Hogyan kezeljük a helyzetet?
Köszönöm a válaszokat!
És akkor amikor hazudik, hagyjam rá? Amikor a falat firkálta össze, és megkérdeztem, miért csinálta, azt mondta, a kutya volt. Hiába mondtam, hogy a kutya nem tud rajzolni, mert nincs keze, ugyanaz lett a vége, mint a tegnapinak, nagy sírás, és higgyem el, hogy a kutya volt.
Ez mindig akkor van, amikor valami "rosszat" csinál.
Nálunk is volt falfirkálás. Vettem krétával írható táblát és lehet olyan rajzolós játékokat is kapni amelyeknél megrázható a tábla és a rajz eltűnik.Ha nincs pénz ezekre a dolgokra akkor valami kemény papír amit a falra kisimítva és celluxszal leragasztva,vagy dobozokból származó csomagoló anyagokat ideiglenesen a falra rögzítve megtaníthatod arra,csak oda rajzoljon ahova megbeszéltétek.Úgy érzem kicsit ingerült vagy,pedig nagyon jó lenne ha megnyugodnál és másképp kezelnéd azt ami szinte minden gyereknél előfordul.Én csak úgy tudtam lecsillapodni,hogy a gyermekemnek szavaltam:Szabó Lőrinctől a Lóci Óriás lesz című versét.Van időd játszani a kicsivel? Neked is hatalmas előnyt jelentene ha megismernéd a gyermeked viselkedését,azaz pontosan tudnád mit miért csinál? Van kutyátok? Amit visszaad a gyerek neked annak mennyi a valóságalapja? A felolvasott meséket hogyan adja vissza neked? Mik azok a történések amiket pontosan megjegyez? Szoktál neki feladatokat feladni? Próbál neked segíteni?
Ne keseredj el! Nálunk még az is megtörtént,hogy szandálokat vettem a gyerekeimnek és még aznap mindkettőt szétvagdosták mert nem tettszett nekik.Emiatt egész nyáron félcipőben mászkáltak mert nem vetten nekik lábbelit!
Van állványa, amire rajzolhat, a vicces az, hogy nem érdekli. Mostanában színezni szokott az asztalánál, néha rajzolgat is. Tudja, hogy mit nem szabad, általában nem is csinálja, de néha rájön. Nem is ez a baj, mert nem rossz gyerek ő, és nem is vagyok ingerült, vele sem kiabálok emiatt, próbálom megbeszélni vele. Pont ezért zavar, amit csinál, mert próbálom megérteni, ezért kérdezem tőle, hogy miért nem mondja meg, hogy mi történt valójában, de simán letagadja, sőt olyan, mintha elhinné, hogy tényleg a kutya firkálta össze a falat.
Hogy van-e időm játszani vele? Amikor hazaérünk az oviból, mást sem csinál lefekvésig, mint rajtam "lóg", jön velem a konyhába, segít mosogatni, játszunk is, és sokat beszélgetünk.
Persze, néha elfogy a türelmem, de szerintem ez mással is megesik.
Külföldön élünk, így az elején nem értette a nyelvet, de másfél év alatt már nagyon szépen megtanult németül, szeret oviba járni, az óvónénik szeretik, amikor elhozom délután, puszit adnak neki, barátai is vannak. Időnként persze összevesznek, de ez normális.
Itthon hisztisebb, mint az oviban, erre én is azt gondolom, azért van, mert itthon tombolja ki magát, de alapjában véve itthon sem rossz gyerek.
Hazudni sem szokott egyébként, mindig csak akkor, ha rosszat csinált. Olyan, mintha félne, hogy bántani fogjuk, pedig soha nem bántottuk, illetve az apja egyszer a fenekére legyintett, amikor a hűtő ajtaján lógott, és századik kérésre sem szállt le. Mindig megbeszéljük vele, mit miért nem szabad.
Azt persze nem tudom, hogy az oviban történtekről hazudik-e, hiszen nem tudom ellenőrizni.
Szerepjátékokat nem igazán szoktunk játszani, de ő újabban szokott a plüssállataival, már hallottam, hogy "fegyelmezi" őket. Kb. ugyanazokkal a szavakkal, amikkel én is rászólok, ha olyat csinál.
De adhatnál pár tippet, miket játsszak vele pl. konyhai munka közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!