3 éves gyeköcöd egyedül eszik?
Nalunk detto! :/ :)
2,5 eves, siman tudna barmit egyedul enni, de ha rahagyom, akkor csak szorakozik a kajaval es negyedannyit eszik, mintha etetnem.
En emiatt mar kifejezetten varom az ovit (mar ha felveszik..), mert szerintem az jot fog tenni neki.
Kisfiamnál is mostanában kezdődött, hogy sokkal többet eszik, ha etetem. Olyan, mintha nem lenne türelme hozzá. :) Sokszor mondja is, hogy Anya, etess engem!
Én is azt gondolom, hogy ez egy ilyen időszak, majd elmúlik. Az oviban egyedül eszik, többnyire eleget is.
A fiamnál változó - néha hagyom és akkor egy óráig is elbambul az étel felett, néha meg megetetem, hogy haladjunk és élvezi, hogy csak a száját kell tátania, máskor meg pont dühös, hogy ő már "nagyfiú" és egyedül akar enni.
Az oviban mindig gond nélkül eszik egyedül. Ott azért nagy húzóerő, hogy a többi gyerek is eszik és nem jut egyvalakire annyi figyelem és kiszolgálás.
Az igaz, hogy a gyerek étvágya változó, de ez nem csak ennyi, mert ettől függetlenül le kell szoktatni arról, hogy a szülő eteti. Természetes módon kb. másfél éves kor körül a gyerek maga kezdi el, hogy mindent önállóan akar csinálni, próbálkozik evéssel. Ekkor szépen váltani kell és nem szabad visszaesni. Egyszerű dolgokat, amit meg tud gogni, mindig egyen egyedül (de pl. ha leves van, azt azért mi is adjuk neki kanállal, mert az még persze nem megy, amúgy nemrég múlt még csak 2 éves). Ha hisztizik, hogy nem etessék, akkor sem szabad engedni, lehet pl. valamihez kötni, hogy akkor mehet el az aasztaltól, akkor kap meg valami játékot vagy desszertet, ha már mind megette a kenyeret. Ha ezt mindig be is tartjuk, akkor egy idő után "rá fog jönni", hogy tényleg tud enni egyedül is. :)
Erre is igaz egyébként, mint mindenre a gyereknevelésben, hogy a példánál és a következetességnél nincs jobb. Vagyis, hogy lássa is, hogy mások is egyedül esznek (egyen együtt a család, esetleg ha vannak nagyobb tesók, róluk is példát vehet), illetve hogy csak akkor érünk el valamit, ha mi tovább bírjuk, mint a gyerek, vagyis nem engedünk az ő hisztijének, amikor egyébként minden képessége megvan, hogy végrehajtsa a feladatot. Sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!