Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan kezeljük a helyzetet?

Hogyan kezeljük a helyzetet?

Figyelt kérdés
4 éves lányom hazudik, de durván. Tegnap nem akart adni a férjemnek egy kocka csokit, majd elmesélte nekem, hogy igazából ő adott, de apa visszatette. A férjem is ott volt, ő is hallotta, rá is szólt, hogy hazudni nem szép dolog, mire a lányom közölte, hogy nem hazudik, tényleg így történt. Persze nem hittem el neki, ugyanis fültanúja voltam az esetnek, meg hát hiszek a férjemnek. Ekkor elkezdett zokogni, hogy de higgyem el, tényleg úgy történt, ahogy mondta.Én meg csak álltam, és nem tudtam, ezek után mit mondjak neki.
2014. jan. 23. 15:38
 1/9 anonim ***** válasza:
Ez nem akkora bűn. A képzeletüket vetítik a valóságra, nem pedig hazudnak. Ez egyébként is csak füllentésnek illene be.
2014. jan. 23. 15:40
 2/9 anonim ***** válasza:
Sok-sok játékkal! Nem kellene kiemelni a gyereknél azt,hogy hazudik,hiszen az Ő szótárában ez a szó még nem igazán érthető és egy ekkora gyereknek a fantázia sokkal jobban működik.Vannak szituációs kérdések amelyeket feltehetsz neki arról ami az esemény előtt történt.Visszamondatsz vele egy-egy mesét amikor főzöl vagy más tevékenység közben.Kérd meg arra találjon ki történeteket. A lényeg az,hogy megtanítod a kreativitásra,gondolkozásra,az összefüggések megértésére,gyakorlatilag olyat adsz neki ezzel amivel egész életében boldogulni tud majd.
2014. jan. 23. 15:51
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

És akkor amikor hazudik, hagyjam rá? Amikor a falat firkálta össze, és megkérdeztem, miért csinálta, azt mondta, a kutya volt. Hiába mondtam, hogy a kutya nem tud rajzolni, mert nincs keze, ugyanaz lett a vége, mint a tegnapinak, nagy sírás, és higgyem el, hogy a kutya volt.

Ez mindig akkor van, amikor valami "rosszat" csinál.

2014. jan. 23. 17:12
 4/9 anonim ***** válasza:

Nálunk is volt falfirkálás. Vettem krétával írható táblát és lehet olyan rajzolós játékokat is kapni amelyeknél megrázható a tábla és a rajz eltűnik.Ha nincs pénz ezekre a dolgokra akkor valami kemény papír amit a falra kisimítva és celluxszal leragasztva,vagy dobozokból származó csomagoló anyagokat ideiglenesen a falra rögzítve megtaníthatod arra,csak oda rajzoljon ahova megbeszéltétek.Úgy érzem kicsit ingerült vagy,pedig nagyon jó lenne ha megnyugodnál és másképp kezelnéd azt ami szinte minden gyereknél előfordul.Én csak úgy tudtam lecsillapodni,hogy a gyermekemnek szavaltam:Szabó Lőrinctől a Lóci Óriás lesz című versét.Van időd játszani a kicsivel? Neked is hatalmas előnyt jelentene ha megismernéd a gyermeked viselkedését,azaz pontosan tudnád mit miért csinál? Van kutyátok? Amit visszaad a gyerek neked annak mennyi a valóságalapja? A felolvasott meséket hogyan adja vissza neked? Mik azok a történések amiket pontosan megjegyez? Szoktál neki feladatokat feladni? Próbál neked segíteni?

Ne keseredj el! Nálunk még az is megtörtént,hogy szandálokat vettem a gyerekeimnek és még aznap mindkettőt szétvagdosták mert nem tettszett nekik.Emiatt egész nyáron félcipőben mászkáltak mert nem vetten nekik lábbelit!

2014. jan. 24. 10:01
 5/9 A kérdező kommentje:

Van állványa, amire rajzolhat, a vicces az, hogy nem érdekli. Mostanában színezni szokott az asztalánál, néha rajzolgat is. Tudja, hogy mit nem szabad, általában nem is csinálja, de néha rájön. Nem is ez a baj, mert nem rossz gyerek ő, és nem is vagyok ingerült, vele sem kiabálok emiatt, próbálom megbeszélni vele. Pont ezért zavar, amit csinál, mert próbálom megérteni, ezért kérdezem tőle, hogy miért nem mondja meg, hogy mi történt valójában, de simán letagadja, sőt olyan, mintha elhinné, hogy tényleg a kutya firkálta össze a falat.

Hogy van-e időm játszani vele? Amikor hazaérünk az oviból, mást sem csinál lefekvésig, mint rajtam "lóg", jön velem a konyhába, segít mosogatni, játszunk is, és sokat beszélgetünk.

Persze, néha elfogy a türelmem, de szerintem ez mással is megesik.

