Milyen formában bünteti a törvény (ha bünteti) a kisgyerekek mentális bántalmazását?
Ezt azért elég nehéz lenne szankcionálni. Mert mit büntessen, az üvöltést? A ráncigálást? És akkor büntesse meg azt a szülőt, aki ráüvölt a gyerekére, és elrántja onnan, ha épp ki akar rohanni az úttestre?
Persze, nagyon nem szép dolog idegbetegen viselkedni a gyerekkel, (sőt, szerintem ez még sokkal rosszabb, mint olykor a fenekére csapni, bár tudom, ezzel nem mindenki ért egyet), a fenti példámmal csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy elég nehéz lenne meghúzni a határvonalat.
Engem már rég lecsukhattak volna ilyenekért, rosszabb napjaimon én se vagyok egy hibátlen jellem, igaz, jobb napjaimon se vagyok tökéletes. Ettől még nincs jogod feljelenteni valakit, mert igazságtalanul ordibált a gyerekével, azonkívül nem ismered az előzményeket. Sajnos egy gyerek időnként nagyon kidja hozni az embert a sodrából, ami még ha nem is mentség, de segít megérteni az okokat. Reméljük, neki is csak rosszabb napja van, és máskülönben relatíve normális szülő.
Kérlek, ne vedd támadásnak, de nagyon érdekelne, hogy neked van-e gyereked és ha igen, mekkora? Te még sosem bántál vele úgy, hogy utána nem voltál büszke magadra?
Kedves Kérdező!
Anyukám pedagógus. Erre a pályára termett, a tanítványai imádják, úgy tudott mindig rendet és fegyelmet tartani, hogy soha egyetlen intőt nem írt be, soha nem emelte fel a hangját az óráink. És ő, aki mindig a nyugalmáról volt híres a 30 éves pályafutása alatt, időnként úgy üvöltött a kamasz öcsémmel, hogy zengett tőle a ház. Nem egyszer sopánkodott is, hogy egyetlen 40 fős osztály sem tudja úgy kiborítani, mint a saját gyereke egymagában.
Tudod, miért volt mindez? Mert a sajátja az ő felelőssége egyes egyedül. Ha ő hülye, nem tudja egy vállrándítással elintézni. Te sem tudhatod, hogy miért akadt ki annyira az anyuka azon, hogy a gyerek levette a sapjáját. Lehet, hogy megfázásból lábadozik, lehet, hogy fülfájós. A liftnél lejátszódott jelenetnek sem tudjuk, mi volt az előzménye, simán lehet, hogy a gyerek tényleg botrányosan viselkedett, az ovisok képesek már rá.
Egyébként én is megfogadtam, hogy soha nem fogok úgy beszélni a gyerekkel, ennek ellenére sajnos előfordult már. A most már felnőtt öcsém pedig nemrég megköszönte anyukánknak, hogy olyan szigorúan fogta, mert véleménye szerint ennek köszönheti, hogy egyáltalán lett belőle valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!