Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mindenhol egyformák a játszóte...

Mindenhol egyformák a játszóterek, ami unalmas, és nem olyan optimális a gyerekeknek, más is gondolja ezt róluk?

Figyelt kérdés

Még ugyan nincs sajátom, viszont már van egy kis kereszfiam, akire nagyon sokat vigyázok. Most négy és fél éves, és gyakran viszem játszóterekre.

De sajnos, azt kell látnom, hogy bárhová megyünk, ugyanaz az unalmas "kötélenmászkálás - favárba bebújás -lépcsőzés - hidazás - sötétcsúzda" kombináció van megspékelve esetleg némi hintával.

Az a helyzet, hogy már a kicsikét is zavarja, nem csak engem, anyukájával, aki az unokatesóm, felemlegettük kiskorunk játszóhelyeit a nyolcvanas évek végéről, de nagyrészt a kilencvenes évekből, amikor is a városban ezerféle, jobbnál jobb játszótér volt, az egyiken csiga, hernyó mászókák, a másikon görgőscsúszda, a harmadikon macska, zsiráf mászókák és földgömb, a negyediken komplett körhintaparadicsom hajóhintákkal - szánalmasnak tartom ezt az uniformizálást, még a kicsi is megjegyezte, hogy akkor nekünk biztos jobb volt, mert az oviban, a Tantiéknál Kölnben, Budapesten az unokatestvéreinél, mindenhol ugyanazokkal a játékokkal lehet csak játszani.

És biztonság, mint olyan, azt gondolom, hogy a retró játékok sem voltak kevésbé rosszak mint ezek, és ha mellettünk voltak a felnőttek, akkor nem lett baj, arról nem is beszélve, hogy emlékszem, kicsiként is milyen felelősségteljesen mászkáltunk például egy rakétán, tudjátok, azon aminek olyan kis ceruzahegy alakú teteje volt. :-) Olyan szépek voltak azok a játékok, mindenféle formák, virágok, állatok, voltak köztük, amik veszélyesebbek voltak, de a sok kiskori játszóterezésből nem emlékszem egyetlen esetre se, hogy bárki nagyon megütötte volna magát. Az a mostani ronda bitumenhez hasonló gumiburkolat szerintem alig tud többet mint a pázsit ami gondozott is.

Kisgyerekes játszóterező anyukák, érdekelne, Ti hogy látjátok, szerintetek is jobbak a régi típusú játszóterek?

2014. febr. 27. 20:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a legközelebbi játszótér 30 perc re van tőlünk, és ez is árkon bokron keresztül. Én bármilyen játszótérnek örülnék ami 10 percen belül megközelíthető. Itt nőttem fel én is akkor még 3 játszótér volt a környéken, mára már egy sincs. (a régiket lebontották mert nem EU szabványosak, érdekes mi is fejre estünk ott párszor, de még is élünk)
2014. febr. 27. 20:13
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Én faluban nőttem fel, egy pici játszótér volt, mérleghintával, meg hintával. Az óvodában szintén hinta, mérleghinta pár mászóka volt, csúszda, homokozó! Úgyhogy engem elvarázsol a mai játszóterek játékgazdagsága. És egyébként szerintem itt, a 13 kerületben nagyon klassz játszóterek vannak, nekem nagyon tetszenek!

De ez nyilván attól is függ, ki honnan jön, de én örülök neki, hogy a lányomat ilyen szép játszóterekre vihetem...és egyébként minden játszóteret másért szeretünk, ezért is járunk több helyre...

2014. febr. 27. 20:15
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Off. Annyira elfelejtettem ezt a rakétát, most eszembe juttattad, az tényleg annyira jó volt. Talán mintha a teteje zárt lett volna, amibe lehetett bunkerezni, vagy lehet rosszul emlékszem.

Egyébként nem egész Európában van így egységesítése, ahol mi régen laktunk, ott olyan játszótér volt hogy az ember lélegzete is elállt, mintha egy élményparkba lettünk volna. Külön leosztva életkor szerint, 14 éves korig, es meg témája is volt egy-egy résznek, mint pl kalózos vagy dzsungeles. Néha nekem is kedvem lett volna kipróbálni egyet-kettőt. A nagyszülők ki is próbáltak egyet, amikor elvittuk őket mert ok meg jobban elcsodálkoztak. Mindenhez pénz kell sajnos, sok-sok pénz, van ahol többet áldoznak az ilyen kikapcsolódásra, mert ez az egész családnak szól, nemcsak a legkisebbeknek.

2014. febr. 27. 21:43
 4/11 A kérdező kommentje:

1. válaszoló

Na igen, itt a lényeg, lebontják, mert valami idioota kitalálta, hogy ezek most veszélyesek, egy másik játékcsináló, akinek osztva van a proijekt, az pedig meggazdagszik. Az ember pedig csak várogassson, amíg elkészül, szóval megértem, hogy nem könnyű, kisgyerekkel a játszótérre menni amúgy is.

Nálunk a legközelebbi játszótér 30 perc re van tőlünk, és ez is árkon bokron keresztül. Én bármilyen játszótérnek örülnék ami 10 percen belül megközelíthető. Itt nőttem fel én is akkor még 3 játszótér volt a környéken, mára már egy sincs. (a régiket lebontották mert nem EU szabványosak, érdekes mi is fejre estünk ott párszor, de még is élünk)

2014. febr. 27. 22:55
 5/11 A kérdező kommentje:

2. válaszoló:

Örülnék, ha megneveznéd, mitől olyan játékgazdagok a mai játszóterek :-) de amúgy világos, a pici játszótérről másképp nézhetett ki.

