3 évesen még nem tud beszélni az nagy probléma?
Kislányom is ilyen szinten van/volt. Egyszerűbb 2 szavakat mondott, de el volt maradva. Szeptemberben kezdte az ovit és 2 hete elkezdte kérdezgetni mindenre, hogy miért. Egyre több "mondatot" mond, bár még így is el van maradva. Az óvodavezető szerint kiscsoportban nem foglalkozonak ezzel. Doktornő, védőnő szerint sincs baj, mindent ért és tud, megérteti magát.
Jár közösségbe? Lány vagy fiú?
Saját tapasztalat:Gond
Fiam most 5 éves, 3 évesen ugyanígy beszélt mint a gyermeked. Mai napig beszédfejlődése el van maradva. 1,5 éve már jár logopédushoz, de kevés. Most kezdtük a pszichológushoz járást, (valszeg hiperaktív) megyünk a nevtanba is,de elég elutasítóak voltak. Mikor időpontot kértem a hölgy majdnem rám nem tette a telefont, mert azzal kezdtem h a beszédfejlődése el van maradva. Közölte logopédushoz vigyem és már búcsúzott is volna. Nem hagytam magam lerázni.De közel 1 hónapra kaptunk csak időpontot. Ezért magán gyermek pszichológushoz kezdtünk járni.
1 hónapja vették ki a garat és orrmanduláját. Azóta viszont jóval többet és szebben beszél. Sokban segítette a beszédjének javulását. (Alapban összeért a garatmandulája a torkában)
Kérjél időpontot a nevtanba ott tudnak segíteni.
4.-es vagyok.
Mi itthon értjük a beszédét,sőt 3 évesen amikor kezdte az ovit, és még eléggé hablatyolt is,az ovistársai is értették és a mai napig is értik. Míg az ovisnéniknek gondot okoz a megértése. Sok ember nem érti,de vannak akik simán megértik a fiam beszédjét. Látom rajta ,hogy nagyon zavarja a felnőttek miatti negatív visszajelzés, és van h inkább meg se szólal.Szóval bátorítsd, ne legyen a beszéde miatt kudarc élménye.
szerintem baj. és nem is azért mert most mit kéne tudnia vagy mit nem, hanem a későbbiekre nézve. ugye eleve lemaradással indul, így ki tudja hogyan fogja behozni, másrészt azért problémára is utalhat, 2,5 évesen el szokták kezdeni ennek a kivizsgálását, pl. fül-orr gégészet, audiológia, nyelvfék, és ugye ilyenkor az autizmus is szóba jön a szakembereknél.
enyém megkésett beszédfejlődésű, papírunk van róla, komolya fejlesztések vannak mögöttünk, 2 évesen vittük és 3 évesen hagyhattuk abba a fejlesztéseket és a tornát, addigra behozta a lemaradását, hosszú összetett mondatokban beszélt, viszonylag érthetően, stb.
én azt mondom, hogy 3 éves korig nem kéne várni, de ha már eddig nem igen tettetek ellene, most vigyétek el egy szakemberhez mert nagyon nem mindegy, hogy mikor kezd el beszélni, mikor kezd el lefaragni a lemaradásából
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!