Van itt olyan anyuka, akinek a kisgyerekénél magas pajzsmirigy ( TSH) szintet állapítottak meg?
Én is gyógyszert szedek rá, édesanyámnak is strumája volt ( lehet, hogy rosszul írom), anyai dédnagymamámnak, apám testvéreinek, szóval örökölte.
Ezt el lehet nőni? Vagy mit lehet vele kezdeni?? ( azon kívül, hogy szedni kell a gyógyszert..)
Nem írtad meg, hogy mi okozza a pajzsmirigy alulműködést a gyerkőcnél. A magas TSH azt jelenti, hogy alul működik a pajzsmirigye. Ez legtöbbször egy autoimmun folyamat, ami elpusztítja a pajzsmirigy állományát, ezért a hormont kívülről kell pótolni tablettaként. Hasonló, mint az 1-es típusú cukorbetegség, ahol az autoimmun folyamat a hasnyálmirigy béta sejtjeit pusztítja el.
Elnőni sajnos nem lehet, de teljes életet lehet élni a hormon külső pótlásával. Ez nem fogja akadályozni a gyermekedet semmiben. Sajnos ez nálatok genetika, gyógyítani a tudomány mai állása szerint nem lehet. Pajzsmirigy sejteket nem tud még semmi "növeszteni". Semmiféle kuruzslásra pénzt ki ne adj. Teljesen felesleges és haszontalan. Az orvos mindent elmagyaráz, amit kérdezel.
Köszönöm a választ. Sajnos nem tudni, mi hogy volt. Egyszerűen csak elkezdte mondani, hogy fáj a hasa. Már reggel arra keltem, hogy sír, és fájlalja a pociját :( Bevittük a gyerekorvoshoz, kapott valami port, amitől jobban van, viszont elküldött vér, vizelet és székletvizsgálatra is. Mivel kívülről semmit nem talált, meg nem is látszott a kicsin, hogy valami nem oké, nem is gondoltunk semmire. Szinte sokkolt, mikor kiderült, hogy 9 helyen van eltérés a vérképnél. :( Gyulladást jelzett, de azt mondta, hogy nem érdemes vele foglalkozni, lehet, hogy a pajzsmirigy miatt. Az viszont a felső határ 4.2, míg a lányomnak 7.4 lett. Másfél hét múlva megyünk újra vérvételre, majd ad beutalót Veszprémbe a szakorvoshoz. Azt mondta, valószínűleg sajnos hormongyógyszert kell majd szednie.. :( Bíztam benne, hogy talán elnőheti, de így nem :( Sajnos tapasztaltam, hogy milyen problémákat okozhat. ( pl nagyon nehezen estem teherbe.., alig eszek, mégis egyre kövérebb vagyok)
Ráadásul nekem van egy alapbetegségem, és előfordulhat, hogy azt is örökölte ( már voltunk vele 1 éves korában orvosnál, mert előjöttek nála a tünetek)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!