Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tényleg ilyen sokat kell...

Tényleg ilyen sokat kell aludniuk a gyerekeknek, mint ami a nagykönyvben meg van írva? Ti mit tapasztaltatok?

Figyelt kérdés

van egy 5 éves középsős lányom. mindenhol azt írják, egy ilyen korú gyereknek kb. 11-13 órát kell aludnia naponta, és legkésőbb 8-kor igenis le kell feküdnie. azt is írják, hogy 6 évesen is legalább 10-12 óra az alvásigénye. és hogy a túl kevés alvásnak egy csomó rossz hatása van, még akkor is, ha amúgy nem tűnik fáradtnak a gyerek: magasabb vércukorszint, nagyobb esély az elhízásra, rossz teljesítőképesség, alacsonyabb iq, viselkedészavarok, stb.

mennyire kell ezt komolyan venni? a ti gyerekeitek alszanak ennyit? mennyit alszanak? nagycsoportban még alszanak délután? nálunk már egyáltalán nem fognak, ezt megmondták az ovónők, de már most is többnyire kihagyja a délutáni alvást a lányom. amúgy 6-kor kelünk reggel, és ha este 8-kor már elaludna, akkor is csak 10 órát tudna aludni éjjelente, de sosem alszik el 9-nél hamarabb, így legjobb esetben is csak 9 órát alszik, . most akkor ez így rossz és káros?

ha komolyan venném a gyermekgondozási szentírásokat, akkor este 6-7-kor kellene elaludnia, hogy 6-kor felkelhessünk, de pl. a síórájának eleve csak 7-kor van vége, a balettnak meg fél 7-kor, és még haza is kell érni, vacsizni, játszani, mosdani, mesét olvasni... annyira lehetetlennek tűnik az elegendő alvás! mit tegyek? aggódjak és változtassak, vagy nyugodjak le, elég lehet ennyi alvás is?

2014. febr. 10. 23:30
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

álmos reggel vagy magától ugrik ki az ágyból? azért ez nem mindegy.

enyém ha alszik az oviba akkor 10kor alszik el, ha nem, akkor 9kor.

reggel 7kor kelünk, noszogatni kel általában, hétvégén 8kor ébred magától, szóval enyémnek jól jönne még egy óra, de este egyszerűn nem tud előbb elaludni, pedig 8kor kezdjük a meseolvasást.

mondjuk szerintem az azért sok egy 5 évesnek, hogy ovi után még 7ig különórája van, enyém 7kor már túl van a fürdésen és épp vacsizik, így tud 8ra lecsendesedni

2014. febr. 10. 23:37
 2/9 A kérdező kommentje:
elég nehezen ébred reggelente, de esténként is nagyon nehezen alszik el :(
2014. febr. 10. 23:52
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az enyém este 8-kor fekszik le, 6:30-kor ébred. Ez 10.5 alvás . Reggel mikor hogy kel, van hogy fárad aludna mèg, de van hogy már elő kel mint kellene.

Napközben már 3 éves korától nem alszik.

Ez a gyereken áll. Kipihent? Ha igen, akkor elég neki ennyi alvás.

Ha fáradtan látod, akkor kevés!

Ezt te tudod csakegítélni!

Mindjuk ha a foglalkozások ilyen keaőn érnek véget, az nem jó, mert vagy felpörög, s azért nem tud elaludni, vagy már annyira elfárad, hogy azért nem.

Menj el este konditerembe. Utánna annyira fitt az ember, nem tud elaludni!

És igen, ha 20:00-07.00 alszik egy gyerek az 11 óra alvás, s még ha délután alszik 1-2 órát az oviban, akkor meg is van a 12-13 óra napi alvás.

Barátnőm 5 éves fia ennyit alszik!

Az oviban meg lehet aludni délben, mert lefektetik a gyerekeket, csak nem mindenki alszik, de sokan igénylik még a délutàni alvást ennyi idősen, sőt még nagy csoportban is.

