3 éves újra bepisil kistesó születése után, mit tegyek?
2 hetes a második kisfiam, a nagyobbik 3 éves, több, mint egy éve szobatiszta. Csütörtökön kezdett el bepisilni. Nem szól, látszólag nem is zavarja. Értem én, hogy a pici miatt van, nem is szólunk rá, de ezt sem látom jónak, úgy érzem azt erősítjük benne, hogy semmi baj, átöltözik és probléma kipipálva. Kérjük persze, hogy szóljon, de semmi változás. Mikor látom, hogy pisilnie kell akkor megelőzöm, de napi kétszer előfordul. Éjjel nem, akkor szól, amit nem értek.
Nem érzem, hogy el lenne hanyagolva, persze most ketten vannak, de a napi rutin megmaradt, puszilgatom, ölelgetem, játstunk ugyanúgy.
Mit csináljunk? Mit mondjunk, tegyünk bepisilés után?
Kicsiknél gyakori, hogy kistesó születése után úgy érzik, hogy ők most már mellékesek, és csak a pici számít, erre pedig nyilván az a megoldás, hogy ő is pici lesz, vagyis gügyög, bepisil, nyűgös. (Mármint nyilván nem tdatosan csinálja.)
A megoldás valószínűleg az, hogy szeretgeted, babusgatod, nem szólsz a bepisilésért, akár be is pelenkázhatod, biztos örül majd ennek a kis plusz időnek veled :) Tehát elfogadod azt, hogy ő most gyakorlatilag babaként viselkedik, és te is úgy viszonyulsz hozzá. El fog múlni, amint hozzászokik a helyzethez.
Ezt regressziónak hívják, a gyerek visszalép egy fejlődési fokot ideiglenesen, a neten biztos van róla sok anyag, ami majd megnyugtat téged. Nem fog belőle baja származni se neki, se másnak :)
Az első hozzászólónak teljesen igaza van.
Nagyon jól csinálod, hogy nem kerítesz nagy feneket az ügynek. Ha te így viselkedsz vele, nem azt erősíted, hogy jó dolog a bepisilés, hanem azt, hogy változatlanul nagyon fontos neked, törődsz vele. Ha a szeretetedben megerősíted az ilyen viselkedéseddel, nagyon hamar abba fogja hagyni.
Elhanyagolva biztosan nincs, de egy pici mellett mégsem jut rá annyi időd, mint előtte. Jelenleg az öccse riválisa is, ezért szeretne biztonságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!