4 éves kisfiú, harcias szerepjátékok, kell félnem?
Mióta bekerült az oviba (vegyes csoport), a nagyoktól hall mindenfélét: zombik, vámpírok, transformers stb.
Néha itthon is megnézett már 1-1 pókember mesét, szereti a lego chimat, a scooby doo-t pedig egyenesen imádja :S (verdák, repcsik, disney, micimackó mesék stb. nem kötik le)
Bölcsiben, ovi elején még tűzoltó, rendőr akart lenni, olyanokat játszott állandóan.
Most viszont legtöbbször már arról szólnak a szerepjátékok, hogy ő rossz bácsi, vagy éppen lovag (hol jó, hol rossz lovag), van kardja, pajzsa stb.
Nem olyan régen pedig kapott a nagyszülőktől játékpisztolyt (eddig kézzel lövöldözött), a férjem és a nagypapa szerint nincs ezzel semmi gond, ők is lövöldözőset játszottak annak idején...
Majálisra menet mondta a férjem, hogy lesz céllövölde, és majd ő húzhatja meg a ravaszt. Erre a fiam: akkor embert lőjenek, mert ő azt szeretne. Azt hittem kiesek az ülésből, mikor ezt meghallottam - de a férjem is elsápdt.
Eltettem minden ilyen játékot, próbálom "visszaterelni" a rendes kerékvágásba (csak legó, gyurma, rajzolás, játszótér), de közben félek, hogy ha elnyomom benne ezt, akkor elfojtott agressziót szül - ha hagyom, akkor meg még nagyobb gondot.
Amúgy nem agresszív gyerek, nem verekedős, sőt, inkább visszahúzódó + tisztelettudó, okos, vigyáz a kicsikre is stb.
Mi a helyes ilyen esetben? Teljesen tanácstalan vagyok...
Szerintem, ha nem agresszív, nem verekedős, akkor csak "játszik". Szépen el kell magyarázni minden egyes alkalommal, hogy embert nem lövünk, mert...
Nekem is 4 éves a fiam. Unokatesói nagyok. Ő meg a fingás és kakilással kapcsolatos "poénokat" vette át. Ez jobb?
Köszönöm! Hát... pl. utcán kakilásért még senki nem került börtönbe :) - de amúgy értelek, és köszönöm, tényleg megnyugtató kicsit, amit írtál.
Igyekszem mindig elmagyarázni, jó és rossz közötti különbség, zombi stb. csak a mesében van - de amit pl. nem tudok elmagyarázni neki (nem érti meg, bárhogy próbáltam a szintjén mondani), az a halál... márpedig a zombis, kardot szíven átszúrós játékoknál (és most ennél a beszólásnál) nagyon jól jönne, ha valahogy meg tudnám értetni vele, hogy ezeket nem csak azért nem szabad, mert a felnőttek azt mondják, hanem mert ezek visszafordíthatatlan dolgok.
Ilyenekkel tudok csak érvelni, hogy akik ilyeneket játszanak kicsinek, azok nagy korukban börtönbe kerülnek... de nem tudom mennyire hatásos.
Ismét az 1. válaszoló vagyok. A cowboyos játékoknak is elmagyaráztuk a "szabályait" Mi engedjük, hogy poénból lőjjön, meg megbeszéljük, h ez most játék. Viszont utána elmondjuk, hogy ugye tudja, hogy akit igazából lelő, az felkerül az angyalokhoz akivel aztán soha többé nem találkozhat. Sajnos egyik mama az "angyaloknál" van, így konkrét példát tudunk neki mondani, hogy vele pl. nem tud találkozni. Nagyon furcsa téma, és már gondoltam rá, hogy egy vallásos embert megkérek, hogy segítsen magyarázni, de rájöttem, hogy azzal csak mégjobban összekuszálnám, hiszen mi nem vagyunk vallásosak.
Amúgy pedig igyekszünk kerülni az ilyen játékokat, de néha-néha belefér. Szerencsére a fiam midenféle játékokra nyitott egyenlőre, úgyhogy még könnyű dolgom van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!