Cumifüggőség. Hogy szoktassam le a lányomat?
Tudom sok hasonló kérdés van, de a miénk elég extrém eset. Van egy 4 és fél éves lányom és még éjjel-nappal cumizik. Azt vettem észre hogy ahogy idősebb lett egyre jobban ragaszkodik a cumihoz, pedig ennek fordítva kellene lennie. 2 évesen még csak alváshoz kellett neki, nem is aggódtam emiatt. Aztán kezdett egyre inkább függő lenni. Most olyan szinten függő, hogy amikor oviban van, akkor tudja hogy nincs cumi, de ahogy hazaérünk, belépünk az ajtón, az előszobában hagyta reggel a cumit, az első hogy még a küszöbön állva, kabátban beveszi a szájába.
Ami a legaggasztóbb, hogy már akadályozza őt a tevékenységekben is: jár táncolni, úszni, amit amúgy nagyon szeret, de mielőtt indulnánk mindig azt mondja neki nincs kedve oda menni. Kérdezem miért, a cumi miatt? A válasz igen. Mert ott nem lehet cumizni, azért nincs kedve menni. Pár napja tovább voltunk oviba, mert volt egy kis adventi összejövetel a csoportba. Nagyon élvezte, de egyszer csak bekattant nála valami és haza akart indulni idő előtt, mert hiányzott neki a cumi.
Már annyi mindent mondtam neki, a szokásos szövegeket, pl. hogy kisbabáknak való a cumi, meg már régebben elvitte a nyuszi a cumit, de annyira kikészült tőle hogy visszahozta. Karácsonyra olyan ajándékot kért ami nagylányoknak való, végül mondtam neki hogy azt olyan kislányok kaphatják csak, akik nem cumiznak már, erre azt mondta hogy akkor nem kell. Pedig iszonyatosan vágyott rá.
Egyedül olyat még nem tettem hogy erőszakkal elvettem, mert lehet hogy azzal többet ártok.
De mit tehetnék még? Van valami ötletetek? Már kezd elegem lenni abból, hogy a cumi irányítja az életét, de szó szerint, mert nélküle nincs kedve sehova sem menni.
Ez már nekem is eszembe jutott, de még nem álltam rá komolyan hogy szakembert keressek.
És még annyi, hogy idegenek előtt szégyelli, vagyis ha jön hozzánk valaki, akkor eldugja, senki nem tudhatja hogy cumizik, csak a családunk, akiket ismer.
Van egy barátnője, az anyukája mondta, hogy ő is ugyanilyen cumifüggő, persze ha együtt vannak akkor egyik sem cumizik, mert egymás előtt is szégyellik.
Nem volt változás, nincs tesója, otthon is minden rendben a családban, de elég érzékeny kislány.
Azért szégyelli, mert mindig mondtuk neki, hogy kinevetik ha meglátják cumival a szájában, ez megmaradt benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!