Nekünk is voltak falun rokonaink, náluk még játszótér sem volt, mondjuk nem is hiányzott, eszünkbe sem jutott, hiszen falun annyi minden volt, amivel lehetett foglalkozni, a környéken barangolni, biciklizni, és biztonságosabb is volt.

2014. febr. 27. 22:58
 6/11 A kérdező kommentje:

3. válaszoló:

Hihi :-) a teteje zárt volt, igen, nálunk volt olyan, aminek az aljában volt ilyen fapadozat, és a legfelső szinten is, és tényleg beköltözhető volt :-) arra emlékszem, hogy sajnos a vandál nagyfiúk az egyiknél szétszerelték, a kicsik nagy felháborodására az aljzatát.

A tetején viszont maradt két deszka, na az elég is volt, hogy "navigáljuk". :-)

Hol volt ez az élménypark?

Szerintem azért az elég ritka, biztos nem itthon volt.

Nálunk most az összes játszótér ugyanolyan koncepció, fából szerelt háromszög, mászókövekkel, néhol egy gumibigyó, vár, lépcsők, kötélhinta, és kész.

Nagyon béna. Sehol egy izgalmas játék, amiben fantáziát lehetne fejleszteni.

Régen például a csiga mászóka lehetett emeletes kastély, lehetett óriási ló, lehetett végtelen történetes versenycsiga. Ma amikor készén kapja a kastélyt a gyerek, miről gondolkozzon.

Régen amúgy a favárak is komolyak voltak, egyszer voltunk egy diák csapatversenyen valahol délen, hát ott akkora favár volt, ahová a csapatokat vitték, hogy elfért benne vagy 180 gyerek, ahányan voltunk...nem ezek a türhő kis egyenvárak.

Linkelek Neked egy rakétát :-)

[link]

Tetszik? :-)

2014. febr. 27. 23:07
 7/11 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem te nem a mi környékünkön nevelkedél... Körhintaparadicsomot életemben nem láttam. És szerintem a mai játszóterek fényévekkel jobban a 80-as évekbeli őseiknél... Biztonságosabbak is, bár megjegyzem, a 80-as években a kutya nem állt mellettünk a mászókán, maximum a barátaink, mert a szülők ott se voltak, egyedül mentünk játszóra... A mászókák vasból voltak, alattuk gyöngykavics... és ha valami véletlenül nem vasból volt, akkor betonból.. na ennyit a biztonságról. Szóval az én világom meg a te világod valszleg köszönőviszonyban nincs egymással.

A gyerekek egyébként, amióta világ a világ, egy faággal vagy egy marék kaviccsal is bármit el tudnak játszani, bár szuperek a mai mászókák, hatalmas csúszdák, csúszdaparkok, pörgettyűk, hamalmas forgó kerekek és ki tudja mik, de olvastad például a Pál utcai fiúkat? Emlékszel a grundra, hogy ott mekkorákat játszotak a fiúk, mekkorákat szárnyalt a fantáziájuk? Egy saját külön világot építettek fel fejben... Ezt nem pótolhatja semmilyen körintaparadicsom.

2014. febr. 28. 08:59
 8/11 anonim ***** válasza:
88%
én 10x jobbak ezek a játszoterek mint az én korombeliek voltak,nekem nem unalmasak és a gyerekeimnek sem .
2014. febr. 28. 13:27
 9/11 A kérdező kommentje:

Mindegy, hogy körhintaparadicsomnak nevezzük, vagy olyan játszótérnek, ahol több különféle figurás körhinat van, és még hajóhinták is.

És miben biztonságosabbak a mai játszóterek a régebbieknél?

Ha a gyerek beveri a fejét a fába vagy a vasba, ugyanolyan, koppan, kemény, ha ráesik, ugyanúgy belefájdul a lába vagy a keze.

Szóval nem értem igazán, hogy mire fel biztonságosabb a fa a vasnál.

A kicsi gyerekeket egyedül elengedni játszótérre elég nagy felelőtlenség, ez régen is és ma is ugyanaz.

A többidről amit írtál, azt gondolom, nem értetted meg a probléma lényegét, és nem értelmezted a szövegeket.

Valószínű, hogy a két világ elég különböző, és ez jól is van ahogy van, nincs ezzel semmi probléma.

2014. febr. 28. 22:49
 10/11 anonim ***** válasza:

Köszi a képet, mostmár emlékszem rá tisztán:-)

Az a játszótér Belgiumban volt, gondolom volt rá pénz az uniós keretből. De nehogy azt hidd, hogy rengeteg ilyen van ott is, sőt játszótér is alig van. Ha játszótérre akartunk menni, akkor be kellet ülni a kocsiba es elautokazni negyed órát erre a helyre. Ahol osztozunk meg vagy 100-200 gyerekkel a játékokon, mert 20-30 km körzeten belül mindenki ide jött mert nincs más. Itthon annyival jobb, hogy gyalog elmegyek a legközelebbi játszora, ami kb 5-10 perc sétára van (általánosságban a fővárosban). Nem baj ha nincs annyi jó játék, mondjuk a gyerek azóta is emlegeti azt a nagy játszóteret.

2014. márc. 1. 12:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!