Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Cumifüggőség. Hogy szoktassam...

Cumifüggőség. Hogy szoktassam le a lányomat?

Figyelt kérdés

Tudom sok hasonló kérdés van, de a miénk elég extrém eset. Van egy 4 és fél éves lányom és még éjjel-nappal cumizik. Azt vettem észre hogy ahogy idősebb lett egyre jobban ragaszkodik a cumihoz, pedig ennek fordítva kellene lennie. 2 évesen még csak alváshoz kellett neki, nem is aggódtam emiatt. Aztán kezdett egyre inkább függő lenni. Most olyan szinten függő, hogy amikor oviban van, akkor tudja hogy nincs cumi, de ahogy hazaérünk, belépünk az ajtón, az előszobában hagyta reggel a cumit, az első hogy még a küszöbön állva, kabátban beveszi a szájába.

Ami a legaggasztóbb, hogy már akadályozza őt a tevékenységekben is: jár táncolni, úszni, amit amúgy nagyon szeret, de mielőtt indulnánk mindig azt mondja neki nincs kedve oda menni. Kérdezem miért, a cumi miatt? A válasz igen. Mert ott nem lehet cumizni, azért nincs kedve menni. Pár napja tovább voltunk oviba, mert volt egy kis adventi összejövetel a csoportba. Nagyon élvezte, de egyszer csak bekattant nála valami és haza akart indulni idő előtt, mert hiányzott neki a cumi.

Már annyi mindent mondtam neki, a szokásos szövegeket, pl. hogy kisbabáknak való a cumi, meg már régebben elvitte a nyuszi a cumit, de annyira kikészült tőle hogy visszahozta. Karácsonyra olyan ajándékot kért ami nagylányoknak való, végül mondtam neki hogy azt olyan kislányok kaphatják csak, akik nem cumiznak már, erre azt mondta hogy akkor nem kell. Pedig iszonyatosan vágyott rá.

Egyedül olyat még nem tettem hogy erőszakkal elvettem, mert lehet hogy azzal többet ártok.

De mit tehetnék még? Van valami ötletetek? Már kezd elegem lenni abból, hogy a cumi irányítja az életét, de szó szerint, mert nélküle nincs kedve sehova sem menni.

2013. dec. 11. 09:26
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Szakemberre még nem gondoltál? Az oviba nem jár gyermek pszichológus? Ez a ragaszkodás a cumihoz már szerintem kicsit sok . Kérj segítséget, egy szakember ebben rengeteget tudna segíteni!!! Ő ért a gyerekek nyelvén és rá tudná vezetni a megfelelő módon, hogy engedje el azt a cumit már!
2013. dec. 11. 09:45
 2/12 A kérdező kommentje:

Ez már nekem is eszembe jutott, de még nem álltam rá komolyan hogy szakembert keressek.

És még annyi, hogy idegenek előtt szégyelli, vagyis ha jön hozzánk valaki, akkor eldugja, senki nem tudhatja hogy cumizik, csak a családunk, akiket ismer.

Van egy barátnője, az anyukája mondta, hogy ő is ugyanilyen cumifüggő, persze ha együtt vannak akkor egyik sem cumizik, mert egymás előtt is szégyellik.

2013. dec. 11. 09:52
 3/12 anonim ***** válasza:
Mindenképpen pszichológus! Nagyon érdekes, hogy valójában szégyelli, tudja, hogy nem kellene már neki, mégis kell valamiért... Nem volt nagy változás az életében? Költözés, kistesó, ilyesmi?
2013. dec. 11. 10:08
 4/12 A kérdező kommentje:

Nem volt változás, nincs tesója, otthon is minden rendben a családban, de elég érzékeny kislány.

Azért szégyelli, mert mindig mondtuk neki, hogy kinevetik ha meglátják cumival a szájában, ez megmaradt benne.

2013. dec. 11. 10:23
 5/12 anonim ***** válasza:
Ó szegény.Hát én átérzem,az én fiam még "csak" 3 és fél de totál cumifüggő.Már mi is többször próbáltuk hogy ha ez a cumi kilukad nem lesz több de annyira sírt mindig h gyengék voltunk és adtunk újat...de most voltunk fogorvosnál és az mondta h deformálta a harapását már vmelyest a cumi azaz az állkapcsát(pedig csak alváshoz kap,ha tehetné a szájában lógna de elteszem nappal) és ha most elhagyjuk még korrigálható a dolog.De mondtuk h elviszi a jézuska mit kér cserébe akkor hogy inkább nem kér ajándékot se :( idegenek előtt ő is szégyenli,de itthon,cumibajnok...
2013. dec. 11. 14:35
 6/12 A kérdező kommentje:
Hát neki 8 cumija van már évek óta. Én is azt mondtam ha kilukad nem veszek újat, de valahogy nem akarnak elfogyni, pedig kiskorában mindig kirágta, most úgy látszik nagyon vigyáz rá.
2013. dec. 11. 14:52
 7/12 Pötyös Panni ***** válasza:
Például úgy, hogy elveszed tőle...És kész. Kicsit sírdogál majd ,aztán beletörődik és elfelejti.
2013. dec. 12. 01:38
 8/12 anonim ***** válasza:
Utolsó biztos nagyon tapasztalt..köszi a jó és pontos tanácsot
2013. dec. 12. 11:55
 9/12 Pötyös Panni ***** válasza:
0%
Ami engem illet, nekem teljesen mindegy hogy ki milyen hülyét nevel a gyerekéből..Felőlem az esküvőjén is cumizhat..Te is tudod jól ,hogy nincs más megoldás. Vagy elveszed tőle, vagy halogatod még évekig...Ez a tapasztalat..Ami nektek nem sok lehet ha még egy cumiról sem tudtok leszoktatni egy gyereket.. :D
2013. dec. 13. 22:18
 10/12 A kérdező kommentje:
Kedves 33%-ban hasznos tanácsot adó: köszi hogy megosztottad velünk a tapasztalatodat, de ezért felesleges volt fáradnod.
2013. dec. 14. 12:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!