Ovis gyerkőccel hogy alakul a délutánotok/estétek? Mennyit van el a figyelmetek nélkül?
Kisfiam 3,4 éves, ovis. 2 éves korától bölcsibe is járt, tehát szokva van a közösséghez. Úgy neveltem eddig, hogy mindig az ő igényei voltak az elsők, de most elbizonytalanodtam, hogy helyes volt -e ez tőlem?
Az oviban kiegyensúlyozott, mikor megyünk érte, szépen és jókedvűen játszik. Aztán ahogy meglát, nagyon örül, odaszalad, megöleljük egymást. Az idill eddig tart. Következő kérdés, hogy mit hoztál, Anya? Ha semmit, mert mondjuk nem voltam előtte boltban, mivel munkából jövök, és inkább sietni szoktam érte, akkor már meg van sértődve. Közli, hogy akkor nem szeret, hogy na is legyek az anyukája, hogy nem lesz a barátom, nem játszhatok vele...., ez megy hazáig. Én rászólok kedvesen, próbálok vele beszélgetni, de ő csak morcosan dühöng. Aztán mikor hazaérünk, kezdi, hogy engem mozgat megállás nélkül. Pedig elég önálló, de mindig kitalál valamit. Szóval hazaérkezés után eszik, közben beszélgetünk, aztán kicsit játszom vele. Mikor úgy érzem, a játék egyedül már jobban leköti, akkor szoktam mondani neki, hogy most elvégzem a dolgaim. Vacsorát főzök, elpakolok, közben odateszek mosni...., a szokásosak. Ő meg közben folyamatosan ugráltat. Kapcsoljam be a mesét, aztán túl halk, aztán mégse ezt a mesét, aztán segítsek valamit összeépíteni, aztán kézmosás közben vizes lett a pólója, cseréljem ki, aztán kakaót kér, aztán mutatni akar valamit, aztán szétdobál valamit, amit nem kellene, én rászólok, akkor fél órát megint dühöng és szidalmaz engem, aztán......, végtelen a repertoárja, nincs 3 perc nyugtom sem. Este a férjem hazajön, akkor őt is ugráltatja, neki is kitalál valamit folyamatosan, hogy lovagolni akar rajta, vagy birkózni, vagy bármit. A legaktívabb olyankor, mikor mi az apjával akarunk pár szót beszélgetni, vagy leülünk meginni egy kávét. A fürdés aránylag sima ügy, a lefekvés megint szörnyű. Vacsi és fürdés után mesélek neki, legalább 20 percet, aztán beteszem az ágyába és kicsit énekelünk és beszélgetünk. Aztán kéri, hogy az apja is énekeljen vele. Kap inni, jó éjt puszi, betakarjuk, kis lámpa ég nála, szoba résnyire nyitva, mert különben fél. Most már aludnia kellene, de innen még van másfél óra műsor, hogy zenét szeretne hallgatni, 10 perc után hogy mégse ezt a zenét.....
Sorolhatnám hosszan, bocsi, hogy így is ennyit írtam már:( Elkeserít, hogy nincs egy perc nyugtunk sem. Pedig szívesen veszem, ha körülöttem van, beszélgetek vele, figyelek rá, igyekszem sokat foglalkozni vele, de neki semmi nem elég. Mivel vannak nagyon kedves pillanatai, mikor elmondja, hogy anya, apa, imádlak titeket, meg simogat, meg mosolyog szélesen és kedvesen, így nem tudok rá zsarnokként gondolni. Levesz a lábamról és megteszünk neki mindent. Nem is tudom, hogy ez -e a baj tényleg:( Nálatok ez hogy működik? Mennyi figyelmet kap a gyerkőc? Mivel egyke, így sokszor sajnálom is, hogy unatkozik... Hét végén, ha elvisszük kirándulni és az egész program róla szól, akkor utána órákig szépen, kiegyensúlyozottan eljátszik. Szerintetek mit rontunk el?
Azt rontjátok el, hogy engeditek, hogy az legyen, amit ő akar. Később még rosszabb lesz, ha nem változtattok rajta.
Ha hisztizik, akkor NE törődjetek vele. Mond meg neki, hogy amíg hiszti van, addig kimégy a szobából, hisztizzen egyedül. Este a mese után se menjetek be hozzá. Majd elalszik magától is, ha rájön, hogy nem ugráltok körülötte.
Néhány napig tart még a hiszti, de utána helyreáll a "rend."