2014. jan. 24. 13:59
 6/9 anonim ***** válasza:
Ha a gyermek az óvodában,iskolában "jó gyerek" akkor rendszerint otthon szokott probléma lenni vele.Úgy szokták mondani,hogy valahol kitombolja magát azaz levezeti a feszültséget amit nem tud megnevezni.Milyen a viszonya a társakkal és az óvónénivel? Az óvodában érte-e valamilyen retorzió:pl:amikor egymástól elszedik a játékot,amikor aludni kell nekik vagy bármi a társas együttléteknél? Az óvónéniknek és később az iskolában sem fogják kideríteni a pedagógusok,hogy ki nem mond igazat.Mióta fordul elő.hogy a lányod nem mond igazat? Biztosan ismered a szerepjátékokat amit mosogatás vagy egyéb házimunka,sétálás,bevásárlás közben lehet játszani.Nagyon kíváncsi lennék ha a lányod a te szerepedben édesanyaként hogyan reagálna? A négy éves kor szinte a dackorszak a babák életében.
2014. jan. 25. 04:49
 7/9 A kérdező kommentje:

Külföldön élünk, így az elején nem értette a nyelvet, de másfél év alatt már nagyon szépen megtanult németül, szeret oviba járni, az óvónénik szeretik, amikor elhozom délután, puszit adnak neki, barátai is vannak. Időnként persze összevesznek, de ez normális.

Itthon hisztisebb, mint az oviban, erre én is azt gondolom, azért van, mert itthon tombolja ki magát, de alapjában véve itthon sem rossz gyerek.

Hazudni sem szokott egyébként, mindig csak akkor, ha rosszat csinált. Olyan, mintha félne, hogy bántani fogjuk, pedig soha nem bántottuk, illetve az apja egyszer a fenekére legyintett, amikor a hűtő ajtaján lógott, és századik kérésre sem szállt le. Mindig megbeszéljük vele, mit miért nem szabad.

Azt persze nem tudom, hogy az oviban történtekről hazudik-e, hiszen nem tudom ellenőrizni.

Szerepjátékokat nem igazán szoktunk játszani, de ő újabban szokott a plüssállataival, már hallottam, hogy "fegyelmezi" őket. Kb. ugyanazokkal a szavakkal, amikkel én is rászólok, ha olyat csinál.

De adhatnál pár tippet, miket játsszak vele pl. konyhai munka közben.

2014. jan. 25. 18:59
 8/9 A kérdező kommentje:
Ja, az utóbbi fél évben vettem észre, hogy nem mondja meg az igazat.
2014. jan. 25. 19:00
 9/9 anonim ***** válasza:
Az a gyanúm,hogy a nyelvtanulás közben lehetett valami zavar valamelyik német,magyar szó értelmezésében és az is,hogy a gyermekedet miképpen értették meg illetve nem-e értették félre? A leányzó jó ideig "magányos" lehetett,talán kitalált magának egy játszótársat? /Van kutyátok?/ Mi felnőttek is nehezen viseljük ha kiszakítanak bennünket a környezetünkből és megszokott emberek társaságából:ki-ki saját vérmérséklete szerint reagál. A házimunka elvégzése közben lehet szójátékot játszani: mondasz egy kezdőbetűt és a pici felsorolhatja milyen állatokat,virágokat ismer illetve kibővítheti milyen szavakat tud mondani ugyanazzal a kezdőbetűvel.Lehet olyat is ami a szó végén lévő betűvel kell új szavat mondani,de nem lehet ugyanazt a szót kétszer besorolni.Mondókákat,verseket,rögtönzött mesékhez szintén nem kell leülni.Megkéred meséljen neked. Elkezded elmondani a napodat és azzal a tevékenységgel kezdesz amikor először találkozol a gyermekeddel. Sorolni kezded miket csináltatok mielőtt az oviba mentetek és másnap,harmadnap vagy ahogy sikerül hagyod,hogy a leányod mondja el a történéseket beleértve az esti programokat is. Mi volna ha becsempésznél néha azt ami később vagy korábban történt eseményt és akkor személyesen meggyőződnél arról a babád miként reagál rá? Találós kérdésekkel szoktatok foglalkozni? Liszt és víz keverékével (csiriz) lehet foglalkoztatni a lánykát,ha kiszárad és szép amit csinált akkor karácsonyfadísz vagy bekeretezve az alkotást a falra tenni.Ugyanezzel(csirizes) módszerrel be lehet vonni üvegeket és azt kirakni kavicsokkal vagy csak lefesteni.Nagyon szép látvány lesz. Papírból mintákat vágni. Ahhoz ragaszkodjál,hogy a picinyed az asztal leszedése vagy egyéb házimunka elvégzése közben segítsen neked és akkor több időd lesz vele foglalkozni. Az ujjbábukat is hamar el lehet készíteni és emiatt belefér egy hét közbeni napba.
2014. jan. 29. 09:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!