2014. febr. 11. 04:35
 4/9 A kérdező kommentje:

azért sem tudom eldönteni, hogy elég-e ennyi alvás neki, mert napközben sosem fáradt, viszont reggel elég nehezen ébred és aludna még.

az oviban pedig többször előfordul, hogy nem alszik délután. itthon már legalább egy éve nem alszik délutánonként. folyton csak küszködés volt a délutáni alvás, úgyhogy feladtam.

és hiába írják mindenütt, hogy a nagycsoportosok is igénylik a délutáni alvást, megmondták az óvónők, hogy a nagyok majd lepihennek egy fél órára, amíg a többiek elalszanak (vegyes csoport), de nem többre, mert ahogy elaludtak a kicsik, a nagyokkal nekiállnak feladatozni, csöndesen játszani. szóval csak az éjszakai alvással számolhatok, ami bizony csak 9 óra nálunk...

a későn végetérő különórák valóban problémásak ebből a szempontból, de a síelésnek úgyis mindjárt vége, a balettcsoportot pedig nehéz szívvel hagynánk ott, 3 éves kora óta jár közéjük, csak sajnos minden évben egy kicsivel később kezdődött az óra. de ha 8-kor feküdne le este, akkor is csak 10 órát tudna aludni, nem 11-13 órát, ahogy egy 5 évesnek kellene (nagycsoport januárjában lesz 6 éves). mondjatok valami okosat!

2014. febr. 11. 09:27
 5/9 anonim ***** válasza:
hetvegen mikor kel? Kolleganom mondja mindig, hogy 6kor nem akarnak a gyerekek kelni, de hetvegen fel7kor kelnek, igy csak fel ora minuszuk van. Nekem a ket eves lanyom ejjel 10 orat alszik, de neha csak 9,5-et, nappal meg egyet. Ez nagyon gyerekfuggo, lehet neki kevesebb az igenye. Ha sokkal kevesebbet aludna ejjel, mint amire szuksege lenne, akkor nappal elaludna.
2014. febr. 11. 14:10
 6/9 anonim ***** válasza:

én is azt gondolom,hogy egy 5 évesnek ez valóban kevés alvás!

Írod,hogy nehezen alszik el,persze mert este 7-kor mg siel,balettozik ergó felpörög és még utánna haza vacsi fürdés stb!Az én 4 évesemmel 7-kor már fürdünk és utánna lazulunk,mese stb tehát hangolódunk az alvásra!

Reggel 6-kor keL??ha én reggel 6-kor kelek még én is kidőlök délben a gyerekekkel!

2014. febr. 11. 14:12
 7/9 A kérdező kommentje:
a kései különórák heti 2 napot érintenek, de a maradék 5 napon is nehezen alszik el. amúgy ha nem kell kelnie, 10-11 órákat aludna. szóval azt mondjátok, keveset alszik... nem tudom, mit tegyek.
2014. febr. 11. 15:29
 8/9 anonim ***** válasza:
Az én 5 évesemnek nincs különórája, ő is keveset alszik. Este 1/2 10- 10 körül alszik el, reggel 1/2 7-kol kel. Oviban alszik délután, itthon hétvégén általában nem. Hétvégén max. fél órával alszik tovább reggel. Sosem volt jó alvó, hiába teszem le este korábban, nem tud elaludni hamarabb, ennyi az alvás igénye. Nem minden gyerek egyforma. Barátnőm fia kisebb korában is aludt 3 órákat délután, és most is alszik annyit, ha otthon van.
2014. febr. 12. 18:28
 9/9 anonim ***** válasza:

"a kései különórák heti 2 napot érintenek, de a maradék 5 napon is nehezen alszik el."

Azért mert lehet már a belső órája erre van beálva,ehhez azért több időre van szükség!

Kedves utolsó!

De legalább a tied alszik napközben az oviban de a kérdezőé nem.Reggel 6-kor kel és este 9- körül alszik el!Ez még sztem egy 7-8 évesnek is kevés nemhogy egy 5 évesnek!

Kedves Kérdező!

Muszály a lánykádnak 6-kor kelni??Gondolom siettek meg messze az ovi te meg rohansz melóba de nem alhatna még egy fél órácskát reggel,az nem fér bele?Vagy magától kel 6-kor?

2014. febr. 13. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!