Van itt valaki akinek tikkel a gyermeke? Mit csinál? Voltatok orvosnál?
Mit mond a doki?
5 éves kislányom mostanában szipog, az orrából nem jön semmi, néha elfelejti vagy mi aztán megint rájön, egy nap többször. Olvastam hogy ez lehet vokális tik.
Hova fordulhatok?
A nővérem Asperger-szindrómára gyanakodott, felvette velük a kapcsolatot, egy alkalommal el kellett menni egy beszélgetésre a gyerekkel együtt. Aztán 4 napra be kellett feküdni kivizsgálásra, amikor néhány hasonló korú gyerekkel (10 éves az unokaöcsém) foglalkozásaik voltak. Végül kiderült, hogy nem aspergeres, hanem Tourett-szindrómás (ez azt jelenti, hogy tikkel). Nem tudom, ha másra gyanakodsz, hogy megy a dolog.
Itt a tikkelésről is van ismertető anyag, és az is le van írva, hogy lehet velük felvenni a kapcsolatot.
Nekem a lányom 4 éves kora körül kezdett tikkelni. Mi is a Vadaskertben voltunk 5 éves korában, de csak egy elbeszélgetésen, mert akkor épp nem is tikkelt. Az elmesélésünk alapján azt mondták, hogy valószínű tourettes, de nagyon enyhe szerencsére. Voltak idegesítőbb tikjei (fejrángatás, vállrángatás) de sokszor idegen számára nem is feltűnő. Most már 7,5 éves, iskolás, a suliban nem is tudják, hogy tikkel. Mostanában a hasát ütögeti, meg ugrálni szokott, hangokat nem ad ki.
Ami engem jobban idegesít, hogy van egy 3 éves öccse, aki már most jobban tikkel, mint a lányom valaha. Ő szipogni szokott (vagy valami hasonló, furi hang én nem is tudom utánozni), meg egy időben az arcát, fülét törölgette a kezével. Vele még a Vadaskertben nem voltunk, mert kb fél éve kezdte ezeket a tikkeket, egyenlőre nem is tervezem elvinni, mert a tourettre azt írják 4-5 éves kor körül kezdődik, így bízok benne, hogy ez csak sima tik és majd elmúlik. Ha meg tourette, akkor sem tudnának mit csinálni vele. Ha zavaró lesz, akkor majd elviszem.
Nálunk semmi nem történt a családban, se válás, se haláleset, kieyensúlyozott mindkét gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!