Csak a tv előtt hajlandó enni a másfél évesem?
Sosem volt jó evő gyerek, eleinte az etetőszékben megmaradt, evés közben könyvet nézegetett, egy ideig próbálkozott az önálló evéssel de megunta azt is. 3 hete kezdődött, hogy miután semmit nem akart enni én hülye bevittem a szobába, nézte a tv-t és így mindent megevett, azóta a helyzet változatlan, csak ott hajlandó enni.
Tudom, hogy nagyon elrontottam, ne essetek nekem, így is mérges vagyok magamra!
Hogyan csábítsam vissza az etetőszékbe? Ne adjak neki enni ha ott nem eszik? Így is vékonyka, ezt szeretném elkerülni.
Minden tanácsot köszönök!
dehogy esünk neked,nem egetrengető nagy baj ez sztem!Vannak olyan élethelyzetek mikor anyukának lejjebb kell adni az elvárásaiból!Nállunk is volt ilyen tv előtt evős időszak(bár nem azért mert rossz evő volt)most 3,5 éves és csak asztalnál eszik!tehát el fog múlni mint minden más hidd el!
ja és SOHA nem volt rá panasz se bölcsibe se oviba,mindíg gyönyörűen evett a többiekkel az asztalnál:)
Még pár hónapja én is szívtam pont emiatt a fogam, csak nálunk éppenséggel a youtubnak kellett mennie a zenéivel:) TV-t nem néz még.
Aztán a helyzet változott. SAJÁT MAGÁTÓL ül le most már enni az asztalhoz és nem igényli a zenét. Annyit tettem, hogy nem pont az étkezés kezdetekor kapcsoltam a zenét, hanem mindig picit később, aztán később, a végén már kaja utánra lett. Ezt úgy értsd, hogy percenként csúsztattam az időt. Most meg már nem is kéri.
Ha ebéd idő van, tudja, hogy ha nem éhes, akkor nem kell mind megennie, de egy-két kanál kóstoláshoz ragaszkodom, hogy ne feküdjön le üres gyomorral. Még az is segített, hogy együtt ülünk le enni.
Nálunk még az a baj, hogy kanállal nem hajlandó egyedül enni 2 éves létére, csak villával a husit, amit fel tud rá szúrni...
Szia, nem olvastam vegig a valaszokat! Ezt neked kell eldonteni, hogy mit szeretnel. Ha neked megfelel a teve elotti etetes, akkor folytasd. En nem engedtem ezt meg soha, igy errol tudok nyilatkozni.
Nagyon rossz evo lanyom van, ritka az olyan gyerek aki ennyire keveset eszik, de megse vekony. Egy gyerek nem fog ehen halni, nehez elhinni, de tenyleg igaz. Es a sztrajkja eltarthat egy hetig is, de utanna belatja es enni fog. Az hogy mikor kezd villaval meg kanallal enni, ez gyerekfuggo. Legyen elotte mindig kanal, villa, ha kedve van tudja hesznalni. Nalunk kotelezoen szekben van az eves, ha megunta elmehet, ha vacsoraido alatt visszajon, folytathatja, de kulonben kovetkezo evesig nincs eves. Ket evesen nagyon szepen jon a szekbe, egesz vegig benne ul, es barhova elmehetunk vele, eves alatt szepen ul. Nem okoz gondot sem a mamanal sem etteremben.Mig unokatestvere 7 evesen a szobaban teve elott eszik, es inkabb nem eszik egesz nap, ha nem mehet be.
Nagy kincs egy jól evő gyerek az tény. Nekem mindkettő megeszik mindent, úgyhogy nem tudom, hogy mihez nyúltam volna, ha nem így lett volna. Ezért nem ítélkezek, és főleg azért sem, mert én pl. a tv előtt eszek. Így ettem mindig is.
De én egyik gyerekemet sem szórakoztattam volna evés közben, a válogatósságot sem úgy oldom meg, hogy 3 féle kaja van, ha nem eszik, kap mást. Mindig egyféle volt, ha nem kell, nem kell. Megkínáltam uzsonnára is az ebédből: volt, hogy akkor bedurmolta, tehát ízlett neki, csak ebédkor valamiért nem. De volt, hogy akkor is eltolta. Pár hét múlva megint próbálkoztam, ugyanígy, akkor sem ette... akkor már tudom, hogy ő valamiért nem szereti a borsót pl. De nem azt jelenti, hogy nem fogok neki soha többet adni, mert "szegény nem szereti" Ugyanígy voltunk pl. a sütőtöklevessel. Valamiért nem szereti, ok, elfogadom. (pedig a sütőtököt falja) Szóval ez csak úgy jön ide, hogy azért nem kell mindent ráhagyni, de azt is érzi a gyerek, ha rágörcsölsz valamire, pl. hogy nem eszik. Ezt olvastam is, meg mástól is hallottam, tapasztalatként.
Ha vendégségben, étteremben tud enni rendesen asztalnál a többiekkel, akkor nincs gond, akkor csak neked szól a sztrájk. Akkor bölcsiben/oviban is fog normálisan enni, te meg majd nézel nagyokat, mikor a gondinénik mondják, hogy mennyit evett a gyerek :)
Akkor van ezzel a tv előtt evéssel gond, ha nem fejlődik az önálló evésben. Én a helyedben azért az ebédet mindenképpen tv nélkül adnám, max a reggelit + vacsorát lehet mese mellett. Aztán szépen fokozatosan visszaállni.
Nekünk panel révén sosem volt ebédlőnk, a konyhában unalmasnak tartottam az evést a fehér falat bámulva (pici konyha két személyes asztallal kb), ezért mindig a tv előtt ettem a kanapén. Ez a szokásom megmaradt, szeretek így enni, pedig most nálunk (ugyanolyan panellakás) a nappaliban van az ebédlőasztal... És persze nem 1-5 éves koromban ettem így, hanem már sulis koromban, ezért ez nem lesz meghatározó, ha most még ott eszik.
De pl. páromék mindig is asztalnál, ebédlőben ettek együtt a család, az ebédet délben pontosan, ez a mai napig is megvan, ő sosem eszik tv előtt, mindig az asztalnál.... De nem most fogod megalapozni ezt a szokását a gyerkőcnek :) Úgyhogy csak lazán! Ha éhes eszik, ha nem éhes nem eszik, eszik később. Éhenhalni nem fog :)
Köszönöm!
Én is megfogadtam, hogy soha nem etetem majd a tv előtt és nem rohangálok utána egy kanál étellel a kezemben.
Először jött az, hogy könyvet olvasott evés közben, most meg a tv ( azóta viszont eszik, eddig csak az üveges bébiételt fogadta el). Engem nagyon zavar, h tv előtt eszik, szeretném ha a bölcsire( kb szeptemberben megy) megtanulna önállóan enni. Addigra leszoktatom erről! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!