Vajon egy két éves gyerek tényleg tudhatja ezeket vagy anyuka "enyhén" túloz?
Szavakat, mondatokat esetleg tudhat a mesékből, de teljesen összefüggően, végig, segítség nélkül nem hiszem.
Találtam már fent a youtube-on olyan videókat, hogy azt mondtam, nem hiszem el, hogy sok szülőnek miért nincs önkritikája, miért ennyire elfogult a gyerekkel? Felteszik pl: Anna mesél, közben egy kukkot sem lehet érteni az egészből...
Az én nagyobbik fiam is ennyi idősen tudott több mesét "kívülről" és nem számoltam hány mondókát, de meglehet , hogy 30-at. A könyvekre mondókákra nagyon fogékony volt és az is mai napig. De nem szeret pl. gyurmázni, építőjátékozni. Nem feltétlenül kell túlozni elég, ha csak az erősségeit meséli anyuka a gyerekéről, amibe végülis semmi kivetnivaló nincsen.
Másfelől a kicsi fiam 1,5 éves már most látom, hogy nála nem így lesz. A nagy ilyenkor már tőmondatokban beszélt. A kicsi most kezd mondani egy-egy szót, viszont bárhova felmászik, jó lesz az egyensúlyérzéke és a labdát is rendesen elkapja, gurítja, rúgja. És ez így van rendben, mert minden gyerek más és más. (Minden elfogultság nélkül írtam. )
Kislányom is nagyon sok dalt, mondókát tudott 2 évesen, 30-nál biztosan többet. Meséket nem, mert akkor még nem érdekelték, a könyvet is kivette a kezemből és becsukta.
Kisfiam ennyi idősen még beszélni sem tudott, 1 szó ment neki, de az nagyon: NEM. :)
Hát ez így elésőre elég sok tényleg.
Amit el tudok képzelni az az, hogy a kicsi a kedvenc meséit sokszor olvastatja és ha nem is kívülről tudja, ha látja az oldalakat, szereplőket, akkor kb. el tudja mondani, hogy mi történik ott. (ha 2 hétig minden este X az estimese, akkor a 2-3. nap már én is kívülről fújom)
A 30 dal és mondóka nekem nem tűnik olyan soknak, ha valóban foglalkoznak vele már egészen kis korától is.
A kisfiam most 3,5 éves.
2,5 éves koráig nem nagyon beszélt, aztán robbanásszerűen fejlődött. 1-2 hónappal később vígan énekelgette a kis dalokat és mondókákat, amiket korábban én mondogattam neki. Legalább 30 volt.
Persze ezek nem komplett eposzok, a csiga-biga 4 sorosa színvonalúra kell gondolni- ebből nem mérhetetlenül sok a 30 :) Egy hintázás alatt lemegy belőle 5-6. Ezt is inkább úgy kell elképzelni szerintem, hogy anyuka belekezd és a kicsi befejezi- lehet, hogy teljesen magától nem tart kiselőadást.
Az én kezdő ovis kisfiam szokott néha belefeledkezni pl. a vonatépítésbe és akkor pl. szó szerint a meséből vett egész mondatos fordulatokkal szidja a lusta teherkocsikat :)- de persze nem mondja fel az egész Thomas mesét.
Fenntartásokkal, de azért lehet valóságtartalma az anyuka állításának. Kicsit talán felfújta a képességeket, de azért valószínűleg nem Münchhausen-es :)
Szép napot.
A lányom 2,5 éves, de a mesékre is csak EMLÉKSZIK. Mutatunk neki egy könyvet és elkezdi mesélni, hogy mi van benne. De ez csak egy átfogó "elmesélés". Nem kívülről fújja. :))
Mondókákat is tud, fogalmam sincs mennyit. Néha hozzákölt, néha nem és a felét se mondja el.
Sőt, van hogy nem értem elsőnek miről beszél, majd 1-2 szóból rájövök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!