Másfél éves kisfiam eddig tökéletes evő volt, ám egyik napról a másikra nem hajlandó megenni a főtt ételt. Miért lett ilyen, hogyan szoktassam vissza?
Reggelire mint mindig, tejet kap, majd kicsivel ezután kenyeret (szalámit, vajat nem tehetek rá, mert úgy nem kell neki) vagy sajtos péksüteményt (pogácsát, ilyesmit). Tízóraira csak gyümölcsöt adok, eztunán szokott aludni. Korábban ebédre bármit főztem neki külön, vagy kivettem a miénkből, megette. Ügyesen, sokat. De kb 2 hete egyszerűen nem kell semmi. Sőt meg se nézi, mi van a tányérban, tolja el. Uzsira a joghurt mindig kell, de a vacsinál megint löki el a kaját. És kéri a tejet.
Eddig a következő tanácsokat fogadtam meg (nem váltak be):
-ne adjak neki semmit a főtt kaja helyett ha elutasítja, a következő kajaidőig várni kell. Ennek az lett az eredménye, hogy egész nap hallgattam, hogy kaját kér (tej, kenyér, joghurt) vacsikor már nagyon éhes volt, de pár kanál után mégis eltolta a kezem. Ezt 2 napig bírtam, de nem fogom éheztetni, ezért inkább adtam neki, amit kért.
-meg se kínáljam főtt étellel, csak ültessem oda a székébe mikor mi eszünk és ne érdekeljen, ha kér, adjak neki az én kajámból. Semmi eredmény.
-újra és újra tegyek elé főtt kaját, ha ebédre nem kér, akkor uzsonnára is, stb, míg el nem fogadja. Ennél a módszernél már az első uzsiidőben előhozott ebédtől hisztizett, mellesleg meg is értem, már végső kétségbeesésemben próbáltam ezt ki.
Azt is leírom, hogy nem, nem érte trauma evés közben, sose szóltam rá, nem büntettem, még csak meg se égette a száját a kaja, nem jön a foga (mind kint van), nem volt mostanában beteg, nem adok neki 2 kaja között nassolnivalót, eleget iszik, de csak és kizárólag vizet (meg reggel és este tejet), szóval már tényleg nem tudom, miért csinálja. Valaki azt mondta, most épp ilyenje van, nem kívánja a főtt kaját. De hát szüksége lenne rá, nem?? A túrógombócot megette a múltkor, meg bármi ilyet, amit kézzel foghat és haraphat, de csak a "száraz" érdekli, főtt krumplit, húst nem hajlandó megfogni a kezébe! Mit adjak neki?
Nem tudom, hogy segit-e, de nekem nem tünik jónak, hogy reggelire elöször kap tejet, utánna kenyeret, én forditva adnám. Ha teli van a hasa tejjel, akkor nem fér bele rendesen a többi. Ha nagyon szomjas, akkor adj neki pici tejet elöre, de a többit csak az evés végén.
Ha nem akar fött ételt enni, adj neki mást - ehet nyersen lereszelt - felapritott zöldségféléket, gyümölcsöt, és ne adj a fött ételböl. Ha nem kap, akkor elöbb lesz kiváncsi és kér - tudod, a tiltott gyümölcs..., gyerekeknél is müködik. A gyereknek NEM kell föltétlen fött étel, csak ne egyfélét (pl. kenyér) egyen.
Ha kézzel enne szivesebben, akkor készits olyat, amit enne - valószinü, hogy éppen ilyesmikre van szüksége. Adhatsz neki kemény sajtot, sárgarépát feldarabolva (ha már rendesen rág - de ez valószinü, hacsak nincs még túl kevés foga), a krumplit süsd meg inkább a sütöben, akkor nem "maszatos" - mert az is lehet, hogy az zavarja, különösen, ha kezd szobatiszta lenni.
Négy gyereket neveltem föl, a legfontosabb, hogy ne eröltesd, hanem hagyjad, hogy azt egyen, amit kiván. Amit eröltetsz, az lesz, amit nem szivesen eszik meg és amit kérnie kell, azt fogja kivánni.
Sok sikert kivánok.
Az elsö válaszoló vagyok: elöször is,a z evésböl TILOS eröpróbát csinálni (még ha a védönö azt is akarja).
A gyerekek (mármint a kicsik) érzik, hogy mire van szükségük. Az enyémeknél annak idején mindig felirtam, hogy mikor mit és mennyit esznek (az oka lényegtelen). De mindig azt ettek az ételekböl, mire kedvük volt. Elöfordult, hogy hetekig csak tésztafélén éltek, utánna volt zöldséges, gyümölcsös, húsos és tejtermékes fázisuk. A sajt/johgurt/túró/tej fázis után minden alkalommal vagy kijött egy foguk, vagy nöttek jópár centit. A tésztás fázisnál meg utolértés a vastagsággal a magassági ugrást.
Ami nagyon érdekes volt, hogy ha kiszámoltam 2 - 3 hónpa után, hogy miböl mennyit ettek, akkor az optimális arány jött ki - magyarul, mindenböl annyit ettek, amennyit kellet volna, csak idöben nem egyenletesen elosztva.
Mivel mind a négy gyerekem idöközben egészséges felnött, normális súllyal és testalkattal, csak azt tudom javasolni, hogy hagyd a gyerekedet azt enni, amit kiván, nem egy gép, amibe mindig ugyanolyan és ugyanannyi üzemanyag kell.
Szia.Nekem is ez a problémám a most 18-hós kisfiammal és már én is kérdeztem itt mit csináljak? http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Szóval azóta sem eszik,csak szárazat néha a levesből pár kanállal és ennyi.Nekem azt mondták hogy van egy ilyen leállás,hogy nem eszik főtt ételt,majd visszaáll később.....hát nem tudom én ebben nem hiszek!!Sajnos én sem tudom mit kellene tenni:(:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!