Hogy kezelnéd a következő helyzetet - nagyszülők?
A nagymamáknál (ráadásul mindkettő ilyen) semmit nem szabad levenni, legfeljebb nézni, ne fogják meg a gyerekek a dolgokat, főleg ne vegyék a szájukba még a kifejezetten ezt a célt szolgáló nekik vett gumijátékokat sem. Amit "odaadnak", az is az ő kezükben marad. A gyerek üljön a kanapén inkább, és beszélnek meg tisztes távolból mutogatnak neki.
Szerintem ez a legkevésbé sem érdekes egy kicsi gyereknek, aki épp a világot fedezné fel egy nem szokványos helyen.
Játékot mindig viszek nekik, de olyankor persze a sok újdonság lenne az érdekes. Lenne...
Persze, ezt értem, hogy az ő lakásuk, de őszintén, Te, vagy bárki mint "vendéglátó" (és ugye abban egyetértünk, hogy ez nem vendégség, ahogy egyik válaszoló írta, a nagyszülőkhöz HAZA kellene menni), Te mint vendéglátó, rászólnál a mondjuk barátaidra, hogy jaj, ne nyúlj az ásványvizes palackomhoz, ha ott lenne az asztal mellett, és fülemelné, mert mondjuk megnézné, milyen iszol? Vagy kint vagytok a konyhában, ott a barátnőd, és hozzányúl a hűtőmágnesedhez, hogy de szép, kitől van (nyilván egy kisgyereket nem ez érdekli, csak maga a tárgy), odapattansz, hogy ahhoz ne nyúlj? Ugye, nem?
Nekem nagyon furcsa lenne, ha engem így fogadnának a vendéglátóim...
És mint mondtam, semmi extrát nem csinálnak/csinálunk, nem szétdobálják a fél lakást, nem törnek össze semmit, csak szeretnék felfedezni, hogy micsoda kincsek rejt az a hely.
szerintem maximálisan igazad van és annak a válaszolónak is aki azt írja élig meddig haza mész.Próbáld meg valahogy megértetni velük-márha vagytok olyan viszonyban-hogy had csinálják végül is nem törnek zúznak!
Lehet szívinfarktust kaptak volna ha látták volna tegnap anyósomnál a 14 hósom és a majd 4 évesem mit csinált!Mindent leszedtek,megnéztek,fényképeket,dísztárgyakat de anyósom meg csak jót nevetett..ja a kicsi valami hungarocel dísz szívből le is harapott egy darabot,anyósom meg jót nevetett hogy benne maradt a gyerek fognyoma!
Nálunk ez úgy van, hogy a nagyszülőknél rengeteg játék van, fa építők, műanyag játékok, plüssök, szóval nem nagy dolgokra kell gondolni, más játékok, mint itthon, és azokkal nyugodtan játszhat a lányom. ÍGy újdonság neki. Bármit ő sem tapizhat meg, pl. nem nyithatja ki a szekrényt pakolni vagy nem vehet le nem neki való könyvet, de ez így jó szerintem.
Lehet hogy nálatok is több játék kellene a nagyszülőknél ami nálunk van, nem olyan amit te viszel (nem kell drága dolgokra gondolni) és akkor jobb lenne a helyzet. Vagy nézegethet (reklám)újságot, az is szokta érdekelni a piciket.
Mondjuk az fura hogy nem veheti a gyerek a szájába gumi játékot (amennyiben még nagyon kicsi, 1 év körül)
Én nagyon meg tudlak érteni . Nálunk is anyóséknál (és nem azért,mert anyós!) elvárják,hogy a 3 éves kisfiam az étkezőasztalnál üljön,körülötte legyen. Vinni szoktam játékot,de persze érdekesebb a sok apró kacat,amit szem előtt hagynak. Tegyék el,ha nem foghatja meg...percenként fegyelmezni a gyereket,hogy ahhoz se nyúlj,ahhoz se...egy idő után frusztrált a gyerek,és érdekes valamiért nem szeret hozzájuk menni. :( Én ezt úgy kezelem,hogy ritkán megyünk,csak alkalmakkor,ha meghívnak...jöjjenek inkább ők! Vagy amikor már nagyon bedurran a férjem feje,(mert miért nem lehet az étkezőből elrakni a féltős),akkor oda szokta adni a kisfiamnak a kevésbé törékenyeket :)
...és szerintem ez nem vendégség,mikor az ember a szüleihez megy,hiszen egykor az ő otthona is volt az a hely. :(
Már próbáltam anyukámmal erről beszélni, de közölte, hogy mi hátratett kézzel álltunk, és néztük a dolgokat, nem nyúltunk semmihez. El is tudom képzelni...
