Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért mondogatja mindenki,...

Miért mondogatja mindenki, -amikor mondom, hogy jövőre iskolás lesz a lányom-, hogy jajj, akkor addig kell örülni, meg ehhez hasonlók?

Figyelt kérdés

Tényleg ennyire borzasztó? Vagy van valami, amiről még nem tudok?

Lányom most töltötte be a 6 évet, érett és nagyon várja, hogy iskolás lehessen, mert a barátnője már elment idén.

Sok ismerősnek elsős éppen a gyerek, mindenki azt mondja, hogy mennyire szereti a gyerek az iskolát.

Engem meg mindenki riogat, hogy "addig jó", meg "jajj majd meglátom" stb.

De mit?

Tudom, hogy más leterheltség a gyereknek, de ha képes megfelelni a kihívásnak, akkor miért lenne az olyan rossz?

2013. nov. 8. 00:10
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekek azok jól bírták az iskolakezdést. Én nem.

Kedves szülő így, kedves szülő úgy, annyi teendőm volt, hogy egy asszisztenst 4 órában simán foglalkoztathattam volna. Estére meg mindig ki volt adva, hogy kedves szülő ezt meg azt gyakorolja a gyerekkel, nézzék át ezt meg azt, olvastasd a gyereket, tanulj verset, vigyél növénygyűjteményt, gyűjts kupakot, papírt, stb.

Basszus, én suli után nem a gyerekkel akarok leülni és a szorzótáblát gyakorolni (munka után este 8-kor az én agyam sem működik), hanem szeretnék talán beszélgetni vele, játszani, olyat tanítani amit a suliban nem tanulnak vagy egyszerűen csak egy csendes estén pihenni.

Komolyan én jobban vártam az iskolai szüneteket, mint a gyerekek.

2013. nov. 8. 00:55
 2/10 anonim ***** válasza:
83%

Nem vagyok szülő, de pont a mai nap agyaltam azon, hogy mennyi használhatatlan baromságot kellett akkoriban megtanulni. Ilyenekre gondolok, hogy az pl. ige fogalma, nyelvtanból mondatelemzés meg tudomisén. Alsóben ez még nem olyan szörnyű, de mikor különböző "kreatív" feladatokat találnak ki a gyereknek (csinálj levélgyűjteményt, színezz papírt egy fa kérgén, hogy megkapd a mintát, anyuka csináljon tisztasági csomagot, ilyen rajzcsomag, olyan matekcsomag)... Na attól szerintem hullott a szüleim haja rendesen.

Amíg meg nem elég nagy ahhoz, hogy egyedül becsülettel és tényleg alaposan felkészüljön, megírja a házi feladatot, bizony le kell vele ülni szigorúan és tanulni. Nem a lányod ellen szól, félre ne értsd, de ő sem feltétlen lesz jó mindenben, lehet, hogy valamelyik tárgyból bizony gyengébb képességei lesznek, nehezebben tanul mondjuk írni vagy számolni, akkor neked kell vele leülni esténként és gyakorolni minden nap. Arra is át kell állni, hogy nem játékkal telik az egész napja, hanem iskola után még feladatok vannak. Evvel sem biztos, hogy rögtön meg tud bírkózni. Persze még alsóban nem órákig kell házit írni, de egy jó tanulási módszert és időbeosztást szigrúan ki kell alakítani és rá kell szoktatni (nem spártai módszerekre gondolok, hanem mondjuk hazajön, egy órát pihenhet, mesenézés, játék, evés), utána pedig kötelezően háziírás, idővel majd a lecke kikérdezése. Ebbe azért szülőként nem kevés energiát kell belefektetni.