Azt hiszem, az lehet a baj, hogy érzi, hogy lelkiismeretfurdalásod van az együtt töltött kevés idő miatt és van olyan okos, hogy kihasználja a figyelmedet. Miért ne ugráltatna (az ő szempontjából), ha te ugrasz?
Neked kellene eldönteni, mi fér bele és mi nem és ott meghúzni a határokat. Én pl nem vinnék ajándékot, nasit az oviba, mert ezzel pont azt mondod, hogy furdal a lelkiismeret. A közös játék jó, de az alvás körüli játszma és az ugráltatás nem. Biztos lesz egy kis harc, de inkább most, mint később, amikor még nehezebb lesz.
Szerintem legyen egy kis napirendetek a délutánra. Játsszál vele fix 1 vagy 2 órát, és legyen meg az is, hogy 1 óra, amikor főzöl, mosol, teregetsz. Ha hív ilyenkor, akkor ne menj oda, hanem mondd meg, hogy most megfőzöd a vacsorát, kiveszed/beteszed a mosást, teregetsz, stb. Ha lehet, akkor ne mesét indíts neki, hanem próbáljon meg a játékokkal játszani. Figyelni valami mesére fárasztó is lehet, és lehet hogy abban fárad el és hív téged, nem ugráltatni akar szándékosan.
Az esti lefekvéshez: ilyen korban a félelem nagyon erősen benne van a gyerekekben, én elképzelhetőnek tartom, hogy azért hív titeket vissza, és ad utasításokat, mert fél egyedül elaludni. De ez csak tipp. Nálunk altatás van, de nem kell másfél órán keresztül ott lenni, hanem együtt lefekszünk, beszélgetünk, esetleg zenét hallgatunk (altatós zenét), és 10-15 perc maximum amíg elalszik a lányunk. Majdnem 3,5 éves.
Az ovis ajándékokkal óvatosan kell bánni, mert tényleg meg tudja szokni a gyerek, az én lányom is kérdezgeti, de pont emiatt nem viszek neki minden nap, hogy ne szokjon hozzá. Próbáld meg azt csinálni, hogy most egy ideig nem kap ovi után semmit, hogy egy picit helyrebillenjen ez nála, azután időnként lehet.
Szerintem nem rontottatok el semmit, csak legyél határozottabb egy picit, és amikor olyanokat mond, hogy nem szeret, stb., akkor próbáld meg elterelni a figyelmét valami érdekes dologgal, pl. "Képzeld el mit láttam ma délután...". Ez mind csak tipp, hogy én valami ilyesmihez kezdenék, ha nálunk lenne hasonló szitu.
Köszönöm mindenkinek a választ, adtam a zöld kezeket:)
A napirendet tartjuk, hazajövetel után játszunk egy ideig, utána kezdem csak a házimunkát, és a vacsora, fürdés, lefekvés is ugyanabban az időben van, ugyanazokkal a megszokott rituálékkal. A mesét nagyon szereti, 1 éves korától mesélünk és ő kéri minden este, sőt, alkudozik, hogy még egyet meséljek.Csak rövid meséket szoktunk, meg ami korban neki való, és amit könnyen megért. Én azt látom, az inkább megnyugtatja, mint lefárasztja.
Ahogy olvastam a hozzászólásokat, talán az a baj, hogy nem tanítottam meg várni. Mindig azonnal ugrottam, így most már követeli, és kiakad, ha ez néha nem így van. Az apja is hajlamos erre ráadásul, hogy ugrik azonnal, minden kívánságot teljesít. Egy példa, ami jól érzékelteti a dolgot: Mikor szülinapja volt a kicsinek, akkor felköszöntöttük, de mivel a rokonokkal úgy beszéltük meg, hogy hét végén tartjuk az összejövetelt, így akkorra rendeltünk tortát. Mondtuk neki, hogy torta holnapután lesz, mert akkor jönnek a vendégek, de az ajándékot megkapta tőlünk. Viszont ő követelte a tortát. Erre a férjem elszaladt, és vett egy tortát. Akkor én ezt kedves törődésnek éreztem, de most úgy gondolom, az ilyen dolgokkal rontjuk el őt, mert ez neki sem tesz jót, és nekünk sem:(
Hát, átgondolom a dolgokat és megpróbálok változtatni ezen a hozzáállásomon, meg a férjemet is ráveszem:) Remélem, sikerül rendes mederbe jutnunk ezzel:) Sokat segítettetek, köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!