Férjem szüleivel nem is próbálok erről társalogni, miután kiselőadást tartott már többször is, hogy bezzeg az ő 4 gyereke végigülte a nagymamáig tartó 2,5 órás vonatutat mozdulatlanul és néma csöndben, neki nem kellett szégyenkezni, mert megfegyelmezte őket.
Kedves Kérdező!
Az én anyósomnál ugyanez a helyzet. Egy 35 éve egyedül élő asszonyról van szó, akinek a lakása úgy néz ki, mint egy múzeum. Mindenhol kristályok, vázák, virágok, csipke cuccok, díszek. Elvárja, hogy menjünk hozzá, mert azt "illik", viszont ha ott vagyunk, csak ülhetünk. Még mi is. Semmit nem foghatunk meg, árgus szemmel nézi, hogy mit szemeltünk ki, felszisszen, ha valami felé közelít a kezünk. Persze a gyermekem - aki egyébként jól nevelet, nem randalírozik, nem dobál, nem tör-zúz - szeretne megnézni számára ismeretlen dolgokat is. De nem szabad. Semmit.
Próbáltunk beszélni vele, hogy amikor megyünk, akkor a számára legeslegértékesebb dolgokat pakolja a szekrény tetejére, hagyjon kin olyan dolgokat, amikhez hozzá lehet érni (bár ilyen nagyon nincs). Nem változott semmi.
Meguntam az egész helyzetet, férjemmel közösen úgy döntöttünk, hogy nem szólunk be, nem próbálunk meg többet beszélni erről vele, egy közel 70 éves nő már nem tud megváltozni. Helyette az anyós által elvárt egész hétvégi látogatást lecsökkentettük egy darab napra. Vagy csak szombaton vagy csak vasárnap megyünk, általában ebédre, utána jön egy kis játszóterezés, séta, akármi, addig sem kell a lakásban lenni, utána egy kis uzsonna, utána hazaindulás jön.
Az én szüleimnél más a helyzet. Náluk mindent lehet, sőt, örülnek neki, hogy olyan dolgokat tudnak mutatni a gyereknek, amiket nálunk nem látnak, mert nincs. Ami nekik fontos, vagy törékeny, azt elpakolják szekrénybe vagy szekrény tetejére. Ők úgy vannak vele, hogy az unoka nagyon fontos, abban az egy-két napban, amíg ott van, ők is fiatalnak, bohókásnak érzik magukat.
Nekem a kedvencem mikor elől vannak a gyógyszerek.......
Amúgy ha nagyon rászólnak a gyerekere, akkor biztos tennék megjegyzést, ha annyira törékeny valami vagy semmiképpen nem lehet megfogni akkor tegyék el. Nem tudsz mindig ott lenni rájukszólni, nem tudom mennyi idősek.
Ja még annyit, hogy ritkán mennék, pont emiatt, ha szóvátennék, akkor mondanám, hogy mennénk mi sűrűn, de sajnos annyi minden tiltott dolog van elöl, hogy a gyerekenek nem egy élmény azt hallgatni mi mindent nem szabad.
Amúgy nyilván a nagyszülők nem fognak annyira bababarát lakásban élni,mint akiknek gyerekük van, de azért az ő érdekük is hogy elpakoljanak egy pár dolog ami nagyon törékeny stb picit feljebb és ne hagyják elöl a veszélyes dolgokat, ha már várják az unokákat igazán készülhetnének.
Amikor az ember vendégeket vár készül az érkezésükre, na ez nemcsak a sütikből, kajákból áll, hanem összepakolni.
hú most olvasom a hozzászólásod kedves topic indító, hogy mozdulatlanul néztetek mindent :DDDD
Ezt el ne hidd!!!!!! Lehet nem volt ennyi minden lepakolni való, vagy nagyobbak voltatok és hamar megértettétek.
Már elfelejtették, hogy milyen egy kisgyerek :)
Az az egészséges, ha egy gyerek kiváncsi és érdekli minden!!!!! Ha egyhelyben ül, nem érdekli semmi, nem akarja megfogni stb. akkor beteg......
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!