Nem "elég" iskolaérett a gyereked? Elhiszed az óvónőnek és marad még egy évet, vagy ha kételyeid vannak, akkor otthon "fejleszted" a gyereked?
Főleg, ha a gyerek meg menni szeretne.
Nyilván nev.tan-ba lehet vinni, de most nem erre a helyzetre gondolok, hanem ha kicsi elmaradása van néhány apróságban, akkor erőltetés nélkül, játékos szinten fejlesztenéd, hogy megfeleljen a kritériumoknak?
Engem érettnek talált anno a nevelési tanácsadó, pedig szeptemberben töltöttem a 6. évet. A baj az volt, hogy tanulási képességekben hiába voltam jó, szociálisan nem voltam egyáltalán érett, főleg, hogy alig 2 évet voltam ovis... Ez a része viszont senkit nem érdekelt, vagy nem tulajdonítottak neki jelentőséget, nem tudom.
Ezek után, ha a gyerekeimmel ilyen kérdés merül fel, biztosan nem "erőltetem" az iskolakezdést.
Iskoláig még van majd 1 év. Nálunk az oviban van fejlesztő pedagógus is, és ha valakinek van egy pici 'lemaradása'. Azért tettem idézőjelbe, mert úgy vettem észre, hogy elég széles skálán mozog az, hogy mi számít lemaradásnak az egyes ovikban. Persze nyilván van valami alap elvárás, de azon túl elég eltérőek az elvárások. Nálunk pl. el kell tudnia mondania a gyereknek egy általa kitalált mesét, aminek van eleje, közepe, vége, választékosan, hibátlan ragozással. Más oviban meg ha megül 20 percig egyhelyben a gyerek, már iskolaérett. Ha ki tudja törölni a fenekét, már majdhogy nem egyetemre küldik.
Amúgy nem, nem feltétlenül hiszek az óvónőnek. A miénk 2 éve nem képes megérteni, hogy a gyerek bal kezes. Számára két variáció van. Valaki vagy jobb kezes, vagy még nem dőlt el. Mikor mondom, hogy a lányzó bal kézzel rajzol, és eszik, akkor az a válasz, hogy ő már látta, hogy jobb kézzel is megfogta 1x a ceruzát...
biztos hogy hagynám az oviban
az enyém júliusi születésű, még csak 4 éves, de már most azt gondolom, hogy nem szeretném 6 évesen iskolába küldeni
sokkal nagyobbat szív szegény, ha idejekorán suliba megy, mintha marad még egy évet
a kezdetben elszenvedett sikertelenségek, kudarcélmények rányomhatják a bélyegüket az egész iskolás korra
meg minek siettetni? az baj, ha 1 évvel tovább tart a gyerekkora? :)
6-os: "A miénk 2 éve nem képes megérteni, hogy a gyerek bal kezes. Számára két variáció van. Valaki vagy jobb kezes, vagy még nem dőlt el."
Mi ugyanezt játsszuk a védőnővel immáron 4 éve :)) A kisfiam születése pillanatától egyértelműen balkezes, mindent csak balban fogott, tehát kézkezes sem volt soha, mégsem hiszi el nekem :)
nem attól iskolaérett ám egy kisgyerek, hogy pl tud olvasni, számolni, vagy ismeri sz összes autómárkát
a képességeket nézik, pl finom mozgások, szocializációs képesség, meg egy halom más dolog
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!