Önálló evés 20 hónaposan. Miért esik mindig vissza?
Mivel még nagyon korai az önálló evésre szoktatni, így nem csoda, ha vannak visszaesések.
3 éves korra "kell" megtanulnia önállóan ennie kanállal akár levest is.
2 éves kora után bőven ráérsz ezzel foglalkozni.
18 hónapos a lányom, de eszembe nem jutna, hogy ne én etessem, ha folyékonyat, főzeléket eszik.
Darabosat felcsipeget magától, de a kanállal nehezen boldogul, a fele mellémenne, ez meg pazarlás és csak felidegesítene vele.
Szia!
Nálunk van egy 3,5 éves fiú és egy 21 hós leányzó. A fiamat elég sokáig etettem (nem érdekelte az önálló evés). Persze magától megette a falatokat, kenyeret, de mást evőeszközzel nem. Aztán 21 hónaposan kivette a kezemből az evőeszközt, és önállóan, gyakorlatilag teljesen szépen elkezdett önállóan enni. Kezdetben volt, hogy az előkéjében landolt a leves leve, meg pár szem rizs, tészta. Még nem volt 3 éves, amikor az előkét is elhagytuk. Nincs rá szüksége.
A lányunk egy kismalac hozzá képest. Ő már 1,5 évesen kikövetelte, hogy neki is saját kanál kell. Persze csak fogta, és kézzel tömte magába az ételt, én meg egy másik kanállal próbáltam megfelelő mennyiséget a pocakjába juttatni. Az étkezések után az egész arca, homloka tiszta kaja volt, az előkék rendszerint a mosásban végezték, a konyha csatatér volt. Most kezd javulni a helyzet. Már önállóan eszik a kanállal, villával, de azért besegít kézzel is. Nekünk is vannak napok, amikor nagyon szépen eszik, máskor meg a plafonon vagyok a "művétől". Kitartás, szépen lassan javulni fog.
Mondjuk én próbálom szoktatni, hogy az étel nem játék (látszik mikor kezdené). Lehet, hogy drasztikusnak tűnik, de mikor már 3x szólok, hogy nem dobáljuk le, ami nem kell, nem kenjük szét a terítőn, stb. figyelmeztetés után elveszem, és kész. Utána persze jön az Oscar-díjas alakítású hiszti, de így járt. (Eddig bejött, utána ugyanis érdekes módon a következő alkalommal tud rendesen enni.)
Az evészet közbeni maszatolásért én sem szólok, próbálkozni kell, mert így tanulja meg, de mikor már csak szórakozik, akkor jön a drasztikus módszer.
Ez (is) gyerekfüggő.
Lányomat tulképp 11 hónapos kora óta nem, vagy csak nagyon ritkán erősen trüközve lehetett etetni. Ettől kezdve csak olyan ételt evett amit egyedül tudott. 2 éves korára gyönyőrűen, tisztán, evett.
Fiam most 23 hónapos, ha olyanja van kanalazgat egyedül, da ha olyanja van csak maszatol, csipeget.
Ugyanúgy "neveltem" mindkét gyermekemet. Egyébént én is úgy tudom, hogy az az általános elvárás hogy 2-3 éves koruk között kell viszonylag szépen egyedül enniük. Az oviban kiscsopisok pl villát még nem is kapnak.
Nekem 21 hónapos a kisebbik fiam. Kb. fél éve használ kanalat és villát, és már a levest is gyönyörűen tudja kanalazni. Ez eddig jól hangzik, de nálunk mégis egy rettenet az evés! Evőeszközzel csak pár falatot eszik, a többit kézzel tömi magába, a levesből, főzelékből is kiszedegeti kézzel, ami ízlik neki. Etetni hónapok óta nem engedi magát, ha nem figyel és a szájába rakok egy kanál kaját, kiköpi! Ráadásul előkét már 1 éves kora óta nem tudok ráadni, mert akkor nem eszik, csak üvölt és tépi le magáról. És szörnyen válogatós is lett egy ideje.
A nagyobbik fiam 2 évesen evett már önállóan, de igazából a bölcsiben tanult meg (2,5 éves korától) szépen enni. A kicsi ősszel kezdi a bölcsit, reménykedem, hogy ha addig nem, legalább ott rendbejön az evészete...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!