2013. nov. 8. 01:37
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert a gyerekel otthon is kell gyakorolni ,bepakolni a táskájába,naponta elenörizni tolltartott,és az iskola rendszeres külön kérései ,kivánsága,plusz feladatok és az ovoda az iskolához képest olcso,iskola megszabhatja milyen torna ruhát vegyél,vagy pénzt kér hogy drágán csináltason egyen tornaruhát,vanak tanitok akik megszabják milyen ceruzát vegyél a gyereknek milyen márkával,külön szakör,stb hát ezért örülj hogy még ovodás a gyereked ,ja és naponta neked kell majd vinniaz 5-6 kg táskát reggel este,vagy aki hazahoza a lányod .az iskola nem piskota az már biztos .
2013. nov. 8. 09:11
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Bár nálunk még csak két hónapja tart az iskolás korszak, de szerintem egyáltalán nem borzasztó. Teljesen iskolaérett volt a lányom, mikor kezdte az elsőt 7 évesen (októberben töltötte), nagyon várta már, hogy tanulhasson. Házi feladatot nem szoktak kapni, cak szorgalmit néha, de az max annyi, hogy színezd ki a következő sormintát (5 perces munka). Van otthon gyakorló füzete írásból és matekból is, ebben szoktunk gyakorolni, ha van rá idő és kedv. Mivel ezt be lehet vinni az iskolába és piros ill arany csillagot kapni rá, így hál istennek sokszor van hozzá kedve. :) Egyenlőre nagyon jó tanuló a lányom, nem kell sokat foglalkozni az iskolai anyaggal. Volt, hogy azt kapták szorgalminak, hogy őszi terméseket kellett gyűjteni, ezt is mindketten nagyon élveztük, elmentünk együtt biciklizni, és begyűjtöttünk mindent, amit lehetett. :)

Néha nehéz, ha a lányom épp tanulna és le kell kötnöm a 2,5 éves öccsét is, persze úy, hogy ugyanúgy koncentráljak mind a kettőjükre, de eddig semmi más problémát nem tapasztaltam. Ne aggódj, szerintem a legtöbb helyen nem gond az iskolakezdés, persze más, mint eddig volt, de könnyen meg lehet szokni. :)

2013. nov. 8. 13:47
 5/10 anonim ***** válasza:

" Házi feladatot nem szoktak kapni, "

Mázlitok van, nem minden suli ilyen. Sok helyen a tanár kiosztja a szülőknek, hogy mit gyakoroljanak a gyerekkel.

2013. nov. 8. 18:18
 6/10 anonim ***** válasza:
Igen, szerencsénk van, jó a tanítónéni, és a lányom is könnyen halad az anyaggal, tényleg sok helyről hallottam, hogy nem mindenhol ilyen. Bár először minket is beijesztettek, hogy milyen szigorú ez a tanítónéni, meg rengeteg házit ad, de aztán mégsem. De hát délután 4 utánra mit is adna. Azért van a tanulószoba, hogy megcsináljanak mindent, és szerencsére meg is csinálnak. :)
2013. nov. 8. 20:05
 7/10 anonim ***** válasza:
A gyerek se egyformák. A lányaim mindennel elkészültek a napköziben, javítani és gyakorolni se kellett velük. A kisfiam miatt meg folyton mentegetőzik a napközis tanítónéni, amiért itthonra marad a lecke fele. Mire előszedi a holmiját, kinyitja, nekikezd, a többiek a felén túl vannak már. De látom, itthon is ilyen lassú, tényleg nem a lecke olyan borzalmasan sok.
2013. nov. 8. 21:49
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Akkor ezek szerint elsülhet ez így is meg úgy is.

Legalább tudom, milyen verziókra lehet nagyjából számítani... :)

2013. nov. 10. 22:30
 9/10 anonim ***** válasza:
Igen ,ha szerencsétek van .
2013. nov. 11. 13:20
 10/10 anonim válasza:
100%
Szia! Én gyerek vagyok, de azért válaszolok :) Anyunak is mondtak ilyesmiket (olyankor, mikor ott voltam), de sosem volt ilyen jellegű problémája. Mármint nekem sose csináltak olyat, hogy nekem pakoltak be, vagy ők csinálták a levélgyűjteményt, ahogy azt már sokan írták. Tanulni is csak matekot segítettek, és azt is csak 5.-től, mert nehezebb lett, és a tanár se volt nagyon jó. (De ez most mindegy.)(És, csak hogy tisztázzuk, nem azért nem csinálták ezeket a dolgokat, mert nem akarták, hanem mert én nem akartam.) Szóval szerintem ne hagyd, hogy becsapjanak ezzel, mert ha Te úgy gondolod, hogy a lányod képes venni az akadályokat, akkor valószínűleg igaz! :)
2013. nov. 19. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!