor azt csináltam, hogy kikocsikáztunk a közeli nagy mezőre és ott "idomítottam". lehet nagyon vacakul használt, de bevált. mondtam neki, hogy meddig mehet el, mondjuk a piros virágos bokorig, ha tovább ment akkor megfogtam és ment be az autó pár percre, aztán elölről... ha jól csinálta akkor megdícsértem vagy jutalmaztam 1-1 gumicukorral :)
nagyon hamar rájött, hogy jobb ha szótfogad :)
aztán jött a betegsége, utána teljesen megváltozott, nagyon félt, hogy megsérül és újra olyan fájdalmat kell átélnie, így 3 éves kora után már semmi meredeket nem vállalt be :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!