Azért mert egy kisgyerek csendes, visszahúzódó, attól miért nem iskolaérett 6 évesen?
Ez így ebben a formában nem feltétele az iskolaérettségnek, ám alapvető szociális készségek (kezdeményezni tudás, csoportban alapvető eligazodás, társas EGYÜTT és nem egymás mellett játszás, alapvető kooperáció, szokásos gyakoriságú kommunikáció stb.) viszont igen.
Nem lehetséges, hogy éppen ezeknél a szociális/társas készségeknél érzik az óvónői vagy a nevelési tanácsadó, hogy vannak hiányosságai?
Ezek is tanulható dolgok, éppen a közösségben (és számos olyan van, ami inkább gyermekközösségben tanulható, nem a családi környezetben, főleg, ha pl. egyke vagy nagy a korkülönbség a testvérrel vagy egyedül neveli a szülő stb.)
ha ez az oka, amiért még oviban maradónak javasolják, én felelős szülőként nagyon alaposan rákérdeznék, körbe járnám ezt a kérdést és bizony nagyon alaposan szeretném tudni, hogy pontosan miért, milyen tapasztalatok alapján és ki gondolja azt, hogy hiányosságai vannak.
Azt is szeretném tudni, hogy mit tudok én magam tenni azért, hogy ezt a lemaradását behozza egy év múlva és nagyon kíváncsian hallgatnám az óvónő(k) tervét is arra vonatkozóan, hogy a számára esetleg szükséges plusz figyelmet, fejlesztést, foglalkozást mikor, hol, milyen rendszerességgel, ki által és milyen áron tudják biztosítani vagy mit tanácsolnak, hová forduljak, hogy a ténymegállapításon kívül haladás is legyen a következő 1 év, ne csak "tárolás" az oviban.
Neked mit mondtak pontosan?
(egyébként nem értek veled feltétlenül egyet- ilyen korú kisgyermekek személyisége is még változhat- ok, nem alapjaiban, de az iskolaérettség sem alapszemélyiségjegyek összessége vagy hiánya, hanem megtanulható, megszerezhető, gyakorolható készségeké, képességeké)
Az én lányom is ilyen személyiségű, visszahúzódó, csendes és nem szeret szerepelni. Ő októberi, így nem is volt kérdés, hogy mikor menjen iskolába, de nagyon jó, hogy 7 évesen kezdett. Rengeteget változott 1 év alatt, persze a személyisége mindig is ilyen lesz, de míg középsőben, még válaszolni is alig mert, nagycsoportban már ügyesen válaszolt, ha kérdezték, de nem magától, 7 éves korára, a sulira eljutott odáig, hogy magától jelentkezik.
Szerintem ne aggódj, ha emiatt nem iskolaérett, nem fog neki ártani, ha még egy évet az oviban marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!